NATIVE 2023-04-25 KL. 08:00

Efter publikfiaskot: Halmstadtravet genomför ny satsning för besökarna

Under fjolårets upplaga av Sprintermästaren kunde Halmstadtravet notera att man stått för den sämsta publiksiffran under 2000-talet. Nu gör man nya satsningar för att erbjuda en bättre publikupplevelse.

Efter publikfiaskot: Halmstadtravet genomför ny satsning för besökarna

TV-klipp och nyheter

Trav är en av de mest populära sporterna i Sverige. Loppen i de olika klasserna lockar mängder av tittare och, inte minst, personer som vill spela på utfallet. Spel på trav är den näst vanligaste spelformen i landet, casinospel inkluderat. Det är dessutom den sport allra flest svenskar spelar på.

I en undersökning från Spelinspektionen, publicerad 2022, uppger 16 procent av de tillfrågade att de bettat på trav online. Detta att jämföra med de 11 procent som menar att de bettat på annan sport via internet. Populariteten visar sig bland annat i att det finns en lång rad sajter som erbjuder marknadens senaste travtips och stora utbud av odds på loppen.

Sämsta publiksiffran under 2000-talet
Trots att det finns ett stort travintresse runtom i Sverige har flertalet travbanor svårt att locka till sig publiken. En av dessa banor är Halmstadtravet. Den årliga höjdpunkten på Halmstadtravet anses av många vara Sprintermästaren, en av landets största tävlingar som körs i juli varje år.

Inför 2022 års upplaga av Sprintermästaren väntade sig arrangören storpublik. Inte bara med anledning av loppets popularitet, utan också då det var första gången loppet skulle gå av stapeln inför publik efter att Covid-19-restriktionerna lättats på. Någon publiksuccé blev det dock inte. Publiksiffran om 4 215 personer var den sämsta som noterats under hela 2000-talet.

Nya satsningar för en bättre publikupplevelse
Nu genomför Halmstadtravet nya satsningar för att locka tillbaka publiken till banan. Man vill göra åskådarnas vistelse till en större upplevelse än att ”bara” se loppen äga rum. Man har upprättat ett flertal nöjen och aktiviteter intill banan och läktarna. Exempelvis har besökarna i dag möjlighet att mellan loppen spela en omgång shuffleboard eller biljard.

Sedan tidigare finns även tre restauranger på anläggningen, såväl inomhus som utomhus och med utsikt över banan. Rickard Hansson menar i en krönika på sajten Travronden att Halmstadtravet inte uppfunnit hjulet, men att små satsningar likt dessa kan räcka långt.

Digitalt spel på trav alltmer tillgängligt

Halmstadtravet är inte den enda travbanan som upplever svårigheter i att locka publik. Ett av de tydligaste exemplen är att klassiska Elitloppet även det noterades för en rekordlåg publiksiffra under 2022.

Många pekar ut de digitala spelsidorna som en av anledningarna bakom publikens bortfall. Travspel blir alltmer tillgängliga hemifrån, medan många travbanor, såsom Halmstadtravet, inte längre erbjuder möjligheten att spela på plats.

Halmstadtravet anpassar sig till detta genom att erbjuda gratis Wi-Fi, laddningsmöjligheter och support för de som vill lära sig att spela på trav, något som även det kan fungera som ett sätt att locka till sig spelare till banan igen.


TV-klipp och nyheter

En bandymånad som kan avgöra allt
BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
Premium

En bandymånad som kan avgöra allt

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.