Annons

Nya pandemiregler – regeringen vill kunna stänga alla verksamheter

Socialminister Lena Hallengren (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind håller presskonferens. Regeringen vill få möjlighet att snabbt kunna stänga fler verksamheter. Publik till evenemang ska tillåtas enligt olika parametrar och kommunerna ska få större befogenhet att stänga offentliga platser.

Vård | 17 Februari 2021 08:14

Nya förslag till pandemilagen presenteras denna morgon. skärmdump, Regeringen.se

FOTO: skärmavbild regeringen.se

Socialminister Lena Hallengren kallade till den digitala presskonferensen tidigt denna morgon.

– Nu är sportlovsveckorna igång i Sverige och många gör kanske utflykter i pulkabacken, Men sportlovsveckorna brukar för en del vara resveckor. Därför vill jag påminna om att begränsa det kollektiva resandet så mycket som möjligt.

– Den sjunkande smittspridningen vi sett den senaste tiden har avstannat och det är bekymmersamt.

– Vi ser med oro på utvecklingen och jag vill understryka att det är osäkert hur situationen ser ut framåt. Det finns en påtaglig risk för en tredje våg av smittspridning.

– Idag presenterar regeringen fem nya förslag. De remitteras idag och vill ha synpunkter innan 26 februari. Med förslagen förbereder vi för olika scenarier.

Större möjligheter att stänga ner

Med den tillfälliga pandemilagen har regeringen möjlighet att stänga ner verksamheter som till exempel gallerior, shoppingcenter och gym, vid en ökad smittspridning.

De nya förslagen som presenteras ger regeringen möjlighet att reglera fler verksamheter. Även kommunerna ska få större möjligheter att införa begränsningar.

På remiss skickas nu en utvidgad förordning.

– Det gäller införande av begränsningsregler av djurparker, nöjesparker eller liknande temaparker. För museer och konsthallar. Och ett nytt system för allmänna sammankomster, säger Lena Hallengren.

Som det är idag så omfattas inte djurparker av bindande smittskyddsregler för att förhindra smittspridning, medan nöjesparker med karuseller är stängda.

– Förslaget förslås gällas från 11 mars. Verksamheter som tidigare inte hade begränsningarna kommer nu att omfattas. Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som handlar om tivoli och dans, begränsas fortfarande till åtta deltagare. Regeringens ambition är att alla parker ska följa samma begränsningar säger Lena Hallengren.

Förordningen omfattar även serviceanrättningar som till exempel frisersalonger och massagesalonger. Regeringen kan ta beslut som innebär att restaurangerna bara får ha öppet för take away.

– Ett beslut om nedstängning fattas av regeringen men ska underställas riksdagens prövning, säger Hallengren.

Museer och konsthallar kan öppna

I dagsläget håller museer och konsthallar stängt på regeringens vädjan. Nu ska de omfattas av begränsningsförordningen som gäller för handel, vilket ger möjlighet för dem att hålla öppet under begränsade former.

I förslaget ingår också ett nytt system för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som till exempel demonstrationer, idrottstävlingar eller religiösa sammankomster.

– Dagens begränsning på åtta personer innebär en stor inskränkning bland annat i grundlagsskyddade verksamheter, säger Amanda Lind.

Det nya systemet innebär att man kan anpassa deltagarantalet efter olika faktorer som inomhus eller utomhus, sittande eller stående publik.

– Vilka deltagarbegränsningar som ska gälla för sittande publik inomhus och utomhus behöver Folkhälsomyndigheten yttra sig om, säger Amanda Lind.

Det innebär till exempel att det blir möjligt med publik till idrottstävlingar, där antalet begränsas utifrån möjligheterna till att genomföra det smittsäkert. En sittande publik kan innebära att fler tillåts delta, än vid en stående publik där inga fasta platser är anvisade.

– Det innebär en mer säker reglering men också att tillåta verksamheter som kan genomföras utan risk för ökad smittspridning, säger Amanda Lind.

2 000 kronor i böter

Kommunerna ska få större befogenhet att besluta om nedstängning av offentliga platser som parker eller badplatser där det finns risk för trängsel.

– Det kanske inte är aktuellt nu, men när det blir vår och sommar samlas människor i parker och på badplatser.

Den person som då bryter mot det kommunala beslutet kan få böter på 2 000 kronor. Det är i dagsläget det enda tillfället då en privatperson kan få böter för att man bryter mot restriktionerna, utifrån den nya pandemilagen.

Sammanfattningsvis

Regeringen presenterar idag fem nya förslag till pandemilagen som ger dem möjlighet att stänga ner eller begränsa fler verksamheter. Förslaget skickas på remiss och remissvar väntas senast 26 februari.

Den 11 mars beräknar man att de fem nya förslagen ska träda i kraft.

– Som tidigare har regeringen sagt att vi förbereder för nedstängning av varuhus (vid behov) men det är inte säkert att det räcker. Genom att nu remittera ett förslag säkerställs att regeringen snabbt kan fatta beslut i ett skarpt läge. Samtliga verksamheter berörs, säger Lena Hallengren.

  • Regeringen vill ha en utvidgad förordning för att kunna stänga ner fler verksamheter snabbt, vid ett skarpt läge. Sedan tidigare kan regeringen stänga till exempel shoppingcenter, nu ska all handel inkluderas och även verksamheter som till exempel. frisersalonger.
  • Alla djurparker, temaparker och nöjesparker ska omfattas av samma smittskyddsbegränsningar. Idag gäller det max åtta personer vid offentliga sammankomster eller allmänna samlingar.
  • Kommunerna ska få möjlighet att begränsa eller stänga ner offentliga platser där det finns risk för trängsel. Till exempel parker och badplatser. Om man som privatperson bryter mot reglerna kan man få 2 000 kronor i böter.
  • Museer och konsthallar, privata som offentliga, ska omfattas av samma begränsningar som handeln och därmed kunna hålla öppet.
  • Nytt system för begränsning av antalet deltagare vid offentliga sammankomster och allmänna samlingar ska införas. Antalet deltagare eller publik regleras olika beroende på förutsättningarna. Om evenemanget äger rum inomhus eller utomhus, med sittande publik eller inte.
    En särskild reglering för motionslopp som till exempel löpartävlingar, orientering och skidtävlingar föreslås. Det ska bli tillåtet att genomföras om det sker smittsäkert.

Mer läsning:

Besöksförbud på boenden tas bort 

Första etappen i vaccineringen klar 

Nya smittskyddsåtgärder: begränsa resandet på bussar och tåg

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Hårdare lokala regler mot smittspridning i Halland

Vård I flera veckor var smittspridningen hög men stabil, nu varnar Region Halland för den oroande ökningen. Därfö...

Överskott för Vård- och omsorg trots ökade kostnader

Vård Förvaltningen för Vård och omsorg gick in i 2020 med ett sparbeting och kom ut med ett överskott. ...

McDonalds: ”Måste respektera restriktionerna”

Nyheter Om förslaget att serveringsställen måste stänga klockan 20.30 träder i kraft, så kommer hamburgerkedjan att respektera ...
Annons