NATIVE 2023-05-12 KL. 04:00

Därför blir robotdammsugare allt vanligare i hemmen

Hur kommer det sig att robotdammsugare fått genomslag på den svenska marknaden? Den ständigt utvecklande teknologin underlättar för många hushåll i vardagen, men innebär samtidigt nya utmaningar.

Därför blir robotdammsugare allt vanligare i hemmen

TV-klipp och nyheter

Redan år 2015 utsåg Svensk Handel robotdammsugaren till årets julklapp. Sedan robotdammsugare gjorde inträde på marknaden är vi ett steg närmare uppfyllelse av drömmen om att automatisera hushållssysslor – sysslor som många upplever som tråkiga och jobbiga.

Robotdammsugare erbjuder bekvämlighet, flexibilitet, potentiella energibesparingar och minskat fysiskt arbete. Det är med andra ord kanske inte så konstigt att robotdammsugare har blivit så populära hos ungefär vart femte svenskt hushåll, men den snabba utvecklingen av teknik kan också skapa potentiella problem.

Städrobot som använder sensorer
En robotdammsugare är en automatisk städmaskin som rör sig runt i bostaden och städar golven. Likt en vanlig dammsugare suger den effektivt upp smuts, damm och hår, men till skillnad från traditionella dammsugare rullar den själv från rum till rum. Du kan läsa mer om att välja rätt robotdammsugare i denna guide då utbudet på marknaden idag är stort till följd av hög efterfrågan.

Dessa små robotar fungerar genom att använda intelligenta sensorer för att kartlägga rummen. Medan man kan luta sig tillbaka och slappna av, arbetar robotdammsugaren för att hålla hemmet rent. En av de största fördelarna med roboten är att den har förmågan att navigera runt möbler och andra hinder, vilket gör den till en tidseffektiv lösning för hushåll som vill hålla sina hem rena utan att behöva anstränga sig. Endast produkter som uppfyller ekodesignkraven på dammsugare får idag sättas på marknaden.

Hushållen styr städningen på distans
Om du inte själv har en robotdammsugare så kanske du har sett eller hört människor prata om sin robotdammsugare och hur de styr den genom en app i sin mobil. Genom mobilen går det att hålla koll på exakt vad dammsugaren håller på med vid en given tidpunkt. Det är upp till varje hushåll att bestämma hur roboten ska sköta städningen, till exempel om ett särskilt rum ska dammsugas.

Även om app-användningen kan konsumera en del tid så anses robotdammsugare i allmänhet att vara tidsbesparande. Framförallt är det kanske dock det fysiska arbetet som minskar. Ju större bostad man äger, desto mer tid och arbete kan besparas. Därför är det främst oftast hushåll med lite större lägenheter eller villor som investerar i prylen.

Robotdammsugare har vissa begränsningar
Fördelarna är alltså flera och förklarar varför försäljningen av robotdammsugare fått en sådan skjuts. Marknadsföring, sociala medier och att allt fler pratat om produkterna har förstås också bidragit till den ökande efterfrågan, i ett samhälle där många hushåll letar efter sätt att få ihop livspusslet och frigöra tid. Men utöver möjligheterna så finns även vissa begränsningar med tekniken.

En sådan är att robotdammsugaren, likt en traditionell dammsugare, behöver ett visst underhåll och rengöring. Vissa modeller har en slags basstation där de kan tömma sina behållare på egen hand, medan andra kräver manuell tömning av behållaren. Roboten är begränsad till golvet och kommer inte åt till exempel möbler och lister – ställen som kanske normalt ingår i städrutinen med vanlig dammsugare.

Allt bättre teknik talar för framtiden
Priset är en annan potentiell nackdel, då de flesta modeller har en betydligt högre prislapp än traditionella dammsugare, vilket kan exkludera hushåll med sämre ekonomi. Ljudnivån är en annan aspekt att tänka på i valet av modell, då en viss irritation kan uppstå om man själv är hemma medan roboten är igång och far fram över golven. Dessutom har vissa av dammsugarna svårt att ta sig upp över trösklar eller på höga mattkanter.

Sedan lanseringen av robotdammsugare har dock tekniken tagit stora kliv framåt. Det är troligt att hjälpredan kommer fortsätta vara populär i de svenska hushållen, på liknande sätt som robotgräsklipparen blivit det självklara valet för många villa- och småhusägare med tomt.TV-klipp och nyheter

Wislander:
SPORT 2024-02-24 KL. 15:00
Premium

Wislander: "De måste vinna annars är det griskört"

Experterna inför Aranäs ödesmatch

Cirkulära fynd i Åsa
NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Premium

Cirkulära fynd i Åsa

Krönika: Jag vill ha sex!
KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Premium

Krönika: Jag vill ha sex!

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar
NYHETER 2024-02-23 KL. 06:34

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar

Polisen uppmanar att jobba hemma om det går

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans
FAMILJ 2024-02-22 KL. 20:00
Premium

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans

"Jag är präglad av min mors omtanke"

Succé för Christofer – tog hem tävling i Spanien
SPORT 2024-02-22 KL. 17:51
Premium

Succé för Christofer – tog hem tävling i Spanien

"Jag är fortfarande i chock"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-02-24 KL. 18:18
Leo skapar dialog med känsla
Premium | NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Cirkulära fynd i Åsa
Premium | KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Krönika: Jag vill ha sex!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.