18 Juni 2021 11:38 | Stefan Pettersson

141 barn riskerar inom kort att bli utan egen bostad! Nej det handlar inte om ett flyktingläger i nåt utsatt land långt bort. Det handlar om en plats mycket närmare än så. Nämligen Anneberg och de familjer som fått en fristad där under två år. Men nu är det slut på det.

Det blev stort rabalder när de 52 bostäderna för nyanlända byggdes i Anneberg. Många boende i området var vansinniga över beslutet och protesterade högljutt – men utan framgång. Det fanns också många som stöttade de nyanlända, som fick tillfälliga kontrakt på två år.

Från kommunens sida var tanken att de nyanlända under tvåårsperioden skulle hitta egna bostäder i Kungsbacka. Med tanke på den extrema bostadsbristen så vet jag inte hur det skulle gå till – och det har inte heller blivit så. Det kunde nog de flesta inse från start – troligtvis även de ansvariga inom kommunen. Det är lätt att börja fundera i banor som att kommunen fixade en tillfällig lösning under två år för att sedan sparka ut de nyanlända som då kanske letade boende i en annan kommun och inte längre blir ett problem för Kungsbacka. Eller är det för cyniskt att tänka så?

Hur som helst, frågan är helt klart känslig och det visade sig ännu en gång när en av NH:s reportrar sökte ansvariga tjänstemän. I stället så ringde förvaltningschef Cynthia Runefjärd upp. Antingen för att fronta frågan och ta smällen från allmänheten eller för att själv äga dialogen från kommunalt håll. Oavsett vilket så är det ett faktum att barnfamiljerna nu riskerar att få bo i skolsalar i Alléskolan, även om det enligt Cynthia Runefjärd är sista utvägen. Återstår att se vad som händer, men jag tror tyvärr inte på någon bra lösning för barnfamiljerna.

På tal om barn och ungdomar så blev jag glatt överraskad när sonen slutade ettan på gymnasiet i förra veckan. Två klasser träffades på kvällen för att fira sommarlovet. Vid 23-tiden hämtade jag sonen och en av hans kompisar. Jag ska inte sticka under stol med att jag hade haft en del förmanande ord inför kvällen, så det var roligt att höra att ingen i de två klasserna hade haft med sig alkoholhaltiga drycker. Fortsätt gärna så ett par år till, ni hinner testa alkohol senare i livet.

Ha en trevlig helg.

Läs också:

141 barn kan bli utan egen bostad

Läs fler krönikor här