Annons

Ny agenda för besök i äldrevården

Från och med idag är det inte längre säkert att du får hjälp med att göra rätt, när du besöker Kungsbackas äldreboenden. Säkra besök gäller fortfarande, men rutinerna har ändrats så att mer ansvar för att besöket verkligen blir tryggt vilar på besökarna själva.

Vård | 17 Juni 2021 20:21

Från och med idag gäller nya regler för besök på Kungsbackas äldreboenden.

FOTO: Arkivbild Pixabay

Så skapar du ett Säkert besök

Boka ditt besök och besök helst boendet ensam eller i sällskap med ett fåtal personer.

Stanna hemma om du känner dig minsta sjuk.

Sprita dina händer direkt när du kommer innanför entrén.

Håll avstånd till övriga på boendet. Det gäller både boende och personal.

Vistas inte i boendets gemensamhetsutrymmen.

Använd munskydd i alla situationer som medför svårighet att hålla avstånd, eller om den du ska besöka inte är fullvaccinerad.

Var noga med att följa myndigheternas rekommendationer för att förebygga spridning av Covid-19.

Den som vill besöka Kungsbackas äldreboenden måste även fortsättningsvis förboka sitt besök, och besöken ska även fortsatt vara säkra – enligt samma riktlinjer som tidigare.

Besökaren ansvarar

Men från och med idag är det inte säkert att den som kommer på besök blir mött i dörren av en besöksvärd som hjälper till med skyddsutrustning och lotsar rätt i lokalerna.

Numera åligger det besökarna själva att hålla reda på vad som gäller.

Inget krav på visir

Den enda egentliga förändringen i övrigt, gäller personalen. Som anställd behöver man inte längre använda visir vid så kallat patientnära arbete. Kravet på munskydd vid vistelse i vårdlokaler tas också bort.

Munskydd ska dock bäras av såväl anställda, som besökare i alla situationer där det inte är möjligt att hålla avstånd till andra, samt i all kontakt med boende som inte är fullvaccinerade.

Stark avrådan från besök

Varje äldreboende har fortsatt också kvar rätten att utfärda en stark avrådan från besök, om risk för att smitta tar sig in på boendet/börjar sprida sig föreligger.

På kommunens covid-korttidsenhet gäller även fortsatt stark avrådan från besök. Detta eftersom verksamheten uteslutande riktar sig till personer med misstänkt eller konstaterad covid-19.

Valfritt med munskydd

Vid besök som äger rum utomhus, i respektive lägenhet eller på annan anvisad plats är munskydd inte längre ett måste. Men det får användas, och de plexiglasskärmar som använts tidigare under pandemin kommer också att finnas kvar för den som önskar använda sig av dem.

Alla som har en anhörig som bor på något av Kungsbackas vård- och omsorgsboenden kommer att bli informerade om hur besöken från och med nu kommer att gå till.

”Tillsammans tar vi ansvar”

– Samspelet mellan verksamheterna och anhöriga är väldigt viktigt och tillsammans tar vi ansvar för att besöken ska genomföras på ett så tryggt och säkert sätt som möjligt, säger Helene Ljungqvist, verksamhetschef för de kommunala vård- och omsorgsboendena i Kungsbacka kommun.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Rockad av förvaltningschef

Vård Karl Lundgren, verksamhetschef på Teknik, tar under hösten över ansvaret för en annan förvaltning: Vård och ...

Värmeböljan drabbade barn på korttidsboende

Vård Under förra veckans värmevåg steg inomhustemperaturen på Kyviks korttidsboende till närmare 30 grader. I ett barns rum ...

Anklagelser om mobbning på Särö vård- och omsorgsboende

Vård Rapporter om mobbning, anställda som gråter och personal som säger upp sig. En enhetschef som redan efter ...
Annons