20 December 2019 10:13 | Stefan Pettersson

Hej.

Den där riktiga julstämningen med snö känns som en svunnen tid i södra delarna av Sverige. Det ser inte ut att bli någon snöig julafton i år heller, men det är bara att göra det bästa av situationen. Vi får vara glada om vi slipper regn och blåst känns det som. Vi får kompensera med lite trevlig belysning på hus och i trädgårdar.

Som nykomling på västkusten kan jag konstatera att vädret är varierande, minst sagt. Soldagarna har lyst med sin frånvaro för det mesta under hösten. Det har mer varit frågan om hur mycket regn det ska bli under dagen och hur mycket det ska blåsa. Jag har inte gjort någon större analys av vädret, men många jag pratat med hävdar att den här hösten har varit ovanligt kass vädermässigt. Jag hoppas att det stämmer.

På det privata planet har mycket kretsat om pendling under hösten. Merparten av helgerna åker jag hem till Östergötland och det blir allt oftare med tåg. Visserligen behöver jag byta i Göteborg och Hallsberg, men jag kan jobba i lugn och ro vilket självklart blir svårt om jag väljer att ta bilen. Dessutom gör jag en liten insats för vår miljö – den verkar tyvärr behöva mycket hjälp för att våra barn och barnbarn ska kunna leva på en frisk och levande planet.

Nu är jag ingen klimatexpert, men att förutsättningarna i vår värld ändras i oroväckande rask takt är uppenbart. Vi i Sverige är ganska små klimatbovar i sammanhanget, men kan vi på något sätt bidra till att bryta den negativa klimattrenden så är det välkommet.

Och när miljön kommer på tal går det inte att undvika att nämna Greta Thunberg. Att hon har påverkat och aktualiserat klimatdebatten på ett nytt sätt är en rejäl underdrift. Nyligen utsågs hon dessutom till Årets person av Time Magazine. Det är inte direkt proppfullt med svenskar på listan över tidigare pristagare. Den ende med svensk koppling som jag hittade var svenskättlingen Charles Lindbergh som 1927 var den förste att utnämnas till Årets person av Time Magazine.

Men många tycker illa om Greta Thunberg, fråga mig inte varför. Om en 16-åring slåss för en bättre värld så är väl det alldeles utmärkt. Jag är i stället lite stolt över att en svensk har blivit utsedd till Årets person.

Trevlig helg.