NATIVE 2022-05-25 KL. 08:00

Högt tryck efter mäklare i Halland – så ser prisutvecklingen ut för bostäder

Många mäklare tror på en bromsning av priserna på bostadsmarknaden, inte minst i takt med att räntan höjs. Sett till statistiken utmärker sig Hallands län och kommunerna i länet från övriga Sverige på vissa punkter.

Högt tryck efter mäklare i Halland – så ser prisutvecklingen ut för bostäder

Enligt en prognos från SBAB väntas bostadspriserna falla med 6 procent under treårsperioden 2022–2024. Detta till följd av stigande boräntor. Samtidigt är det fortsatt högt tryck på bostadsmarknaden, där statistiken visar att det såldes runt 12 000 villor och 32 400 bostadsrätter under första kvartalet 2022. Även om det är 3 procent färre än 2021 så är det också 10 procent fler än 2020.

Hitta mäklare vid bostadsförsäljning
Den fortsatt stora omsättningen på bostadsmarknaden gör att det också råder högt tryck efter mäklare. Efterfrågan har gjort att folk som ska sälja sin bostad söker sig till sajter som MäklarOfferter, som erbjuder rådgivning och tips till den som ska sälja bostad och behöver en mäklare i Kungsbacka eller annan del av Hallandsområdet.

MäklarOfferter själva är Sveriges största jämförelsetjänst när det gäller att anlita en mäklare och gör att användarna sparar tid och blir garanterade en kvalitetssäkrad mäklare. Genom att välja rätt person och mäklarbyrå kan man få högre försäljningspris, till exempel för mäklare i Varberg.

Villor i Falkenberg utmärker sig
När det gäller bostadspriserna i Halland så utmärker sig några kommuner. Det genomsnittliga priset på en villa i Falkenberg sticker ut särskilt – här har priset ökat med 12,3 procent under det senaste året (maj 2021 till maj 2022). MäklarOfferter visar kontor även i Falkenberg för personer som behöver hitta rätt mäklare i Falkenberg inför sin försäljning. I nuläget ligger medelpriset på en villa i kommunen på cirka 3,5 miljoner, baserat på 320 sålda villor under de senaste tolv månaderna.

Även Laholms kommun utmärker sig, med en 12-procentig uppgång av villapriserna under det senaste året. Tittar man på hela Hallands län så följer det ungefär samma prisutveckling som snittet i hela Sverige, en ökning på 7,4 procent jämfört med rikets 7,8 procent.

Stora skillnader på bostadsrätter i Halland
Majoriteten av mäklare i respektive storstadsregion Stockholm, Göteborg och Malmö, tror att bostadspriserna kommer att vara oförändrade under det andra kvartalet. Samtidigt visar den tidigare nämnda prognosen från SBAB att bostadspriserna kan falla under de närmaste åren. Hur prisutvecklingen kommer att se ut är ännu bara en gissning, men i Hallands län ser man redan nu att priset på bostadsrätter i genomsnitt minskat med 2,1 procent det senaste året, medan samma siffra för riket var +6,9 procent.

Siffrorna är dock något missvisande, eftersom det är en kommun i Halland som står för det negativa resultatet. Priset på en bostadsrätt i Varbergs kommun sjönk i genomsnitt med 9,1 procent under det senaste året. Samtidigt steg priset rejält på bostadsrätter i Kungsbacka med 10,6 procent.

Fortsatt efterfrågan på fritidshus
De senaste åren har populariteten för sommarstugor och fritidshus skjutit i höjden. Något som håller i sig även i Hallands län, där priserna för fritidshus stigit med över 21 procent det senaste året och nu ligger i genomsnitt på 3,1 miljoner kronor. Dyrast är medelpriset i Halmstad, 4,8 miljoner kronor, baserat på 26 försäljningar av fritidshus under det senaste året. Det är betydligt högre än snittet för hela Sverige, som ligger på 2,4 miljoner kronor.
SENASTE TV-NYHETERNA

Skäll kan orsaka skäll
NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50

Skäll kan orsaka skäll

Bråket med grannen kan bli en dyr affär
NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50

Bråket med grannen kan bli en dyr affär

Djur en av anledningarna till osämja

Härligt äventyr i gummibåt på Rolfsån
KULTUR & NÖJE 2022-07-05 KL. 21:00

Härligt äventyr i gummibåt på Rolfsån

Debatt: En budget för ansvar och förnuft
DEBATT 2022-07-05 KL. 17:45

Debatt: En budget för ansvar och förnuft

Bilbrand på E6 - stopp i trafiken
NYHETER 2022-07-05 KL. 13:46

Bilbrand på E6 - stopp i trafiken

Nu öppnar Ringhals för allmänheten igen
NYHETER 2022-07-05 KL. 11:55

Nu öppnar Ringhals för allmänheten igen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50
Skäll kan orsaka skäll

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.