Annons

Många handelsanställda rädda för smittorisk

Många handelsanställda är rädda för att bli smittade av covid-19 på sina arbetsplatser.

– Våra medlemmar och speciellt butiksanställda har en mycket tuff tid, säger Fritjof Carlsson, Handelsfackets pressekreterare.

Nyheter | 15 Maj 2021 10:00

Arkivbild. De flesta arbetsgivare är duktiga på att förhindra smitta på arbetsplatsen, menar Beatrice Ekelund, Förste ombudsman för Handels Göteborg.

FOTO: Pixabay

Fritjof Carlsson-Brandt förklarar att många butiksanställda är rädda för att gå ut i media och berätta om sin arbetssituation, eftersom de kan riskera att bli avskedade om de gör det.

– Pandemin har lett till korttidspermitteringar som innebär en sänkning av lönen för våra medlemmar. Det var ju tänkt att det skulle bli en kortsiktig lösning, ett alternativ till att bli av med jobbet, men nu har många varit permitterade i över ett år och det tär på ekonomin för många som redan sliter med deltidsanställningar. Det har i vissa fall också lett till färre anställda som fått jobba mer när arbetsgivare tycker att de kan spara in pengar på att utnyttja just permitteringsmöjligheten, säger han till Norra Halland.

 

Påfrestande situation

Medlemmar som hör av sig till Handels berättar om en påfrestande situation där det inte går att undvika att möta människor.

– Det ska inte vara för många i en butik samtidigt och man ska hålla avstånd, men detta är inte alltid möjligt att genomföra. Det är alltid arbetsgivarens ansvar att se till att arbetsmiljön för anställda är bra. Vi har sett stor variation i vilket ansvar arbetsgivare faktiskt tar i denna fråga under pandemin. Tyvärr har den ofta brustit. Vi som fack har legat på arbetsgivarna i alla delar av handelsbranschen under hela pandemin för att säkerställa våra medlemmars trygghet på jobbet, säger Fritjof Carlsson-Brandt.

Norra Halland frågar Beatrice Ekelund, Förste ombudsman för Handels Göteborg som innefattar Kungsbackahur det ser ut i kommunen?

– Vi har fått många oroliga samtal från anställda vid till exempel Kungsmässan och Hede Fashion Outlet som varit rädda för att bli smittade. Det var speciellt i början, men nu har den oron lagt sig lite, eftersom de flesta arbetsgivare varit duktiga på att till exempel sätta upp plexiglas vid kassan i butikerna

 

Kunder lärt sig

Beatrice Eklund säger att hon just nu får in flest frågor gällande oro över jobb med ändrade scheman och minskade arbetstider och vilket behov arbetsgivarna kommer att ha av sina anställda i framtiden.

Norra Halland talar med en anställd på Stora Coop Kungsbacka som vill vara anonym. Hon säger så här:

– Jag är inte rädd för att bli smittad själv, men för att smitta närstående. Det har blivit bättre i butiken. Kunder har lärt sig. De håller avstånd bättre och har munskydd och nu har ju vaccineringen börjat också.

 

Vidtagit åtgärder

Johan Fougner är säljchef på Stora Coop Kungsbacka. Han känner sig inte rädd under arbetsdagen och berättar att butiken vidtagit många åtgärder för att förhindra smitta som till exempel plexiglas i kassalinjen och breddning av gångarna i butiken och all personal erbjuds munskydd och visir samt avståndsväst, en gul väst som uppmanar kunder samt kollegor att hålla avstånd.

– Det är en stor och luftig butik och vi gör allt för att hålla avstånd. Vi har till exempel morgonmöte på lagret där personalen kan hålla stort avstånd och vi har infört maxantal kunder på till exempel mejeriavdelningen och i panten.

Anders Fureh är butikschef på ICA supermarket Vallda. Han bekräftar att många anställda varit oroliga i början av pandemin, men säger att de nu lärt sig att leva med situationen.

Han säger att han brukar säga till kunderna om det blir för trångt i butiken, för att det är viktigt att värna om de anställdas säkerhet. Butiken har erbjudit både munskydd och visir till personal.

– Det har blivit fler sjukskrivningar under pandemin än tidigare, eftersom personalen måste vara hemma vid minsta lilla symtom.

 

Läs mer: Stor smittorisk bland högstadielärare 

Läs fler nyheter här 

Läs e-tidningen här

 

 

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Jalle lämnar styrelsen efter trogen tjänst

Familj Jarl ”Jalle” Ljungqvist har varit med i Vallda-Backa samfällighetsförenings styrelse av och till sedan bildandet för drygt 50 å...

Tog struptag på 14-åring – får samhällstjänst

Trafik De tre killarna i nedre tonåren hade varit och handlat på rasten. På väg tillbaka till skolan blev ...

Valldabröderna återförenas i Dalarna

Ishockey De var tveksamma om de någonsin skulle spela i samma lag igen. Nu ska bröderna Andreas och Daniel ...
Annons