NYHETER 2022-10-31 KL. 08:00

Återvinner golfbollar – vill bli störst i Europa

Av Anton Lorentzson

För 15 år sedan cyklade Alexander Edsmyr och Johannes Bergenwall runt till olika golfbanor och dök i dammarna efter bortskjutna golfbollar. I föräldrarnas garage i Vallda sålde de sedan vidare bollarna. Nu samarbetar de med 230 golfklubbar i Sverige, Danmark, Nederländerna och Tyskland. Nästa mål är att bli störst i Europa på att återvinna golfbollar.

Återvinner golfbollar – vill bli störst i Europa
"Det finns miljontals bollar i banornas vattenhinder", säger Alexander Edsmyr. Foto: Pressbild

TV-klipp och nyheter

Företaget Out of Bounds affärsidé är enkel. De skriver kontrakt med en golfklubb, dyker i deras vattenhinder och plockar upp golfbollar. Varje boll som plockas upp ger intäkter till klubben. Bollarna tvättas sedan (i Lindome), sorteras och säljs vidare.
– Vi tvättar och graderar bollarna, beroende på hur fina eller slitna de är. Det finns ju olika modeller och ett stort utbud, vi har omkring 200 modeller på sajten som vi säljer. Sämre bollar kan ju också säljas till olika driving-ranges. Är bollarna för slitna och trasiga så slänger vi dem. Men när vi väl börjat ett samarbete med en klubb så dyker vi två gånger per år, så bollarna hinner sällan bli så dåliga och slitna, säger Alexander Edsmyr, marknadsansvarig och medgrundare av Out of Bounds.
Det hela började i garaget i Vallda. Sedan flyttade företaget till Kungsbacka och därefter till Lindome, när det växte ytterligare. Många av medarbetarna i företaget kommer från Kungbacka.
– Om Sverige är vår hemmamarknad så är Kungsbacka vår hemma-hemmamarknad. Vi har fortfarande många kunder i Kungsbacka som köper återvunna bollar av oss varje år, säger Alexander Edsmyr.


Alexander Edsmyr är marknadsansvarig och medgrundare av Out of Bounds, som dyker i golfklubbars vattenhinder och återvinner bollar. Foto: Pressbild


Gasellföretag
Nyligen blev företagen utnämnt till ett Gasellföretag av Dagens Industri. För att få den ut klassningen krävs det bland annat att man ökat sin omsättning fyra år i rad, att företaget vuxit organiskt och att man minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret under de fyra åren.
– Det är mindre än en procent av Sveriges företag som uppfyller kraven. Det är första året vi får utnämningen Gasellföretag vilket är jätteroligt. Nu får vi gå på Gasell-middag och det är ju ett sammanhang man drömt om att få vara med i. Det är också en bekräftelse på att man gjort något bra, säger Alexander Edsmyr.

Minst 300 nya klubbar
Idag har man samarbetsavtal med 230 golfklubbar. Kommande år är målet att minst 300 nya klubbar i Europa ska kontrakteras för dykning.
– För att kunna växa ännu mer behöver vi sälja fler bollar. Det gör vi genom att kontraktera fler samarbetsklubbar. Det är onödigt att göra nya bollar när det finns miljontals bollar i banornas vattenhinder. De som plockar flest bollar kan också sälja flest. Målet är att vi inom 5-10 år har samarbetsklubbar i alla länder i Europa.
Vad är nästa geografiska mål?
– Vi blickar mot Frankrike. Där minns det många golfare och mycket banor. I år har vi plockat omkring 3 miljoner golfbollar. Målet är 10 miljoner bollar över hela Europa, säger Alexander Edsmyr.

För att öka antalet samarbeten med golfklubbar i Europa så rekryterade man, i slutet av sommaren, en Partneransvarig vars ansvar helt enkelt är att förbättra och öka samarbetet med golfklubbar.


Alexander Edsmyr och Johannes Bergenwall startade Out of Bounds tillsammans. Foto: PrivatTV-klipp och nyheter

Fullträff för årets julmarknad i Kungsbacka
NYHETER 2023-12-03 KL. 18:23
Premium

Fullträff för årets julmarknad i Kungsbacka

"Man får både vinter- och julkänsla"

Gymnastik är en fantastisk lagidrott
SPORT 2023-12-03 KL. 10:45
Premium

Gymnastik är en fantastisk lagidrott

Stilenlig parad i vinterkyla
KULTUR & NÖJE 2023-12-02 KL. 16:40
Premium

Stilenlig parad i vinterkyla

Nytt försök med kritiserad belysning
NYHETER 2023-12-02 KL. 08:30
Premium

Nytt försök med kritiserad belysning

Grannar runt fotbollsplanen upprörda

FBK räddade poäng i sista sekunden
BANDY 2023-12-01 KL. 22:02
Premium

FBK räddade poäng i sista sekunden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2023-12-03 KL. 15:00
Veckans rosor
Premium | SPORT 2023-12-03 KL. 10:45
Gymnastik är en fantastisk lagidrott

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.