Annons

Lyckad premiär i årets hummerfiske

Den tangerar kanske inte ett värde av 34 000 kronor kilot, men Alex Dyberg och Rickard Widing är ändå mer än nöjda när de drar upp säsongens första hummer – i den första vittjade tinan.
– Titta, den är 9,1 centimeter lång, jublar de!

Nyheter | 25 September 2020 12:50

Det är noga reglerat hur stora humrarna ska vara, för att få behållas. Alex Dyberg och Rickard Widing kontrollerar med mätsticka.

FOTO: Ann Kristin Ekman

Både Alex och Rickard kommer från Onsala och har varit kompisar sedan högstadieåren. Men det är först de tre senaste åren som de kommit igång och börjat fiska hummer lite mer organiserat.

– Jag skaffade båt när jag fick barn, tänkte det kunde vara roligt för mig och min flicka att åka ut, säger Alex.

Fastmonterade ställningar för havsfiskespön och vinsch för att hissa upp tinor visar att det i och för sig nog lika mycket är pappas och polarens leksak som dotterns.

– Man ses ju inte riktigt likadant längre, när det finns barn. Då är fisket ett roligt sätt att umgås, säger killarna.

Sex tinor var

Det är eftermiddag, dagen efter hummerpremiären i måndags morse och det är dags att vittja. Himmel och hav speglar sig i dubbelt blått och extra fleecetröjor och jackor hamnar raskt nere i skuffen.

 

Tillsammans har Alex och Rickard tolv tinor, sex tinor är det tillåtna maxantalet för fritidsfiskare, och nu ska alla vittjas i jakt på det svarta guldet.

– Fast en lyfte vi på redan i går efter nån timme och flyttade på, medger Rickard halvt i smyg.

Det gäller för Rickard Widing att hitta rätt plats, när tinan ska tillbaka ner i vattnet. Målet är en sluttning, med stenar där humrar kan bo.

Det är nervöst, när vi når de första sex tinorna utanför Hållsunds udde. Havet runtomkring är som täckt av utkastade pärlor i gult och rött – bojer som markerar var fiskarna slängt i sina tinor.

– Det är lite huggsexa efter de bästa platserna, folk ligger och bevakar dem när det är dags att lägga i, säger Alex.

Men trots tävlingsmomentet brukar det gå lugnt till.

– Jag har i alla fall aldrig varit med om att det blivit bråk om de bästa plasterna, säger Rickard.

30 meter lina

Alla tinor är markerade med waypoints, kartnålar, på sjökortet. Båten är framme vid den första och 30 meter lina dras upp av lindragaren.

Rickard Widing håller koll på tinan när den bryter genom havsytan.

– Den har underlättat massor! Det är rätt jobbigt när det är dags att dra upp den sista tinan annars, säger Alex.

Det dallrar lite av nervositet i luften. Än så länge har duon aldrig gjort en bomkörning, kommit hem utan någon hummer alls, men det vågar de knappast säga högt.

Blickarna är riktade rakt ner i vattnet, när tinan bryter vattenytan. Och där, bland ett antal krabbor, gömmer sig också en hummer. När djuren mer eller mindre ovilligt (läs mer) skakats loss ur tinan kommer mätstickan fram för att kontrollera avståndet mellan öga och huvudsköldens slut.

– Det verkar vara bra fiske i år! Det är vad som har stått i olika hummergrupper vi är med i på Facebook också.

Betad med ett nytt, saltat laxhuvud åker tinan i igen, innan det bär av till nästa boj och samma procedur. Totalt gav kvällen 12 humrar, varav åtta var lovliga att ta med hem. De andra var för små eller honor med rom, som måste läggas tillbaka i havet.

– Det är kanon, jag är jättenöjd, säger Alex Dyberg.

Honor med yttre rom läggs tillbaka i havet igen.

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Fiskar kartläggs med elchock

Nyheter Hur vet man om fisken mår bra i våra vattendrag? Jo, genom att ge den en elchock så ...

Strålande hummersäsong med viss irritation

Nyheter Hösten 2020 har inneburit god fångst i tinorna. Samtidigt är det ett återkommande problem att burarna vittjas av fel ...

Snart dags för hummerfiske

Nyheter Klockan sju på måndag morgon går startplasket. Då är de tillåtet att slänga i tinorna i å...
Annons