Annons

Nidingen kan bli utan ström

Solceller på Nidingen får nej av Länsstyrelsen. Det kan innebära att hela anläggningen riskerar att bli utan ström när kabeln från land snart kapas.

Miljö och natur | 16 Juni 2021 11:02

Både de gamla dubbelfyren från 1800-talet och det fungerande fyrtornet från 1946 är byggnadsminnen.

FOTO: Arkivfoto Norra Halland

Sedan 1946 har Nidingens fyrplats fått elektricitet via en undervattenskabel från land. Men nu är det dags att låta ny teknik ta över.

– Kabeln är utsatt och vi har haft problem och haverier, berättade fyringenjör Anton Dahl på Sjöfartsverket för Norra Halland i en artikel 2019.

Planen är därför att ersätta kabeln med solpanel som fästs på fyrtornet mot söder. Det blir på sikt både miljövänligare och billigare drift.

Men Sjöfartsverkets planer ställer till det för Fastighetsverket som ansvarar för övriga byggnader på ön, där det finns en enkel konferensanläggning och fågelskådarlokaler. Därför vill även Fastighetsverket byta till solceller, som skulle placeras på marken nordost om fyrplatsen, närmare bestämt en sträcka på 50 meter mellan det före detta krutlagret och väderstationen.

Men Nidingen är både naturreservat och riksintresse. Det är Hallands främsta fågelö med häckande bestånd av tretåig mås, tobisgrissla, ejder, småskrake och silltrut. Nidingen har dessutom landets första fyrplats.

Så det krävs dispens från Länsstyrelsen.

Föreningen Nidingens vänner avstyrkte i sitt remissvar och menade att en solcellsanläggning skulle förstöra den unika kulturmiljön.

Och Länsstyrelsen håller med. Även om det är vällovligt med miljövänlig elproduktion, så påverkas naturvärdena för mycket om delar av marken täcks med solceller. Så ansökan avslås.

– Vi har inte bestämt hur vi ska gå vidare, men min bedömning är att vi får testa andra alternativ, säger Dan Andersson på Statens fastighetsverk.

Vilka då?
– Kanske kan vi samarbeta om en ny kabel med SMHI och Försvaret som har intresse av anläggningen. Vi kan hoppas på det i alla fall.

Finns det risk för att Nidingen blir utan ström?
– Så är det.

Fastighetsverket kommer nu att gå igenom Länsstyrelsens svar och bestämma hur de går vidare.

Läs fler artiklar här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Kvinna med djurförbud lät kattunge lida

Nyheter En kvinna med djurförbud skaffade en kattunge ändå. Efter att Länsstyrelsen upptäckt att katten blivit lämnad ...

Långa köer på E6 efter olycka

Trafik Framkomligheten på E6 i norrgående riktning var tidigare ikväll starkt begränsad. En olycka skapade långa kö...

Krönika: Virtuos på flera sätt

Krönikor Jag har gjort det massor av gånger förut, lyssnat på Sommar i radions P1. Men speciellt vill jag ...
Annons