NYHETER 2023-01-23 KL. 19:00

Antalet personliga skyltar minskar

Av Johanna Simonsson

Allt färre väljer att skaffa en personlig registreringsskylt. Från år 2021 till år 2022 mer än halverades antalet Kungsbackabor som ville ha en nytildelad personlig skylt. Minskningen av antalet personliga skyltar ses även på regional- och risknivå.

Antalet personliga skyltar minskar
MINSKNING. Allt färre väljer att skaffa sig personliga registreringsskyltar. Foto: Johanna Simonsson

Läs mer: Gunnillas personliga skylt är unik

Sedan år 1988 har det varit möjligt att skaffa en personlig registreringsskylt. Något som 236 kungsbackabor idag har. År 2021 var det totalt 21 nya personliga registreringsskyltar i Kungsbacka kommun. Året innan var den siffran på 32 stycken.
Förra året var elva av skyltarna nytilldelade registreringsnummer. De skyltarna är kombinationer som inte tidigare funnits. Resterande tio var förlängda skyltar. För att få behålla sina personliga skyltar görs nämligen en omprövning. Detta eftersom ord och begrepp kan ha en annan innebörd tio år efter att de beviljats, vilket är så länge en personlig skylt är giltig.
1 173 halläningar har en personlig skylt. Förra året beviljades 150 stycken av dessa. Det är en minskning med 15 procent jämfört med året innan då 177 skyltar beviljades.
Enligt Eva Isaksen, utredare på Transportstyrelsen, är det svårt att dra några slutsatser till varför färre vill skaffa en personlig registreringsskylt.
– Det är möjligt att minskningen beror på mer osäkra ekonomiska tider, och att människor håller lite hårdare i plånboken. Samtidigt kan det röra sig om slumpen eftersom minskningen ändå är ganska liten på riksnivå, säger hon i ett pressmeddelande.
På riksnivå låg minskningen bara på tre procent år 2022 jämfört med året innan. Det finns 25 343 personliga skyltar i landet och 3 412 av dem tilldelades under förra året.

Regler
Det finns en del regler att förhålla sig till när man ansöker om en personlig registreringsskylt. Den ska innehålla mellan två och sju tecken bestående av bokstäver, siffror eller mellanrum. Däremot måste minst två tecken vara synliga. För att undvika missförstånd går det inte att byta ut nollor eller ettor på skyltkombinationer som redan är upptagna.
Utöver dessa regler gäller även att produkt- och företagsnamn bara får användas efter skriftligt medgivande och skylten får inte väcka anstöt. Det ska dessutom vara tydligt att skylten inte ser ut som ett registreringsnummer.
– Till exempel om en person med namnet Julio vill ha en personlig skylt som det står JULIOS på, så skulle sannolikt det bli avslag då den skulle kunna blandas ihop med ett ordinarie registreringsnummer, förklarar Isaksen i pressmeddelandet.

Pengarna
För 6 200 kronor kan man få två personliga registreringsskyltar att sätta på bilen. Rätten till sin skylt har man därefter i tio år. Om man vill förlänga skylten efter det kostar det 3 700 kronor för fem år eller 6 200 kronor för tio år.
Bortsett från 700 kronor som går till administrationsavgift läggs 5 500 kronor av kostnaden för en personlig skylt till en fond som Trafikverket administrerar. Två gånger per år betalas det ut pengar ur fonden som sedan går till projekt som ska höja trafiksäkerheten. De senaste tio åren har det betalats ut 90 miljoner kronor till exempelvis forskning och utvecklingsinsatser.
– Det är inte alla som är medvetna om det, men den som väljer att skaffa en personlig registreringsskylt får inte bara ett personligt utseende i trafiken. Man är också med och bidrar till ökad trafiksäkerhet och till arbetet med att uppnå nollvisionen, säger Isaksen i pressmeddelandet.


Kunsbacka – antalet personliga skyltar: År 2022/2021
Nytilldelade: 11 stycken/26 stycken
Förlängda: 10 stycken/ 6 stycken
Totalt: 21 stycken/32 stycken

Halland – antalet personliga skyltar: År 2022/2021
Nytilldelade: 98 stycken/132 stycken
Förlängda: 52 stycken/45 stycken
Totalt: 150 stycken/177 stycken

Totalt antal personliga skyltar:
I Kungsbacka kommun finns det totalt 236 stycken personliga registreringsskyltar.
172 av dem används i trafiken i dagsläget.
I Halland finns det 1 173 personliga registreringsskyltar.
913 av dem används i trafiken i dagsläget.
I Sverige finns det 25 343 stycken personliga registreringsskyltar.
19 004 av dem används i trafiken i dagsläget.
Källa: Transportstyrelsen


SENASTE TV-NYHETERNA

Ny konceptbutik öppnar i ”guldhuset”
NYHETER 2023-02-05 KL. 11:55

Ny konceptbutik öppnar i ”guldhuset”

Hanhalshjärtat:
ISHOCKEY 2023-02-04 KL. 20:00
Premium

Hanhalshjärtat: "Jag har saknat hockeyn när jag var borta"

Aranäs fullträff – tog skrällpoäng som kunde varit mer
HANDBOLL 2023-02-04 KL. 18:47
Premium

Aranäs fullträff – tog skrällpoäng som kunde varit mer

Aranäs gick upp i serieledning efter onödig dramatik
HANDBOLL 2023-02-04 KL. 16:12
Premium

Aranäs gick upp i serieledning efter onödig dramatik

Anders Axén fick hantera påsk-kravallerna
NYHETER 2023-02-04 KL. 10:00

Anders Axén fick hantera påsk-kravallerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | VÅRD 2023-02-05 KL. 12:30
Margreth förlorade kamp om specialvård

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

På E6 sker i särklass flest trafikolyckor. Och hastighetsöverträdelse är den vanligaste typen av böter som polisen utfärdar. Henrik Stilling, operativ samordnare på Kungsbackapolisen, berättar om de vanligaste misstagen kungsbackaborna gör i trafiken, var de missar stopplikt och vilka som är de farligaste vägarna i kommunen.