Annons

Lättnad och längtan inför skolstarten 

Distansundervisning gick an, men ingenting går upp mot att träffas i verkligheten. Det tycker Mikael Blomgren, lärare på bygg- och anläggningsprogrammet på Aranäsgymnasiet, vars elever kommer till skolan på måndag.

– Det ska bli helt underbart, jag har längtat, säger han.

Skola | 14 Augusti 2020 13:36

Läraren Mikael Blomgren ser fram emot skolstarten och att få träffa sina elever igen.

FOTO: Ingrid Ramberg

Norra Halland träffar Mikael Blomgren i Aranäsgymnasiets bygghall. Där håller han och de andra lärarna på att förbereda inför måndagens skolstart. Materialförråden är påfyllda, utrustning inför praktiken står redo, golvet är sopat.

– Det är riktigt fint här inne nu. Det känns jättebra, säger Mikael Blomgren. 

Han ser oerhört mycket fram emot att få vara i skolan och träffa sina elever igen. 

– Distansundervisningen har fungerat, men det har inte varit lika bra. En del elever tappar det, de känner att de är lediga. Det är mycket bättre att ha dem här, säger han. 

Eleverna i årskurs ett fick visserligen bygga modellhus och visa upp dem för lärarna genom sina webbkameror i våras, men utöver det har bygg- och anläggningsprogrammet inte haft några praktiska moment sedan gymnasieskolorna stängde i mitten av mars, berättar Mikael Blomgren. 

– Det har varit tråkigt. Men tvåorna och treorna har haft APL (arbetsplatsförlagt lärande), och de flesta var ute på sina praktikplatser. 

Hur tror du eleverna känner inför att komma tillbaka till skolan? 

– De längtar nog tillbaka väldigt mycket. Det märkte jag på dem redan när de var hemma. De första veckorna var det många elever som tyckte det var härligt att vara hemma och ha undervisning, nästan som lov, men sedan blev de uttråkade och saknade sina kompisar. Det sociala är väldigt viktigt för eleverna, säger Mikael Blomgren.

Bara sex veckor in på terminen ska Mikael Blomgrens elever i årskurs två ut på praktik.

– Det längtar de också till. Att få komma ut i verkligheten. Jag tror de tycker att det ska bli jättekul att börja jobba igen.

I den luftiga bygghallen finns goda förutsättningar för social distansering. Där inne vistas alltid bara en klass, det vill säga ett 30-tal elever, åt gången. Nu kommer eleverna att delas upp i mindre grupper och spridas ut i lokalen. Lärarna är beredda att påminna om att hålla avstånd och tvätta händerna.

– Det blir nog det svåraste. De är ungdomar och har det där tänket, att de är odödliga. Så tänkte man ju själv i den åldern. Men vi får vara på dem och påminna. Vi följer restriktionerna, säger Mikael Blomgren. 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Dagsböter för vapenbrott vid skola

Blåljus Tonåringar som gjorde mantelrörelse med ett vapenlikande föremål vid Aranäsgymnasiet utlöste ett stort polispå...

Bamba utgör största trängselrisken på Aranäs

Skola Sedan skolstarten för en knapp månad sedan har två personer på Aranäsgymnasiet insjuknat i covid-19. Det har ...

"AfS ingår inte i ett objektivt urval"

Skola Att hänvisa till värdegrund är fel. Men det är naturligt att Alternativ för Sverige inte bjuds in ...
Annons