NATIVE 2022-09-23 KL. 12:00

Socionom - ett jobb med många möjligheter!

Socionomer har möjlighet att arbeta med många olika typer av människor och frågor. De kan arbeta inom socialt arbete, psykiatri, habilitering och rehabilitering, missbruksvård eller geriatrik. Socionomer har ofta en central roll i samhället då de arbetar för att förbättra andras livssituation.

Socionom - ett jobb med många möjligheter!

TV-klipp och nyheter

Vad är socionomyrket?
Socionomyrket är ett yrke inom socialt arbete. Socionomer arbetar med människor i olika sociala situationer och hjälper dem att hantera sina problem. De arbetar ofta i offentliga myndigheter, såsom socialtjänsten, men det finns också socionomer som arbetar privat. Socionomer har en utbildning på tre och ett halvt år, och de flesta av dem jobbar sedan i flera år innan de blir verkligt erfarna på sitt yrke. De flesta socionomer börjar sin karriär som assistenter eller konsulter, men det finns också många som väljer att göra karriär inom andra områden av socialt arbete. I och med att det finns så många olika områden en utbildad socionom kan arbeta inom så är det ingen brist på jobb för socionomer, tvärt om!

Så blir du socionom – utbildning, yrken och framtidsutsikter
Socionomyrket är ett av de mest omtyckta yrkena i Sverige. Detta beror delvis på att det är ett mycket givande och meningsfullt yrke, men också på grund av de goda framtidsutsikterna. Socionomer arbetar ofta med människor i svåra livssituationer, och deras uppgift är att hjälpa dessa människor att komma till rätta med sina problem. De arbetar också ofta med preventivt arbete för att förebygga problem i framtiden.

Socionomer utbildas på tre och ett halvt-åriga socionomprogrammet vid universiteten. Under utbildningen lär man sig allt om olika aspekter av socialpsykologi, samhällsvetenskap och juridik. Man lär sig också hur man använder dessa kunskaper i praktiken, genom att arbeta på olika socionombyråer under sin utbildning. Efter avslutad utbildning finns det gott om jobbmöjligheter för socionomer, både inom den offentliga sektorn och inom privata organisationer. Framtidsutsikterna är mycket goda, eftersom det alltid kommer att finnas ett behov av socionomers kunskaper och erfarenhet.

Hur mycket tjänar en socionom i månaden?
Det är svårt att säga exakt hur mycket en socionom tjänar i månaden, eftersom det beror på olika faktorer som arbetsplats, erfarenhet och geografiskt läge. Men enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) tjänar socionomer i genomsnitt 33 000 kronor per månad, inklusive alla bonusar och ersättningar. Detta är något högre än genomsnittet för alla yrkesgrupper i Sverige, som ligger på cirka 31 000 kronor per månad. En erfaren socionom kan tjäna mellan 39 000 och 42 000 kr.

Många tror att socionomyrket bara handlar om socialt arbete, men det är mycket mer än så! Socionomer arbetar inom många olika områden och får därför en mycket bred kompetens. Detta gör socionomyrket till ett av de mest intressanta och möjlighetsrika jobben som finns!

TV-klipp och nyheter

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinna åtalas för ofredande efter Tindermöte

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden
Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare
Premium | KRÖNIKOR 2024-04-18 KL. 14:00
Nyckelfrågan är om ilska hjälper

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.