Antalet busringningar till larmnummer ökar
Av Julia Sandstén Vikberg
Busringningarna till SOS alarm i Halland har mer än sjudubblats första kvartalet i år jämfört med samma period förra året. Annika Johansson, platschef för SOS i Halmstad, ser allvarligt på detta.
– Konsekvensen blir att någon annan som ringer och verkligen har ett stort behov av hjälp får vänta, säger hon.
SOS Alarm i Halland har sett en markant ökning av antalet busringningar under årets första kvartal. Foto: Pressbild SOS Alarm
– Hej, kan ni komma hit, det brinner i helvetet. Hej, jag vill ha en pizza. Vad är klockan? Hej, min kompis har inte ringt mig. Hej, hjälp mig, mitt Facebook-konto är spärrat.
Annika Johansson exemplifierar vad personer kan säga när de ringer till SOS i Halland. Busringarna utgörs av både barn och vuxna.
– Det är allt från små barn som lånar sina föräldrars mobiltelefoner och större barn som ringer dels från skolan men även hemifrån, vi ser en uppgång när det är lov. Sedan är det även vuxna, många ensamma människor och många som mår psykiskt dålig och bara vill ha en röst att prata med, säger Annika Johansson.
Enligt henne stjäl busringarna tid som kan vara dyrbar för personer som behöver akut hjälp.
– Vi räknar med att folk har ett akut ärende när de ringer till oss och våra operatörer har några kontrollfrågor som man alltid ska ställa; Är det någon person som behöver hjälp? Är personen vaken, andas den? Vad behöver ni hjälp med? Och så vidare. De här frågorna tar alltid några sekunder, 10 till 15 sekunder, så konsekvensen blir att någon annan som ringer och verkligen har ett stort behov av hjälp får vänta. Det är dyrbara sekunder för någon som exempelvis har satt i halsen, har ett hjärtstopp eller något annat allvarligt, säger Annika Johansson.
Ökning med 700 procentSOS alarm i Halland har i år sett en markant ökning av antalet samtal av busringare. Under det första kvartalet i år har operatörerna fått 967 sådana samtal, jämfört med bara 136 stycken under samma period förra året. Det är en ökning med mer än 700 procent och gör Halland till det län i landet där detta har ökat mest. Faktum är att Halland har fått fler busringningar hittills i år än under hela förra året, då man totalt fick 772 stycken. Enligt Annika Johansson vet man inte vad den markanta ökningen beror på.
– Det är en väldigt stor ökning. Vi har en ökning generellt i Sverige. Men varför det sticker ut i Halland är jättesvårt att svara på. Men vi får hålla koll på hur det här utvecklas och göra en större insats om det fortsätter. Men vi sätter inte in mer personal på grund av detta. Vi hoppas att antalet ska gå ner under året. Det har varit mycket i perioder andra år också, det går lite i vågor, säger Annika Johansson.
Enligt henne försöker SOS Alarm gå ut och informera i media, via kampanjer och i skolor om konsekvenserna av att använda nödnumret på det här sättet. Många fler verktyg än så har de inte för att motverka att personer busringer.
– Man kan tillfälligt sätta en spärr på något nummer om någon medvetet ringer upprepade gånger. Men det är bara en spärr under en kort tid, sedan får vi ta bort spärren för alla har rätt att ringa, alla kan bli sjuka. Så det här är en utmaning för oss, säger Annika Johansson.
Enligt henne ser SOS alarm allvarligt på busringningarna och hoppas se en förändring.
– Vi ser att det är väldigt allvarligt att man medvetet ringer och stör vår verksamhet. Det är samhällets ansvar att vi ringer rätt nummer, att vi använder de resurser vi har på rätt sätt, säger Annika Johansson.
Fakta: Busringningar i HallandAntalet busringningar för de första kvartalet (jan-mars) per år
2021: 145
2022: 136
2023: 967
Källa: SOS Alarm