Som en av få fristående dagstidningar i Sverige har Norra Halland uppmanat svenska politiker att ta del av vår verklighet. I framtiden verkar mediestödet bli fel fördelat så de stora drakarna får stora fördelar.
Aida Birinxhiku är ordinarie riksdagsledamot sedan 2022 och den yngsta ledamoten med sina 24 år. Hon är uppväxt i Falkenberg.
Vad tar du med dig efter mötet med Norra Halland?
– Jag tar med mig vikten av att stärka den lokala journalistiken i hela Sverige och inte minst i Halland. Jag är väldigt stolt och tacksam över den lokala journalistiken som bedrivs genom Norra Halland.
Sedan har jag fått med mig mycket kunskap om hur det är att vara en av de sista fristående dagstidningarna.
Det finns förutom Norra Halland två fristående dagstidningar i landet. Haparandabladet och Lysekilsposten.
– Det är väldigt viktigt för demokratin och det är därför den här debatten är en del av något större. Något som inte ska användas som något politiskt slagträ utan här finns en vikt av en bred politisk konsensus för att det handlar också om den lokala demokratin.
Du som makthavare, hur vill du förmedla vikten av ett brett demokratiskt nyhetsupptagande för framtida generationer?
– Jag tror att det är flera saker man behöver tänka på här när vi pratar om mediestödet. Dels så delar vi den övergripande ambitionen att stärka den lokala journalistiken i hela landet. Men som mediestödet ser ut just nu finns risk för att det minskar mångfalden och det är ett stöd som äts upp av de stora medierna och inte kommer till del till de som behöver det allra mest.
När det sker förändringar i mediestödet är det viktigt att kontrollen sker ofta så att det fungerar.
– Vi behöver se en utvärdering om två år istället för fem år för att kunna överblicka konsekvenserna för att se vad som har blivit bra och vad som har blivit mindre bra, avslutar Aida Birinxhiku.
ANNONS
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.