10 Oktober 2020 11:54 | Andreas Scheffel

Om det är nånting som skulle få mig att lämna den här gruppen så är det Daniel. Linus inlägg dök upp som från ingenstans. Kort, koncist och lika stenhårt som oväntat. Egentligen var det skrivet på engelska och Daniel och Linus är fingerade namn. Men i övrigt är det jag nu ska berätta taget direkt från den digitala verkligheten.

Den Facebookgrupp där meddelandet dök upp är dedikerad till en viss kultfilm. Gruppen brukar vanligtvis fyllas med roliga bilder och skämt relaterade till filmen i fråga och dess excentriska upphovsperson. Harmlöst, ofarligt och konfliktfritt. Fram tills den dagen då Linus postade ovan nämnda inlägg. För det visar sig nämligen att han inte är ensam om sin åsikt. Nästan alla som kommenterar inlägget håller med. Jag känner att jag måste kolla upp vem den här Daniel är och vad han har gjort för att bli så hatad, så jag börjar scrolla bland de senaste veckornas inlägg. Snart märker jag att Daniel är en flitig deltagare i gruppen. Han postar två till tre inlägg om dagen. Små skämt, blandat med funderingar kring filmen. Ungefär samma innehåll som alla andra bidrar med. Jag hittar inget som bryter mot gruppens riktlinjer.

Fyllas med hat

Vanligtvis så brukar Daniels inlägg inte ge upphov till särskilt många reaktioner, men nu börjar kommentarsfälten fyllas med hat. Allt han skriver vrids och vänds in absurdum, gärna så att det framstår som att han är fullkomligt intelligensbefriad. En uppretad mobb kallar honom äcklig, ful och ensam. Det är som att de plötsligt och till synes utan anledning har bestämt sig för att Daniel inte bara ska bort från gruppen, han borde helst upphöra att existera också.

Till slut får Daniel nog och lämnar gruppen. Och det är först nu som folk börjar reagera på mobbningen. Någon frågar Linus vad han egentligen har emot Daniel och svaret blir då att han stör sig på det frekventa postandet och den, enligt honom, usla humorn. Linus får nu mothugg och folk ifrågasätter det rimliga i att initiera en hatkampanj mot någon bara för att man inte tycker om dennes humor. Gruppen delas upp i för eller emot Daniel. Diskussionen är stundtals het och pågår i ett par veckor, sen dör den ut. Och en dag, lika plötsligt som han försvann, är Daniel tillbaka i gruppen igen. Han börjar försiktigt lägga upp nya inlägg. Få bryr sig om att kommentera, vare sig positivt eller negativt. Allt har mer eller mindre gått tillbaka till hur det var innan Linus arga inlägg. Det är nästan som att mobbningen aldrig har hänt.

Blockera inlägg

Det finns en funktion på Facebook där man kan blockera inlägg från vissa personer. Linus hade alltså med några knapptryck kunnat slippa se allt som Daniel skrev i gruppen. Istället valde han att starta en nätmobb mot en person som han inte känner, enbart på grund av att han tycker att denne skriver tråkiga skämt i en Facebookgrupp. Jag är faktiskt inte helt säker på att jag vill veta vad det säger om den tid vi lever i.

Läs fler krönikor här