Annons

Meriterad duo ska skapa bättre förutsättningar

Camilla Ackerfors har gjort flera allsvenska säsonger som spelare. Nu ska den tidigare landslagstränaren leda Onsala BK. Tillsammans med KDFF:s tilltänkte tränare vid sin sida.

Fotboll | 22 Mars 2020 19:56

Camilla Ackerfors och Per-Arne Lundkvist kommer att leda Onsala BK från sidlinjen den kommande säsongen.

FOTO: Jasmin Frljevic

Fakta

Tränare: Camilla Ackerfors
Nyförvärv: Fanny Garanger (comeback), Ellinor Jonsson (Jitex), Emma Nilvall (Lerkil), Anna Norheim (Kungsbacka DFF), Julia Grönlund (Lerkil), Elma Oijens Sjölin (Eriksberg)
Förluster: Ida Jakobsson (Jitex), Melissa Dalin (Alingsås), Matilda Brovall (Halmia). Kajsa Månsson (långtidsskadad), Ida Bitsce (Jitex)
Målsättning: Vi har inte satt upp någon resultatmålsättning ännu, varken som förening eller inom laget.
Premiär: 14 april borta mot Göteborgs FF

FOTBOLL. Mitt i oron för spridningen av coronaviruset har flera föreningar valt att begränsa antalet sammankomster för sina medlemmar. Onsala BK var tidiga med att ställa in all träning när folkhälsomyndigheten kom med rekommendationen att alla sammankomster med fler än 500 personer skulle ställas in. Ordförande Johan Gometz förklarade det med att de ville ta det säkra före det osäkra. Nu har de lättat på restriktionerna och Onsalas damlag har åter fått äntra Rydets konstgräs. I år under ledning av en ny tränare – den tidigare elitspelaren Camilla Ackerfors.

– Det är en rätt annorlunda situation för oss alla. Och vi får göra som alla andra och lita på vad myndigheter säger att man ska göra. Utöver det försöker vi att jobba på som vanligt, säger Ackerfors.

Den nya huvudtränaren har inte haft ansvaret för ett klubblag de senaste åren. Hon har istället varit distrikskapten och spelarutbildare inom förbundet. Helt okänd för fotbollen i Kungsbacka är hon inte då Ackerfors varit huvudtränare för Åsa IF och Tölö IF tidigare.

– Jag träffade några av spelarna i dagens trupp redan när jag var tränare för ungdomslandslaget, säger hon.

Hon beskriver sig själv som en tränare som värnar mycket om att skapa en trygghet i gruppen så att spelarna vågar spela ut hela sitt register.

– Jag tycker det är viktigt att spelarna känner att de vågar vara sig själva och utmanar sig själva, säger Ackerfors.

För att nå till den punkten är det viktigt att skapa en god gruppdynamik menar Camilla Ackerfors.

Det du nämner är väldigt abstrakta saker, hur arbetar ni rent konkret för att nå en bättre gruppdynamik och får spelarna att våga ta för sig?

– Det handlar om att få spelarna att bli delaktiga. För oss som tränare handlar det om att skapa en tillåtande miljö där spelarna kan ställa frågor om saker och ting, säger Ackerfors.

Till sin hjälp får den nya huvudtränaren en meriterad assisterande tränare. För ett par veckor sedan stod det klart att Kungsbacka DFF läggs ner. Per-Arne Lundkvist hämtades in som ny tränare till den tidigare elitklubben. Men kort efter beskedet att de dragit sig ur elitettan fick han söka sig vidare till andra uppdrag. Han hittade det i Onsala BK.

– Det är jättebra då jag varit själv sedan januari egentligen. Det är ett jättetillskott som vi ska se till att använda oss av, säger Ackerfors.

Hur kommer rollfördelningen se ut mellan er?

– Han har varit här i cirka en vecka och vi håller fortfarande på att sätta ett samarbete så att vi kan utnyttja våra styrkor tillsammans. Starten hittills har känts väldigt positivt, säger Ackerfors.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Jeremejeff öppnar för flytt hem

Fotboll I helgen blev det klart att Alexander Jeremejeff och hans Dynamo Dresden trillar ur 2.Bundesliga. Nu öppnar han för ...

Onsala sänktes av hettan

Fotboll Den höga värmen innebar en vattenpaus i varje halvlek. Den första av de två skulle visa sig ...

Lerkils juniorer avgjorde derbyt

Fotboll Ett rutinerat Åsa IF kom med en premiärkross i ryggen. Ett ungt Lerkils IF skulle spela sin första ...
Annons