Annons

Nu byggs nya Borgmästarebron

Nu sätter arbetet i gång med att bygga en ny Borgmästarebro. Kostnad: 25 miljoner.

Jobb & Pengar | 27 April 2021 16:07

Bron är avstängd i väntan på nybygge.

FOTO: Daniel Blomqvist

Sedan maj 2019 har Borgmästarebron varit avstängd då man upptäckte allvarliga skador på armeringsjärn inne i betongen. Åsikterna om projektet har varit många, inte minst på sociala medier, där broexperter på alla nivåer luftar sin ilska mot att det ska ta så lång tid.

Orsaken är att en bro vid känsliga vattendrag som Kungsbackaån kräver tillstånd av Mark- och miljödomstolen. Här finns bland annat den hotade arten havsnejonöga, som måste tas hänsyn till.

Men domstolen sa till slut ja, och i förra veckan öppnades anbuden. Kommunen tilldelade Svevia AB kontraktet med en kontraktsumma på 24 997 000.

Det är tre miljoner mer än vad kommunen tidigare hoppades på.

I går måndag var sista dagen för konkurrenterna att överklaga, men så skedde inte. Så nu är det byggstart så fort som möjligt. Enligt projektledaren Annika Svensson är det startmöte på torsdag och ambitionen är att komma igång snarast.

Uppskattad tid för rivning och nybygge är 10-12 månader.

Borgmästarebron är byggd 1955 och breddades 2002. Den nya bron kommer att ha en total längd på 27 meter och en bredd på 16 meter. Bron kommer vidare att ha en fri öppning om 15 meter, vilket är cirka 3 meter bredare än nu

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Halland framåt på miljöområdet

Politik Fem av de halländska kommunerna klättrar stadigt uppåt i tidningen Aktuell Hållbarhets årliga miljörankning. Men ...

Fler förhör i Heikkinenfallet

Blåljus Innan sommaren avgörs om Sara Heikkinen Breitholtz ska åtalas. Nu bekräftar åklagaren att hon delgivits misstanke om grovt ...

Äldre man kom på telefonbedragare

Blåljus Igår kväll ringde någon som uppgav sig jobba på en bank till en äldre man i Kungsbacka. ...
Annons