NYHETER 2022-02-09 KL. 11:50

Åtta anmälningar för vanvård av hund

Av Elisabeth Däljemar

Åtta gånger, under lika många års tid, anmäldes mannens hundhållning till Länsstyrelsen i Halland. När myndigheten till sist skärpte tonen och hotade mannen med djurförbud hade hans hund hunnit dö.

Åtta anmälningar för vanvård av hund
En hundägare anmäldes åtta gånger för vanvård av samma hund. Foto: Montage.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Hundägaren, en 42-årig man från Kungsbacka, har missbruksproblem. Sedan 2013 har han vid 8 tillfällen blivit anmäld till länsstyrelsen för misstänkt vanvård av sin hund.
Men anmälningarna gav ingen större effekt.
Bortsett från ett kortare omhändertagande 2013 lät länsstyrelsen 42-åringen ha kvar sin hund.
Den anmälda vanvården bedömdes inte som tillräckligt grav för att motivera ett permanent omhändertagande.
Först helt nyligen utfärdade myndigheten ett mer heltäckande föreläggande i syfte att, under hot om att ge hundägaren djurförbud, förbättra hundens omständigheter.
Men länsstyrelsen agerade för sent. Den vanskötta hunden hade hunnit dö, och nu hävs föreläggandet mot hans husse.

Fallet väcker frågor

Hur länge får en djurägare som inte sköter sig egentligen fortsätta vanvårda sin hund?
– Jag kan förstå om det ser ut som om djurägaren i det här fallet fått väldigt många chanser. Vi har beslutat om saker tidigare. Men eftersom just den här djurägaren gjort det vi begärt att han ska göra, och de veterinärer han tagit sin hund till inte ansett att den varit i särskilt dåligt skick, har vi inte kunnat göra så mycket mer, säger Sara Olsson – djurskyddshandläggare hos Länsstyrelsen i Halland.
Olsson förklarar att svensk djurhållning regleras av flera olika lagar. Ansvaret för att de följs delas mellan länsstyrelsen och polisen. Ibland kan ärenden som rör djur som far illa inte samordnas. Då blir det svårt för myndigheterna att agera med den kraft om behövs.
– När det till exempel gäller djurägare som har problem med missbruk varierar det mycket från person till person hur väl de sköter sina djur. Just i det här fallet ska det röra sig om en person som trots allt har varit väldigt mån om sin hund. Kanske hade vi haft mer att sätta emot om polisen varit mer aktiv genom att omhänderta hunden på plats i de situationer de sett att den inte haft det bra, säger Sara Olsson.
Men är det inte uppenbart att en hund som lever i missbruksmiljö far illa?
– I just det här fallet har hunden fått följa med sin ägare överallt. Eftersom hunden är ett flockdjur har den säkert mått bra av att få vara med sin ägare hela tiden. Men att hela tiden behöva vistas i miljöer där det missbrukas är ju samtidigt inget bra liv. De här frågorna är nästan aldrig helt svart-vita.
Vad händer med en hund som omhändertas?
– Den placeras på ett djurhem. Ofta får den också genomgå en veterinärundersökning. Djurägaren får stå för alla kostnader som är förknippade med omhändertagandet. Att äga en hund innebär ett stort ansvar. Kan djurägaren inte leva upp till kraven lämnar vi inte tillbaka hunden. Är hunden i god kondition försöker vi omplacera den till ett bättre hem. Rör det sig om en äldre hund med många hälsoproblem tvingas vi ofta avliva hunden.



Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst
NYHETER 2025-05-08 KL. 21:00
Premium

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst

Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka

Spelet bakom värvningarna
BANDY 2025-05-08 KL. 14:00
Premium

Spelet bakom värvningarna

✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus
NYHETER 2025-05-08 KL. 07:45
Premium

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus

IVO har granskat händelsen

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2025-05-09 KL. 19:00
Pysselbok ska lära barn om hotad fisk
Premium | KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Krönika: Hurra för Europa!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.