Annons

Voxlöv

Vox betyder röst på latin. När jag till och från jobbade på Rapport och Aktuellt i Stockholm och det hade hänt något viktigt skulle någon s

| 22 Mars 2019 10:34

Vox betyder röst på latin. När jag till och från jobbade på Rapport och Aktuellt i Stockholm och det hade hänt något viktigt skulle någon skickas ut och göra en voxpop lika med vox popularis, alltså Folkets röst. Allmänheten drabbades av en kamera och en mikrofon upp i ansiktet och skulle säga något om den nya regeringen till exempel. Detta var en parentes.

 

Men början på Voxlöv är inte en röst utan ett fornnordiskt mansnamn, ett smeknamn eller snarare ett öknamn. Det handlar om en Ovagh som betyder den smutsige eller otvagne och av genitiven Ofegh har det blivit Vox. Men lövet då?

 

Där har vi det danska inflytandet som finns på så många håll i Halland. Löv på slutet är lika med ett –lev som också finns i många danska ortnamn och det betyder helt enkelt efterlämnade tillhörigheter. Fast eller lös egendom. Ofeghslev har blivit till Voxlöv, den smutsiges arvegods.

 

Samma –lev finns också längre söderut, i Träslövsläge, där dialekten läjesboa av språkforskare anses vara norddansk och inte västsvensk. Och där är Trä i början en förkortning av träta eller tvista och det hette en gång i tiden Trätteslev. Platsen har namn efter en arvstvist, helt enkelt. Något som väl fortfarande förekommer.

 

Kjell Wigers

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Hanhals

Man kan tänka sig en hane i början. Är det en hane som ger hals som gett namn ...

Förlanda

Man kan ta sig till Förlanda för att besöka kyrkan. Då behöver man inte bry sig ...

Kullavik

Namnet på orten är ganska nytt. Den hette tidigare bara Kullen. Till slut tröttnade de som sysslade med post ...
Annons