26 Mars 2021 12:46 | Stefan Pettersson

I början av december skrev jag en krönika på temat Hembygdsmuseet med rubriken ”Har vi råd att inte ha museet”. Frågan har nu ställts på sin spets när museet hotas av stängning. Men i elfte timmen verkar det som att museet räddas – även om det blir på en annan plats.

Stödet för hembygdsmuseet har varit enormt. Åke Eliasson startade en namninsamling för att rädda museet och samlade 2 637 namnunderskrifter. En imponerande mängd. Vi på Norra Halland har fått ta emot väldigt många insändare och i princip alla hejar på museet. I vårt kommentarsfält på Facebook har det också varit mängder av synpunkter och i procent är det väl typ 99-1 till museets fördel.

Tvärnej

Men nämnden Kultur och Fritid har sagt tvärnej. Nästa år blir det inget hyresbidrag på 600 000 kronor. Det ska sägas att det är inte lätt att vara alla till lags när du är politiker, det ingår liksom i uppdraget. Men att neka ett bidrag på 600 000 kronor känns som ett hån mot de eldsjälar som ideellt lägger ner massor av arbetstimmar för att hålla museet öppet. Kungsbacka blir naket utan ett museum. Att gömma undan Kungsbackas historia känns korkat. Men sent omsider har det nu hänt något. Plötsligt finns det en ny lokal för hembygdsmuseet.

Ny lokal

Hembygdsföreningen fick nämligen under onsdagen ett förslag på ny lokal: Gårdskulla förskola i Östra Villastaden. ”Den ligger visserligen inte helt centralt, så vi kanske inte får spontanbesök, men det är ändå hyfsat läge”, är kommentaren från hembygdsföreningens ordförande Harry Johnson.

Förskolans verksamhet ska flytta och det kanske blir museets räddning. Spelet bakom kulisserna vet jag inget om, men det vore politiskt självmord att kasta ut museet på gatan. Det har nog alla inblandade insett. Kampen om att behålla de nuvarande lokalerna verkar nu förlorad, men ett museum i Östra Villastaden är väldigt mycket bättre än inget museum alls.

Ha en trevlig helg.

Läs också:

Förskola kan bli museum

Läs fler krönikor här