Annons

Medvind för Sail Racing

Inför 2020 var det medvind med fyllda orderböcker. Sen kom corona och allt blev stiltje.

– Först var vi lamslagna. Sen ställde vi om och det blev ett starkt år, säger Joakim Berne, vd för Sail Racing.

Nu satsar Bolshedenföretaget på kraftigt ökad omsättning i helt nya lokaler.

Jobb & Pengar | 04 Juni 2021 20:00

Sail Racing bygger nytt företagshus i samarbete med Next Step Group.

FOTO: Kristian Alm

Det är ingen tvekan om vilken värld Joakim Berne lever i. Hans berättelse om pandemiåret är full av liknelser som stiltje, ta in vatten, var nära att sjunka…

Sail Racing tar fram kläder och materiel för den yppersta seglareliten, och det lockade förstås den tonårige jolleseglaren Joakim som via kontakter fick en praktikplats. Nu har han varit där i 15 år, och jobbat sig upp till toppen. Sedan fem år är han vd.

Sail Racing som bolag har haft en lite slingrig väg genom olika koncernkonstellationer där huvudbolaget länge varit Sportmanship.

– Sportmanship och Sail Racing är nu bolag på ”samma nivå”. Sportmanship distribuerar kvalitetsvarumärken inom skidor, skor, sportskor och kläder. Sail Racing sysslar enbart med segling, berättar Joakim Berne.

Elitseglare

Sail Racings mål är att vara nummer ett på marknaden för elitseglare. Och då talar vi verkligen elit. ”Seglingsnördar”, är Bernes uttryck. Under flera år har företaget varit leverantör till ett av teamen i America’s cup.

– Här ska du se en kul grej. Titta upp i taket!

Segel från America´s cup i taket.

I en del av företagets visningslokaler (showroom) på Bolsheden är det inget vanligt innertak. Högt upp svävar i stället en bit av storseglet som hörde till finansmannens Jan Stenbecks America’s cup-satsning Victory Challenge som tävlade 2003 och 2007.

Sail Racing var även leverantör till båten Oracle Team USA, och turnerade över världen med kontraktet att sälja teamets officiella klädkollektioner under megaseglingens stopporter.

Men hjärtat är alltså lilla Bolsheden i norra Kungsbacka. Där tar runt tjugo personer fram nya produkter, marknadsföringslinjerna dras upp och e-handeln utvecklas.

Seglarkläderna, för det är i huvudsak kläder i Gore-Tex man producerar, sys upp i Kina eller Vietnam.

– Det är bara där man har tillräckligt bra kompetens för att möta våra krav.

Tanken är att inte enbart ta fram det seglare vill ha, utan att överträffa deras önskemål.

– Frågar du en seglare vill de ofta bara ha små förändringar av kläder eller prylar för att optimera dem. Man håller fast vid det man känner till. Men vi försöker tänka nytt och utmana gamla föreställningar om vad som är bäst.

Kläderna säljs på nätet, men också i butiker runt om i Sverige. Några permanenta i storstäderna, men också ett antal sommarbutiker i klassiska seglarorter som Smögen och Marstrand.

Sail Racing har ett sortiment även för fritid, visar Joakim Berne.

Sail Racing har också ett sortiment för mer ”normala” seglare, som vill ha en bra produkt men som inte måste klara kappsegling i 55 knop över Atlanten.

Det har lyckats bra. Sail Racing är, om inte ledande, så en av de ledande tillverkarna i elitsegelsegmentet. Inför 2020 satsade företaget på att ta ytterligare ett steg.

– Vi gick in i året med full fart. Sen kom corona och det blev helt stiltje. Under några veckor var vi lamslagna. Hur ser bankerna på kreditvärdigheten, hur länge flyter vi?

Men så småningom började de inse att seglingsbranschen nog inte skulle bli en av dem som drabbades hårdast. Tvärtom, pandemin har gett båtbranschen en skjuts. Genom att snabbt ställa om säljtänket, vände Sail Racing skutan.

– 2020 blev ett riktigt bra år. Är det något vi ångrar är att vi fegade för mycket, och inte vågade beställa så mycket varor som vi kunde ha sålt, funderar Joakim Berne.

Så framtiden ser ljus ut. Tanken är att omsättning som idag ligger på 170 miljoner om några år ska vara 300 miljoner. Men då behövs nya lokaler. I samarbete med fastighetsbolaget Next Step Group, planeras ett helt nytt företagshus ett stenkast bort längs 158:an.

Där ska Sail Racing kunna forma sina lokaler exakt som de vill. Det handlar om ett nytt showroom, fotostudio för att snabbt kunna ta fram marknadsföring av nya produkter, lager för butiksinredning till sommarbutikerna, samlingslokaler och kanske ett gym?

– Det är inte bara Sail Racing som ska rymmas i huset, utan tanken är att det ska bli ett kluster för företag med liknande arbetssätt och produkter inom sport och livsstil.

Idén har funnits i flera år, men planläggningen har dragit ut på tiden. Det är en knepig tomt klämd mellan berg och genomfartsled.

Köpte tomt

Men nu är det klart, och nyligen köpte Sail Racing och Next Step tomten från kommunen för drygt sju miljoner.

– Jag har sett vad Next Step gjort i Hovås och är imponerad, säger Joakim Berne.

I Nya Hovås har Next Step byggt upp ett lokalcentrum med småbutiker, kontor och bostäder.

– Det handlar mycket om att lyssna på vad folk ville ha, berättar grundaren och fastighetschefen Joakim Garvfé.

På samma sätt ska det nya företagshuset i Bolsheden skapas genom att intresserade företag är med i processen.

– Förutom Sail Racing har vi kontakt med ytterligare några företag, men inga avtal. Nu ska vi hitta en arkitekt som kan skapa en spännande byggnad, och förhoppningsvis är det byggstart om ett år, och inflytt ett år senare.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Kapsejsning i blåsten

Nyheter Kraftiga vindar, barn som tränar på att kapsejsa och en optimistjolle som börjar ta in vatten. Det hä...

En lördag i hamnen: ”Det går inte att stressa här”

Nyheter Lördagsförmiddagen bjöd på växlande molnighet och starka vindar vid havet. Men båtfolket låter sig ...

Kunde inte försvara EM-guldet – blev bronspeng

Sport 2018 och 2019 vann Fredrik Bergström och Anton Dahlberg EM-guld. När seglingen inte stämde kunde de inte behålla ...
Annons