17 Maj 2020 10:44 | Ann Kristin Ekman

Sedan corona-eran startade och fler och fler började jobba hemifrån, har i alla fall mitt Facebook-flöde förändrats. Istället för glas med rosévin på uteservering i motljus – ett motiv som brukar poppa upp vid den här tiden på året – möts jag av bilder på prunkande blommor, eller i alla fall ivrigt groende små, små sticklingar.

Att lusten att odla och påta smyger sig på, det märks också på de små textavsnitten, många gånger förvånade utrop att folk aldrig haft så välrensade rabatter inför säsongsstart i trädgården.

Bor i lägenhet

Själv bor jag i lägenhet, utan balkong. Det begränsar tyvärr odlingsmöjligheterna en hel del. Men skam den som ger sig. Efter visst tjat fick vi som ville i huset odlingslådor förra året. Obstinat som jag är, la jag raskt till några extra lådor och ägnade sedan ett oändligt antal timmar på att dra upp och sedan dutta med ett gäng pumpaplantor. Skörden blev väl sådär (fem pyttesmå), men det vara bara att borsta av den inre Karin Boyen och hävda att det är vägen som är mödan värd.

Gerillaodling

Ett år som i år, blev det i alla fall raskt tydligt att ordinarie odlingslåda och gerillaodling inte kommer att räcka länge, för att hålla händerna sysselsatta. Efter åttatimmarspass vid datorn i egna vardagsrummet behövs nåt rejälare att bita i. Lyckligtvis finns en restaurang i huset, med lite mer trängande problem än ogräsbevuxna rabatter. Jag stack in huvudet och talade helt enkelt om (möjligen aningen mer inlindat) att jag tänt annektera deras rabatt runt uteserveringen. Slängde med brasklappen att jag inte har en susning om vad jag sysslar med. Fick svaret av ägaren att det gjorde inget, när det kom till rabatter visste inte han heller och att det var fritt fram.

Jämnar ut sig

Så nu rensar jag enligt principen att det som inte växer på raka rader troligen är ogräs och ska bort. Och om inte, tja, otur. Jag har redan pytsat i lite nya lökar också (blommor som jag gillar, dumt att fråga för mycket), så det jämnar ändå ut sig. Visst knakar det i ryggen ibland, men leriga knän och lortiga naglar är ändå ett nöje som väger upp!