Annons

Ny undersköterskeutbildning gav alla jobb

Den nya undersköterskeutbildningen med språkstöd i Kungsbacka blev ett vinnande koncept. 23 nyanlända har precis examinerats inom yrket och in princip alla har redan fått jobb. 
Nyheter | 19 December 2018 10:36

Nyexaminerade. Den nya undersköterskeutbildningen med språkstöd blev lyckad. In princip alla har fått jobb. Foto: Julia Sandstén Vikberg

 

Den nya undersköterskeutbildningen med språkstöd i Kungsbacka blev ett vinnande koncept. I en tid då vården skriker efter arbetskraft har 23 nyanlända examinerats inom yrket och redan innan examensdagen hade in princip alla fått ett jobb. 

 

– Det här är på riktigt det bästa jobbet som jag har haft, säger Jenny Jakobsson, vårdlärare för vuxenutbildningen till undersköterska med språkstöd vid MedLearn i Kungsbacka.

Lokalen fylls med applåder. Det är examensdag för de nyutbildade undersköterskorna och stämningen är på topp. Det är den första klassen som har gått den nya utbildningen och enligt Jenny Jakobsson har det varit lyckat.

– Det har gått väldigt bra, över förväntan. De har kämpat med vårdämnen och med språket och det har gått lättare och lättare. Studenterna har varit väldigt ambitiösa. 

Men inte nog med det. Redan har in princip alla studenter hunnit fått ett jobb.

– Nästan alla har fått jobb och alla har fått jobberbjudanden. Ingen går härifrån utan en möjlighet till att få jobb, säger hon.

 

 

Mirjam Bakker ska börja jobba som stödassistent på ett behandlingshem för psykisk ohälsa.

 

Mirjam Bakker, som är från Holland och som är en av studenterna, ger utbildningen ett bra betyg.

– Utbildningen har varit bra och vi har lärt oss väldigt mycket. Det har varit lite tuff ibland, men vi har haft bra lärare som har hjälpt oss, säger hon.

Hon valde att inrikta sig på psykiatri inom utbildningen för att hon är intresserad av psykisk ohälsa och har redan fått ett jobb inom området.

– Nu ska jag börja jobba som stödassistent på ett behandlingshem för psykisk ohälsa. Det känns lite nervöst, för jag vet inte vad jag har att vänta mig. Men det ska bli kul, säger hon.

 

Hanae Mortada vill jobba som akutsköterska. ”Det känns spännande”.

 

En annan av de nyexaminerade studenterna är Hanae Mortada. Hon jobbade tidigare på en frisörsalong i Syrien, men har nu valt att helt byta bana.

– Jag valde att utbilda mig till undersköterska för att jag är intresserad av att hjälpa andra och för att det finns många lediga jobb inom vården i Sverige. Jag har valt inriktningen akutsköterska för att det känns spännande och för att det är möjlighet att vidareutbilda sig till en sjuksköterska på akuten.

Hon har redan hunnit jobba på ett äldreboende under utbildningstiden, men inför framtiden har hon andra planer.

– Nu ska jag söka jobb på akutmottagningar och plugga svenska och engelska. Det är bra att kunna engelska när man jobbar på ett sjukhus för då kan man prata med många från olika länder.

 

Nya studenter har redan börjat utbildningens nästa årskurs med sikte på att bli framtida undersköterskor. Enligt Jenny Jakobsson startade utbildningen för att ny arbetskraft behövs och för att ge nyanlända en väg in på arbetsmarknaden.

– Alla i samhället vinner på det här, säger hon.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 Kommentar

Läs Även

Sökes: fler som vill bli blodgivare

Vård Har du funderat på att bli blodgivare? Nu är det i så fall dags att göra slag i saken. ...

Debatt: Håll avstånd vid boxarna!

Debatt Att hålla avstånd och visa hänsyn mot sina medmänniskor känns självklart. Jag är inte ...

Märkligt bilinbrott: ”Känns så onödigt” 

Blåljus I slutet på förra veckan utsattes en av företaget Aktivitetshyras bilar för ett inbrott. Bland annat stals ...
Annons