Annons

Livsfilosofi i ny bok om havet

"Det flöt iland kroppar på många ställen här längs kusten efteråt."
Nyheter | 17 November 2018 17:00

Boken tar sin utgångspunkt och kretsar i stort kring Vendelsöfjorden. Men det är ingen renodlad hembygdsbok, utan snarare en bok där något provinsiellt stiger till något universellt. Foto: Daniel Blomqvist

 

Det börjar i Vendelsöfjorden och förgrenar sig i både tid och rum. En rad händelser leder till funderingar, och fakta blandas med gissningar.

– Det är lite som en mosaik, säger Carl-Magnus Stolt om sin nya bok Hav.

 

Det är en ganska gråmulen novemberdag i Frillesås. Men i den ombyggda stugan lyser ljuset utifrån Vendelsöfjorden in genom glaspartierna i vardagsrummet hos Carl-Magnus Stolt. Skapar en naturlig och havsnära känsla.

– Här har jag tillbringat varenda sommar sedan 1957. Och sedan 2010 bor jag och min hustru här året runt, berättar författaren samtidigt som han blickar ut över fjorden. Som för att ge en förhandsförståelse och ingång till kommande samtal.

Hans nya bok ”Hav. Filosofiska strandhugg vid en flik av världshavet” har precis kommit ur tryckpressarna. Och på lördag är det utgivningsarrangemang i Varberg, där han under ett samtal med vännen och skådespelaren Helge Skoog ska presentera sin bok.

– Vi har känt varandra länge och bland annat gjort vetenskapsteater ihop. Det var faktiskt han som inspirerade till att skriva den här boken, även om idén har funnits länge, säger Carl-Magnus Stolt.
Boken tar sin utgångspunkt och kretsar i stort kring Vendelsöfjorden. Men det är ingen renodlad hembygdsbok, utan snarare en bok där något provinsiellt stiger till något universellt enligt författaren.

– Det är en livsfilosofisk bok som bygger på egna reflexioner, på fynd och betraktelser. Och även en del gissningar. Till exempel tänker jag mig att Homeros poesi kan ha sjungits här på 300-talet före Kristus.

Han berättar om den grekiske handelsmannen Pytheas, som på sina resor längs kusterna mycket väl skulle kunna ha stannat till i trakterna.

Men det finns samtidigt gott om faktiska händelser i boken. Till exempel när den brittiska forskaren Mary Wollstonecraft (förgrundsgestalt inom feminismen) ankrade utanför fjorden och rodde in till Nidingen nån gång på 1700-talet. Eller när fartyget S/S Macone, hemmahörande i New York, förliste den 18 januari 1920, och 49 av 50 besättningsmän omkom.

– Det flöt iland kroppar på många ställen här längs kusten efteråt. Den ende som klarade sig hade klättrat upp i en mast. Där satt han i ett och ett halvt dygn innan han blev räddad, berättar författaren.

På det mer personliga och lokala planet finns berättelser om Sten-Pelle, Mördar-Anders och Sjuke-Thorsten.
– Personer som många häromkring känner till, men vad var det egentligen för gestalter? Kanske hade vi fel uppfattning om dem? resonerar Carl-Magnus Stolt.

Han berättar om händelser från barndomen, när han mötte den mystiske Sten-Pelle, som egentligen visade sig vara en ganska vanlig farbror; återkommer till temat om hur det provinsiella ger oss det universella. Personliga tankar, resonemang om hur allt hänger ihop, möten mellan olika världar.

Det känns som att det samtidigt finns självbiografiska drag i boken?

– Jo men det gör det Den är väldigt personlig, näst intill privat. Tillägnad med kärlek till mina fyra barnbarn, säger Carl-Magnus Stolt.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Tjejtrio gjorde fräck stöldräd i Kungsbacka

Nyheter De tre tjejernas stöldräd på Hede Fashion Outlet slutade inte riktigt som de hoppats. Plötsligt ertappades de ...

”Vi ser en oroande utveckling”

Blåljus Narkotikaklassade läkemedel ökar i polisens beslag. Missbruket går ner i åldrarna och Kungsbacka är en lukrativ kommun fö...

Föräldrar oroliga över droger

Blåljus Många föräldrar oroar sig för att deras barn använder droger och tycker det är svå...
Annons