Annons

Nu ser länets företagare ett ljus i mörkret

Krisen blir allt djupare för många av Hallands företagare. Tre av tio har så allvarliga likviditetsproblem att de riskerar att gå under inom ett halvår. Men nu är vaccinet mot Covid-19 här och det får näringslivets optimism att spira.

Jobb & Pengar | 11 Mars 2021 20:05

Krisen fortsätter djupna för många halländska företagare. Men vaccinet mot Covid-19 är ett ljus i tunneln för allt fler.

FOTO: Pixabay

Att de halländska företagarna är i behov av att få känna lite positiva ”vibbar” råder det inget tvivel om.

Fortsatta ekonomiska problem

Enligt organisationen Svenskt näringslivs företagarpanel Halland har drygt fyra av tio (42 procent) av de halländska företagen fortsatta problem med vikande försäljning och produktion jämfört med hur det såg ut för ett halvår sedan. Detta trots att konjunkturen redan då var i botten – och att många företag sedan dess både sänkt sin investeringstakt och kapat kostnader genom att säga upp personal.

30 procent går mot undergång

Tre av tio Hallandsföretag säger sig dessutom ha allvarliga likviditetsproblem. För hälften av dem är läger så kritiskt att de riskerar att gå omkull inom ett halvår, om inte kraftiga stödåtgärder omedelbart sätts in.

Värst drabbade är aktörerna i hotell-, restaurang- och nöjessektorn. För industrin går det något bättre.

– Siffrorna talar sitt tydliga språk, krisen inte på något sätt är över. Men det finns skillnader mellan branscher och de utkristalliseras allt mer. Undersökningen visar att läget för företag inom hotell, restaurang och event fortfarande är kritiskt. Samtidigt går stora delar av industrin relativt bra, säger Kristian Ryberg – regionchef vid Svenskt Näringsliv.

Förväntningarna på väg upp

Nu ser dock prognoserna för försäljning, produktion, investeringar och nyanställningar vara på väg att skrivas upp, även bland de värst drabbade företagen. Förväntningarna inför de kommande sex månaderna är betydligt högre än de var under fjolårets fjärde kvartal.

En majoritet av de halländska företagarna tror på en ökad försäljning och produktion. Var tredje hoppas kunna öka investeringstakten och göra nyanställningar.

– Såna här nivåer har vi inte sett sedan krisen började. Medprisat i bedömningarna ligger dock att vaccinationsprogrammet håller vad som är lovat och att restriktionerna då successivt kan lyftas. Det är därför extremt viktigt, även för näringslivet och arbetstillfällen, att Sverige och Halland inte halkar efter på detta område, säger Kristian Ryberg.

Behöver snabbare krisstöd

Att maskineriet bakom regeringens olika krisstöd blir mer väloljat är också viktigt. 20 procent av företagarna som ansökt om krisstöd uppger att de är missnöjda både med ansökningsprocessen och tiden till utbetalning. I vissa branscher får segheten i systemet allvarliga ekonomiska konsekvenser.

– De medel som betalats ut har varit helt avgörande för många företag. Men för tillfället går det för långsamt från ansökan till utbetalning enligt många av de värst drabbade företagen. Myndigheterna måste ta signalerna om likviditetsproblem på allvar. Pengar måste ut nu om de ska få någon effekt och kunna rädda de halländska jobb och företag som fortsatt står på spel, avslutar Kristian Ryberg.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Vilka är vi om vi inte jobbar?

Krönikor Vilka är vi om vi inte arbetar? Varför tycks yrke vara så tätt sammankopplat med vår identitet? ...

De har landets starkaste framtidstro

Jobb & Pengar Nu är det fastställt. Halländska företagare är mest optimistiska i landet.När organisationen Svenskt näringsliv ...

Inget ruskväder på ingång i Kungsbacka

Trafik På flera håll i Västsverige varnar meteorologerna just nu för ruskväder och temperaturer kring nollan. Även ...
Annons