Annons

Mästerskapshelg på Kungsbacka badhus

I helgen arrangeras Junior och Ungdoms SM i Kungsbacka badhus. Över 500 tävlande i åldrarna 16–21 kommer att göra sitt bästa för att ta medaljer. Och Kungsbacka Simsällskap ställer upp med rekordmånga tävlande.

–  Vi har 17 tävlande i år och det kommer bli väldigt roligt för dem att tävla igen, säger projektledaren Peter Lundin.

Sport | 15 Juli 2021 22:00

Redo för mästerskap. Peter Lundin är projektledare för ungdomsmästerskapen som utspelar sig i Kungsbacka badhus i helgen.

FOTO: Carl Schöndell

SIMNING. Det blir en fullspäckad helg i Kungsbacka badhus. På fredagen drar JSM/SUM-äldre SM igång när ungdomssimmare från hela landets hörn tar över Kungsbacka.

Förutsättningar finns

Badhuset som invigdes förra året har fått bra betyg från förbundshåll och Kungsbacka Simsällskap är mycket nöjda med hur utvecklingen av badhuset gått till.

– Det är fantastiskt. Innan hade vi för korta banor så vi kunde inte ens ansöka om arrangemang som detta. Här har vi fått vara med och ge synpunkter genom hela bygget och kommunen har lyssnat och samarbetat väl med oss, säger Peter Lundin.

Småproblem

På grund av förutsättningarna som finns i simhallen och med ett stort intresse, var det simförbundet själva som ansåg att det skulle vara en bra idé att arrangera ett stort mästerskap i Kungsbacka. Men allt är inte positivt, de allra flesta simmarna som tävlar, tvingas bo på hotell runtom i Mölndal och Göteborg.

– Det är synd att det inte finns tillräckligt med rum i Kungsbacka. Vill man hålla i såna här evenemang så blir det svårt att locka till sig folk, vi hade inte kunnat arrangera ett seniormästerskap till exempel. Eftersom det inte finns tillräckligt med hotell för våra tävlande, säger Lundin.

Men man ser fram emot utmaningen och uppgiften som stundar. Klockan 9:00 på fredag morgon drar tävlingarna igång och då är det pojkar som är först ut. Förutsättningarna finns för att få riktigt bra tider på mästerskapet. Men det kommer vara ett litet annat upplägg än vad som sker på till exempel OS och VM. De bästa anmälningstiderna kör det sista heatet. Så där kommer de bästa att tävla. Men skillnaden här är att man kan vinna även om man får en bättre tid i det nästsista loppet. 

Något som enligt den före detta simstjärnan Emma Igelström är vanligt vid liknande mästerskap.

– Det skiljer sig från till exempel friidrott, då där går man efter placeringar. Men i simning har alla samma förutsättningar. Det finns till exempel ingen vind som påverkar utan alla simmar i samma bassäng, därför gör man så här.

Hon fortsätter:
– Men det skiljer sig litegrann hur olika arrangörer väljer att göra, säger hon.

Peter Lundin förklarar anledningen bakom.

– Trots att restriktioner släpps och det nu tillåts att vara fler inomhus och liknande, så har vi planerat detta mästerskap utifrån restriktioner. Och vi kan inte ha alla 575 tävlande på plats samtidigt, säger han.

En världsstjärnas godkännande

Igelström, som själv har simmat på absolut världsnivå och med fyra VM-guld och 13 EM-guld är väldigt imponerad av badhuset.

– Det är en fantastisk anläggning. Det har varit ett jättelyft i stan. Och med Medley som privat operatör har det fungerat jättebra och varit en vinst för oss i Kungsbacka Simsällskap, säger Igelström.

Hon är också väldigt imponerad över hur många talanger som finns inom Kungsbacka.

– Vi har några medaljkandidater, Lina Dahlgren, Hektor Kvarnlöf och kanske Gustav Wendt. Men det jag tycker är fantastiskt med Kungsbacka är att vi har haft två-tre stycken som åkt tidigare. Nu har vi över 30 mästerskapskvalade simmare, säger hon.

Hon tycker det ska bli jättekul med mästerskap.

– Det är skitkul. Det är jätteviktigt att få visa upp badhuset och att vi är många Kungsbackasimmare. Det är kul för de som är yngre att få se på också. Det minns jag från när jag var för ung men fick bara se och lära, det är jättekul.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Utmaning att illustrera barnbok

Nyheter Till vardags arbetar Maria Gerdle som ingenjör. På fritiden driver hon en webshop med egna produkter. Nu har Maria ...

Pågående skogsbrand i Anneberg

Nyheter Nej, en skogsbrand är väl att ta i, men det pyr lite i en backe i skogen vid Skå...

Lukas och Moa släckte branden i ödehuset

Nyheter Under sin eftermiddagspromenad i Onsala i måndags såg Lukas Johansson och Moa Ekdahl, båda 20 år, rök ...
Annons