NATIVE 2022-11-01 KL. 07:00

Svårigheten att ha råd med en bostadsrätt tvingar fram nya lösningar

Höga priser på bostadsmarknaden och stigande inflation har gjort det svårt för många förstagångsköpare att ha råd med lägenhetsköpet. Detta tvingar folk till att hitta andra lösningar. Vissa väljer att istället hyra i andrahand medan andra tar privatlån för att kunna finansiera kontantinsatsen.

Svårigheten att ha råd med en bostadsrätt tvingar fram nya lösningar

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Under de senaste åren har efterfrågan på lägenheter i många större städer vida överträffat utbudet. Det har resulterat i stigande priser på bostadsmarknaden under en lång tid, särskilt i svenska studentstäder och storstadsområden. Och med en stigande inflation är det troligt att situationen bara kommer att bli svårare under de kommande månaderna. Förstagångsköpare har därmed fått det allt svårare att ha råd med kontantinsatsen till en bostad.

Lån till kontantinsatsen för bostadsrätt en lösning
Bolånetaket, som infördes 2010, innebär att köpare måste betala minst 15 procent av bostadens värde i kontantinsats och bolånet kan alltså maximalt vara 85 procent av värdet på ens nya bostad. Kravet på kontantinsats gör det svårt för många att ha råd med sin första bostad.

En lösning för att komma in på bostadsmarknaden är att utöver det vanliga bolånet även ta ett lån till kontantinsatsen. Läs mer här om hur det fungerar att låna till kontantinsatsen. Ett sådant lån gör att även köpare som inte har stora summor pengar sparade kan få bolån och få köpa bostad.

Inflationen försvårar läget
Även om bostadspriserna nu har börjat sjunka på flera håll i Sverige så har utvecklingen fortsatt varit väldigt stor om man tittar över en längre tidsperiod. Bara under 2021 steg priserna på bostadsrätter med 7 procent och villor 13 procent i genomsnitt. Som om det inte vore nog ökar även inflationen i Sverige. Detta innebär att även personer som har sparpengar på hand för att köpa en lägenhet kan få svårt att få råd med räntekostnader som följer.

Särskilt för förstagångsköpare kan det alltså vara svårt att dels bli beviljad bolån, dels ha tillräckligt med pengar till kontantinsatsen om man inte tar extra lån. Så även att ha råd med räntekostnader och amortering efter köpet. Regeringen har tidigare utrett åtgärder för att underlätta för förstagångsköpare och bland annat har det funnits förslag om ett statligt startlån. Det finns dock några alternativa lösningar för att kringgå svårigheterna och göra bostadsköpet mer överkomligt, om man är fast besluten att köpa en bostadsrätt.

Mindre lån kan bli mer förmånligt
Ett sätt är att försöka spara till en större handpenning genom att till exempel köpa bostad tillsammans eller låna från en familjemedlem. En handpenning högre än 15 procent ökar nämligen sannolikheten för en mer förmånlig ränta på lånet. Dessutom blir räntekostnaderna lägre eftersom lånet är mindre. Detta kan spara tusentals kronor med åren.

Köpa bostad utanför stadskärnan
Ett annat tips är att leta efter en lägenhet utanför stadskärnan, även om det är just det centrala läget som tilltalar många. Priserna är dock vanligtvis lägre i utkanten av städerna eller i samhällen med förbindelser till staden där man jobbar eller studerar. Chansen är därmed bättre att hitta en bostad som passar ens önskemål utan att spränga budgeten.

Att köpa sin första bostadsrätt i Sverige idag är ingen liten bedrift – men det är inte heller omöjligt. Det återstår att se hur bostadspriserna kommer att utvecklas under 2023, där utbud och efterfrågan styr utvecklingen baserat på bland annat räntorna, boendekostnader, amorteringskrav och inkomster.


Nu har Kungsbackas nya toppchef klivit in i rollen
NYHETER 2025-04-30 KL. 07:00
Premium

Nu har Kungsbackas nya toppchef klivit in i rollen

Befolkningsutveckling och civilt försvar i fokus

TV-klipp och nyheter

Kungsbacka nedåt på företagsrankning igen
NYHETER 2025-04-29 KL. 07:45
Premium

Kungsbacka nedåt på företagsrankning igen

Berg- och dalbana bland alla mätningar

Sporthelgen i korthet
SPORT 2025-04-28 KL. 10:26
Premium

Sporthelgen i korthet

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Förslag om att flytta högstadium upprör föräldrar

Förslag om att flytta högstadium upprör föräldrar

Att högstadiet på Fullriggaren Malevik föreslås flytta till Särö skola upprör en stor grupp föräldrar. En av dessa är Charlotte Schéle som menar att förslaget är felaktigt och ologiskt utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Dessutom är det en skolan med toppresultat. – Jag förstår inte hur man ens kan tänka tanken att stänga en av Sveriges bästa grundskolor, säger Charlotte Schéle.