Annons

”Minigrisar är otroligt roliga”

De kan vara pyttesmå när du köper dem. Men sedan växer de upp och kan väga cirka 80 kilo. “Det finns inga garantier för hur stora eller små dina minigrisar kan bli”, säger Henny Barrögård i Myra, ägare till minigrisarna Polka och Marsipan.
Familj | 16 Mars 2021 17:55

Polka och Marsipan.

FOTO: Privat

Hela sin barndom drömde Henny om att få en minigris, men det var först när hon fick en egen gård, som drömmen gick i uppfyllelse.
 
Nu har hon två små minigrisar som bökar runt på tomten. De var fyra månader när hon köpte dem i september förra året och nu väger de 15 kilo.
 

Följde med till bilen

Henny berättar att minigrisar anses fullvuxna när de är mellan tre och fyra år. Som vuxna kan de väga cirka 80 kilo och så var fallet med hennes förra gris. Den bodde inomhus och följde med henne överallt, till och med i bilen.
 
Henny Barrögård och minigrisarna Polka och Marsipan.
Förhoppningen är att de nya minigrisarna inte ska bli lika stora. Deras föräldrar väger runt 20 kilo, men det är ingen garanti för att deras avkomma inte kan bli mycket större.
Minigrisar lever normalt mellan 10 och 15 år, så det är viktigt för framtida ägare att ha detta i åtanke inför köpet.
 
En del ägare har sina minigrisar i koppel när de tar dem på promenad, men koppel är inget som behövs på gården i Myra där Polka och Marsipan bor och kan springa fritt.

Bra med två

Henny tycker att en minigris kan klara sig utan en annan griskompis om den lever inomhus tillsammans med en familj, men att det behövs minst två stycken om de ska bo utomhus.
Polka och Marsipan bor i ett hus med halm i trädgården med trästaket runt. Där får de vara på natten, fast på dagarna springer de runt och busar i trädgården.
 
– De älskar att äta blomknoppar och har ätit upp många av mina blommor, skrattar Henny, men tillägger att de inte bökar upp gräsmattan lika mycket som stora grisar gör.

Går att träna

Minigrisar är renliga djur, som alltid bajsar och kissar på samma ställe. Henny berättar att de även är väldigt kloka och att det går att lära dem agility och träna dem på samma sätt som hundar.
 
Detta har Henny inga planer på att göra, men hon har lärt Polka och Marsipan att sitta och de kommer när hon ropar på dem.
 
– De är otroligt roliga sällskapsdjur. De behöver mycket utrymme, sällskap och aktiviteter. Eftersom jag jobbar hemifrån kan jag se till dem under dagen och de leker även med våra hundar. Häromdagen såg jag hur de lekte med en fotboll som de rullade mellan sig medan de sprang.
 
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ny butik för husdjurstillbehör

Jobb & Pengar Företaget är Nordens största distributör av husdjurstillbehör. Snart öppnar Dogman i Kungsbacka. Trots att detaljhandeln har ...

Läsarnas vinterbilder

Familj Är snö och kyla till lycka eller förtret? När vi frågade er läsare hur ni spenderar ...

Hundarnas värsta högtid — så mildrar du skotträdslan

Nyheter Att nyårsfyrverkeriernas smällar och blixtar utgör obehag för många hundar är välkänt. Må...
Annons