Annons

Lanserar ny webbtjänst för närproducerat

Nu ska det bli lättare att hitta lokala tillverkare som vill och kan ta uppdrag inom design och formgivning. I en ny funktion på nationella plattformen SPOKs webbplats finns redan ett 15-tal halländska producenter listade.

Miljö och natur | 20 Juni 2021 14:55

En ny webbtjänst ska göra det lättare för halländska tillverkare och designers att finna varandra.

FOTO: Pixabay

Tjänsten hade premiär i Halland 15 juni. Då startade nationella plattformen SPOK, samtida produktion och konsumtion, en ny digital plats där halländska designers, formgivare och tillverkare kan mötas för att hitta lokala tillverkningsmöjligheter, söka nya material och finna nya samarbetspartners.

Mer hållbar produktion

Genom att lista de lokala formgivare, designers och tillverkningsföretag som är intresserade av att producera mer hållbart och även lista spill som de tillverkande företagen har vill SPOK, öka andelen hållbart producerade prototyper och mindre serier hos Hallands formgivande företag.

Tjänsten är utformad för all form av tillverkning, hantverksmässig som industriell, och omfattar tillverkning i alla material, även helt nyutvecklade.

Mer lokal konsumtion

SPOKs nya tjänst, som får användas gratis, är en del av plattformens arbete med att samla och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter för att bidra till en långsiktigt hållbar utveckling.

Målet för SPOKs arbete är utveckling av lokal produktion i hela Sverige och i förlängningen också en ökad lokal konsumtion. En pilotsatsning i Skåne har varit framgångsrik och nu skalas plattformen upp med målet att bli nationell.

start-up, idé, kreativ process, planering, formgivning, projekt,
Den nya tjänsten riktar sig till alla sorters tillverkare och omfattar alla material – även helt nya. FOTO: Pixabay

Regionen är huvudman

SPOK Halland drivs av Region Halland och Falkenbergs kommun, genom Rian designmuseum. Merparten av finansieringen står regionen för. Syftet med satsningen är att stärka det kreativa näringslivet, bevara och utbyta kunskap, skapa förutsättningar för hållbar utveckling samt främja etablering av industri.

Vill bredda med fler

– De företag jag kontaktat i Halland har varit positiva och ett 15-tal tillverkare presenteras nu på webbplatsen. Jag letar vidare för att vi ska få med hela den bredd av lokala tillverkare, material och expertkompetens som finns i regionen. Jag vill gärna ha kontakt med dig som tror att ditt företag kan passa för SPOK! Det är bara att höra av sig, så berättar jag mer, säger Elin Basander André – projektledare för SPOK i Halland.

Mer information om SPOK och de tillverkare som redan finns representerade i den nya tjänsten finns på webbplatsen https://s-p-o-k.se

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Halland har mest vaccinturism

Vård Under vecka 27 fick ungefär 24 500 personer från andra län vaccin mot covid-19 i Halland. Samma vecka valde 10 850 hallä...

Deltavarianten har tagit över

Nyheter Deltavarianten antas nu dominera bland de positiva fallen i Halland, enligt Region Halland. I Halland görs nu utökade ...

Region Halland förbereder sig på sommarbesökare

Nyheter Pandemiläget har ljusnat är fortfarande ovisst eftersom alla ännu inte vaccinerats och det finns smittsamma virusvarianter. Därför ä...
Annons