Annons

Michelle från Frillesås flyger på Hawaii

Bara att få flyga med i en helikopter kan vara en dröm för många. Michelle Astergård från Frillesås lever den drömmen, som pilot.
– Jag skulle vilja flyga ambulanshelikopter, säger hon på telefon från ett semesterparadis i tillfällig vila.

Familj | 19 Maj 2020 18:45

Michelle Astergård bor och utbildar sig för tillfället på Hawaii, där hon tillbringar tiden tillsammans med Andreas Nordin

FOTO: Privat

Det råder ett oönskat lugnt på öarna i Hawaii, precis som i många andra delar av världen just nu. Mataffärer håller öppet, men i stort sett är allt annat stängt. Det är inte beordrat total nedstängning, men livet är inte som vanligt.

– Normalt kommer det 40 000 turister om dagen hit. Nu är det kanske upp till 200. Hotellen är stängda och skyltfönster är övertäckta. Restauranger håller öppet, men man får bara köpa take away, och när man handlar i affärer måste man bära ansiktsskydd, berättar Michelle Astergård.

Stränderna är inte stängda, men det är förbjudet att ligga och sola. Bad, surfing och annan aktivitet på stranden är dock tillåtet, så länge man är i rörelse.

– Det finns poliser som patrullerar, och den som bryter mot reglerna kan få upp till 50 000 svenska kronor i böter.

Flygtimmar

För Michelle Astergårds del handlar vistelsen på Hawaii, och ön Oahu där hon bor, dock inte om semester. I maj förra året blev hon färdigutbildad helikopterpilot i Sverige.

– Men det är lite svårt att få jobb. De jobb man får som nyutbildad pilot är ofta på marken där man gör andra saker, som att tanka eller annat markarbete. Det kan ta några år innan man får flyga, och jag ville inte vänta, berättar hon.

En vän tipsade henne om att det fanns bättre möjligheter till jobb i USA. Men då krävs flygtimmar och visum.

– Så nu studerar jag till helikopterinstruktör här. Sedan när jag fått 500 flygtimmar så kanske jag kan börja jobba med att flyga turister.

Utbildningen till helikopterinstruktör ger nödvändiga flygtimmar – och bjuder på fina vyer. Foto: Privat

Men även här har coronavirusets framfart skapat hinder. Piloten som Michelle ska göra sin uppflygning med bor på en annan ö, och normalt gäller två veckors karantän om man byter plats. Men lösningen är att han tar sin egen helikopter över till Oahu.

– Så det ska förhoppningsvis lösa sig, säger Michelle Astergård.

Inte ensam på ön

 Trots att livet på Hawaii inte är som normalt, har Michelle Astergård i alla fall kärt sällskap tillhands då pojkvännen Andreas Nordin från Onsala har rest dit.

– Han är byggnadsingenjör och har fått ok från sin arbetsgivare att jobba härifrån. Nu har han varit här i 2,5 månader, men det flyg han skulle ta hem är inställt, så vi får se hur det blir. Turistvisumet gäller ju bara i tre månader, säger Michelle.

Och som födelsedagspresent kunde hon bjuda på en lämplig upplevelse.

– Han ville egentligen åka och se Pearl Harbor, men det går ju inte just nu. Så jag tog med honom på en helikoptertur istället.

Var han nöjd med det?
– Haha ja det är ju inte varje dag man får chansen att se Hawaii från luften.

Det blev inget besök vid Pearl Harbor, men väl en fin flygtur över Hawaii i födelsedagspresent. Foto: Michelle Astergård.

Svensk sommar

Själv planerar hon också att resa hemåt om ett tag. Åtminstone över sommaren.

– Svensk sommar är svårslaget. Och jag reste hit i juli förra året, då var det den varmaste sommaren på 100 år – det var väldigt varmt. Så det ska bli skönt att komma hem. Och så fyller jag 30 i sommar också, då vill man ju vara hemma.

Men för åtminstone ett tag till kommer Michelle Astergård att bo på Hawaii. Det långsiktiga målet handlar dock mer om att flyga över våra egna nordliga breddgrader.

– Det är flera tusen flygtimmar bort, men jag skulle vilja jobba med att flyga ambulanshelikopter i Sverige.

Fotnot: Den första uppflygningen blev uppskjuten, men under måndagen meddelar Michelle att det nu är dags för ett nytt försök sen måndagskväll svensk tid. 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Stölder från BMW-bilar – igen

Blåljus Under måndagen har polisen fått in flera anmälningar om stölder av elektronisk utrustning från BMW-bilar. ...

Många covidsjuka inlagda – men fallen minskar

Vård Det är fortsatt högt tryck på sjukhusen i Halland. Enligt senaste siffrorna från Region Halland vårdas 61 personer ...

Pianolektioner genom videomöte

Musik Kulturskolan satsar på digitala pianokurser genom plattformen Teams. Barn och unga kan prenumerera på instruktionsvideos gjorda av Kulturskolans lärare. 300 ...
Annons