Att använda bonusprogram på kort är ett enkelt sätt att få gratis värdecheckar, hotellnätter och flygbiljetter. Men vad är poängen egentligen värda?
Det finns ett flertal kreditkort och debetkort i Sverige som ger bonuspoäng på kortinköp. Poäng som kan användas till allt från att delbetala kreditkortsfakturan till att välja produkter från kortets ”poängshop”. Att de så kallade bonuskorten är populära är uppenbart då bonuspoäng ofta lyfts fram som den primära fördelen hos dessa kort, vilket kan ses här.
Är 100 poäng bättre än 50 poäng? Är det bättre att få en värdecheck på mat eller en flygbiljett till Köpenhamn? Allt beror på vad poängen är värda och hur de kan utnyttjas. I en jämförelse av bonuskorten bör det även tas hänsyn till hur poängen tjänas in.
SAS EuroBonus
Poäng inom SAS EuroBonus har högst värde om de används för att köpa bonusresor hos SAS. Det går exempelvis att köpa en enkelresa till Paris, inom SAS Go Bonus, för 15 000 poäng. Genom att kontrollera vad en sådan biljett annars hade kostat går det att räkna ut ett värde på poängen. Kostnaden är cirka 1200 – 1500 kronor vilket skulle ge ett värde per poäng på 8 – 10 öre.
En resa till New York, i biljettkategorin Go, kostar cirka 6 000 kronor eller 30 000 SAS EuroBonus-poäng. I detta fall skulle varje poäng vara värd cirka 20 öre. Det finns även uträkningar som visar att dessa poäng kan vara värda upp till nästan 1 krona styck. Detta förutsatt att de dyrare biljettkategorierna väljs. Ett problem med att köpa bonusresor är däremot att dessa inte finns tillgängliga på samtliga avgångar.
I likhet med många andra bonusprogram går det även att använda EuroBonus inom deras produktshop – SAS Eurobonus Shop. Ett Zuperpresentkort, på 50 kronor, kostar 1610 p vilket ger ett värde på enbart 3,1 öre.
Scandic Friends
Poäng inom Scandic Friends används primärt för att boka hotellnätter inom denna hotellkedja. Det är däremot även möjligt att delbetala restaurangbesök på hotellen eller köpa saker från deras poängshop.
En hotellnatt på Scandic Go (Stockholm) kostar 10 000 poäng och Scandic Kista 15 000 poäng. En natt på dessa hotell kostar cirka 1000 kronor i lägsta priskategorin. Därmed blir poängen värda 7- 10 öre.
I poängshopen kan ett presentkort på 100 kronor hos Zupergift köpas för 8000 poäng vilket ger ett värde på enbart 1,25 öre.
COOP & ICA
Coop har ett bonusprogram med ett fast och tydligt värde på poängen. Detta eftersom de alltid växlas in till samma värde, till skillnad mot SAS EuroBonus och Scandic Friends.
Poängen kan växlas till värdecheckar hos Coop. Enklaste alternativet är att aktivera ”autoväxling” vilket innebär att en digital värdecheck på 10 kronor skapas för varje 1000 poäng som samlas. Därmed blir varje poäng värd 1 öre.
ICA´s bonusprogram är uppbyggt på ett lite annorlunda sätt än Coop. Varje månad växlas de in till en digital värdecheck och värdet på den beror på summan av inköp som skett föregående månad.
Har minst 8000 poäng samlats skapas en check på 150 kronor. Det innebär att ett värde på 1,87 öre. Samlas däremot bara 3999 poäng ges en check på 25 kronor vilket innebär ett värde på 0,62 öre. En orsak till denna stora differens är att poäng på mellan 2500 – 3999 st ger samma bonusvärde.
Värdet i förhållande till inköp
Som visas har bonuspoängen ett väldigt varierat värde. Detta med allt från något öre per styck till upp till över en krona. I vissa fall är det alltid samma värde medan det i flera fall går att maximera värdet genom att ställa det mot ordinarie kostnad för olika produkter och tjänster. Detta inte minst när det kommer till flygpoäng.
Att poäng inom ett bonusprogram har större värde än inom ett annat bonusprogram är däremot sällan relevant. Detta utifrån att det kan krävas olika mycket för att tjäna in dem. För att göra jämförelsen rättvis behöver antalet poäng ställas mot vilket belopp som behöver betalas med kortet för att dessa ska tjänas in. Det brukar presenteras med att bonusen är värd i en viss procent av inköpsbeloppet.
Procent i bonus
Ett exempel är att 1000 poäng (värde 10 kronor) hos Coop tjänas genom att inköp sker hos dem för 1000 kronor en månad. Det ger en bonus som är värd 1% av inköpsbeloppet.
Coop ger däremot högre bonus per krona beroende på totala inköpet per månad. Sker inköp på minst 8000 kronor en månad samlas 26 000 poäng (260 kronor) vilket alltså ger tillbaka 3,2 %. Sker dessutom inköpen med ett Coop Mastercard ges ytterligare 4000 poäng på dessa inköp.
För de som hellre vill ha en flygbiljett samlas poäng enklast på samtliga inköp om exempelvis SAS Mastercard World eller Lunars bankkort används. Med SAS Mastercard samlas 10 poäng per 100 kronor (15 för inköp i utländska valuta samt 20 hos SAS). Om dessa växlas in till bonusresor som innebär att poängen värderas till 50 öre styck ger det en bonusnivå på 5%.
Gallret nerdraget över den drabbade butiken på Kungsmässan
Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.