
Nya förslag till pandemilagen presenteras denna morgon. skärmdump, Regeringen.se
Socialminister Lena Hallengren (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind håller presskonferens. Regeringen vill få möjlighet att snabbt kunna stänga fler verksamheter. Publik till evenemang ska tillåtas enligt olika parametrar och kommunerna ska få större befogenhet att stänga offentliga platser.
Nya förslag till pandemilagen presenteras denna morgon. skärmdump, Regeringen.se
Socialminister Lena Hallengren kallade till den digitala presskonferensen tidigt denna morgon.
– Nu är sportlovsveckorna igång i Sverige och många gör kanske utflykter i pulkabacken, Men sportlovsveckorna brukar för en del vara resveckor. Därför vill jag påminna om att begränsa det kollektiva resandet så mycket som möjligt.
– Den sjunkande smittspridningen vi sett den senaste tiden har avstannat och det är bekymmersamt.
– Vi ser med oro på utvecklingen och jag vill understryka att det är osäkert hur situationen ser ut framåt. Det finns en påtaglig risk för en tredje våg av smittspridning.
– Idag presenterar regeringen fem nya förslag. De remitteras idag och vill ha synpunkter innan 26 februari. Med förslagen förbereder vi för olika scenarier.
Med den tillfälliga pandemilagen har regeringen möjlighet att stänga ner verksamheter som till exempel gallerior, shoppingcenter och gym, vid en ökad smittspridning.
De nya förslagen som presenteras ger regeringen möjlighet att reglera fler verksamheter. Även kommunerna ska få större möjligheter att införa begränsningar.
På remiss skickas nu en utvidgad förordning.
– Det gäller införande av begränsningsregler av djurparker, nöjesparker eller liknande temaparker. För museer och konsthallar. Och ett nytt system för allmänna sammankomster, säger Lena Hallengren.
Som det är idag så omfattas inte djurparker av bindande smittskyddsregler för att förhindra smittspridning, medan nöjesparker med karuseller är stängda.
– Förslaget förslås gällas från 11 mars. Verksamheter som tidigare inte hade begränsningarna kommer nu att omfattas. Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som handlar om tivoli och dans, begränsas fortfarande till åtta deltagare. Regeringens ambition är att alla parker ska följa samma begränsningar säger Lena Hallengren.
Förordningen omfattar även serviceanrättningar som till exempel frisersalonger och massagesalonger. Regeringen kan ta beslut som innebär att restaurangerna bara får ha öppet för take away.
– Ett beslut om nedstängning fattas av regeringen men ska underställas riksdagens prövning, säger Hallengren.
I dagsläget håller museer och konsthallar stängt på regeringens vädjan. Nu ska de omfattas av begränsningsförordningen som gäller för handel, vilket ger möjlighet för dem att hålla öppet under begränsade former.
I förslaget ingår också ett nytt system för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som till exempel demonstrationer, idrottstävlingar eller religiösa sammankomster.
– Dagens begränsning på åtta personer innebär en stor inskränkning bland annat i grundlagsskyddade verksamheter, säger Amanda Lind.
Det nya systemet innebär att man kan anpassa deltagarantalet efter olika faktorer som inomhus eller utomhus, sittande eller stående publik.
– Vilka deltagarbegränsningar som ska gälla för sittande publik inomhus och utomhus behöver Folkhälsomyndigheten yttra sig om, säger Amanda Lind.
Det innebär till exempel att det blir möjligt med publik till idrottstävlingar, där antalet begränsas utifrån möjligheterna till att genomföra det smittsäkert. En sittande publik kan innebära att fler tillåts delta, än vid en stående publik där inga fasta platser är anvisade.
– Det innebär en mer säker reglering men också att tillåta verksamheter som kan genomföras utan risk för ökad smittspridning, säger Amanda Lind.
2 000 kronor i böter
Kommunerna ska få större befogenhet att besluta om nedstängning av offentliga platser som parker eller badplatser där det finns risk för trängsel.
– Det kanske inte är aktuellt nu, men när det blir vår och sommar samlas människor i parker och på badplatser.
Den person som då bryter mot det kommunala beslutet kan få böter på 2 000 kronor. Det är i dagsläget det enda tillfället då en privatperson kan få böter för att man bryter mot restriktionerna, utifrån den nya pandemilagen.
Regeringen presenterar idag fem nya förslag till pandemilagen som ger dem möjlighet att stänga ner eller begränsa fler verksamheter. Förslaget skickas på remiss och remissvar väntas senast 26 februari.
Den 11 mars beräknar man att de fem nya förslagen ska träda i kraft.
– Som tidigare har regeringen sagt att vi förbereder för nedstängning av varuhus (vid behov) men det är inte säkert att det räcker. Genom att nu remittera ett förslag säkerställs att regeringen snabbt kan fatta beslut i ett skarpt läge. Samtliga verksamheter berörs, säger Lena Hallengren.
Mer läsning:
Besöksförbud på boenden tas bort
Första etappen i vaccineringen klar
Nya smittskyddsåtgärder: begränsa resandet på bussar och tåg
KOMMENTERA ARTIKELN
Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.