NYHETER 2022-10-31 KL. 08:00

Återvinner golfbollar – vill bli störst i Europa

Av Anton Lorentzson

För 15 år sedan cyklade Alexander Edsmyr och Johannes Bergenwall runt till olika golfbanor och dök i dammarna efter bortskjutna golfbollar. I föräldrarnas garage i Vallda sålde de sedan vidare bollarna. Nu samarbetar de med 230 golfklubbar i Sverige, Danmark, Nederländerna och Tyskland. Nästa mål är att bli störst i Europa på att återvinna golfbollar.

Återvinner golfbollar – vill bli störst i Europa
"Det finns miljontals bollar i banornas vattenhinder", säger Alexander Edsmyr. Foto: Pressbild

Företaget Out of Bounds affärsidé är enkel. De skriver kontrakt med en golfklubb, dyker i deras vattenhinder och plockar upp golfbollar. Varje boll som plockas upp ger intäkter till klubben. Bollarna tvättas sedan (i Lindome), sorteras och säljs vidare.
– Vi tvättar och graderar bollarna, beroende på hur fina eller slitna de är. Det finns ju olika modeller och ett stort utbud, vi har omkring 200 modeller på sajten som vi säljer. Sämre bollar kan ju också säljas till olika driving-ranges. Är bollarna för slitna och trasiga så slänger vi dem. Men när vi väl börjat ett samarbete med en klubb så dyker vi två gånger per år, så bollarna hinner sällan bli så dåliga och slitna, säger Alexander Edsmyr, marknadsansvarig och medgrundare av Out of Bounds.
Det hela började i garaget i Vallda. Sedan flyttade företaget till Kungsbacka och därefter till Lindome, när det växte ytterligare. Många av medarbetarna i företaget kommer från Kungbacka.
– Om Sverige är vår hemmamarknad så är Kungsbacka vår hemma-hemmamarknad. Vi har fortfarande många kunder i Kungsbacka som köper återvunna bollar av oss varje år, säger Alexander Edsmyr.


Alexander Edsmyr är marknadsansvarig och medgrundare av Out of Bounds, som dyker i golfklubbars vattenhinder och återvinner bollar. Foto: Pressbild


Gasellföretag
Nyligen blev företagen utnämnt till ett Gasellföretag av Dagens Industri. För att få den ut klassningen krävs det bland annat att man ökat sin omsättning fyra år i rad, att företaget vuxit organiskt och att man minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret under de fyra åren.
– Det är mindre än en procent av Sveriges företag som uppfyller kraven. Det är första året vi får utnämningen Gasellföretag vilket är jätteroligt. Nu får vi gå på Gasell-middag och det är ju ett sammanhang man drömt om att få vara med i. Det är också en bekräftelse på att man gjort något bra, säger Alexander Edsmyr.

Minst 300 nya klubbar
Idag har man samarbetsavtal med 230 golfklubbar. Kommande år är målet att minst 300 nya klubbar i Europa ska kontrakteras för dykning.
– För att kunna växa ännu mer behöver vi sälja fler bollar. Det gör vi genom att kontraktera fler samarbetsklubbar. Det är onödigt att göra nya bollar när det finns miljontals bollar i banornas vattenhinder. De som plockar flest bollar kan också sälja flest. Målet är att vi inom 5-10 år har samarbetsklubbar i alla länder i Europa.
Vad är nästa geografiska mål?
– Vi blickar mot Frankrike. Där minns det många golfare och mycket banor. I år har vi plockat omkring 3 miljoner golfbollar. Målet är 10 miljoner bollar över hela Europa, säger Alexander Edsmyr.

För att öka antalet samarbeten med golfklubbar i Europa så rekryterade man, i slutet av sommaren, en Partneransvarig vars ansvar helt enkelt är att förbättra och öka samarbetet med golfklubbar.


Alexander Edsmyr och Johannes Bergenwall startade Out of Bounds tillsammans. Foto: PrivatLång resa mot ny tomt
JOBB & PENGAR 2022-12-03 KL. 09:00
Premium

Lång resa mot ny tomt

Stenhuggeriets nya plan äntligen på gång

SENASTE TV-NYHETERNA

Finstämd julinvigning med trängsel
KULTUR & NÖJE 2022-12-02 KL. 19:30

Finstämd julinvigning med trängsel

Gösta ger ut berättelser i bokform
KULTUR & NÖJE 2022-12-02 KL. 16:00

Gösta ger ut berättelser i bokform

Maskerade rånare fälls - slipper fängelse
NYHETER 2022-12-02 KL. 13:00

Maskerade rånare fälls - slipper fängelse

Nya butiken en dröm som blivit verklighet
NYHETER 2022-12-02 KL. 10:30
Premium

Nya butiken en dröm som blivit verklighet

Få influensafall - men risk för intensiv vinter
NYHETER 2022-12-02 KL. 08:00

Få influensafall - men risk för intensiv vinter

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | JOBB & PENGAR 2022-12-03 KL. 09:00
Lång resa mot ny tomt
Premium | HANDBOLL 2022-12-02 KL. 21:47
"Det är bara hem och träna avslut"
NYHETER 2022-12-02 KL. 19:56
Brand i villa i Iserås

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

Lasse Kronér fyller 60 år. Kärleken till Onsala och Kungsbacka är djup. Metooskandalen blev en ”gamechanger” i hans liv.