Annons

Kungsbacka tar täten i arbetet för barnens rätt

Två tredjedelar av de halländska kommunerna saknar strategi för att tillvarata barnens rättigheter.

– Men här i Kungsbacka är vi väl förberedda, säger Emma Snelder – kommunens utvecklare för barnkonventionen och jämställdhet.

Politik | 28 November 2019 16:30

Den första januari nästa år blir FN:s barnkonvention lag i Sverige. Då ska barnens rättigheter tillvaratas i hela den kommunala verksamheten i Kungsbacka.

FOTO: Pixabay

Den första januari blir FN:s barnkonvention lag i Sverige. Det betyder bland annat att barnens rättigheter ska tillvaratas i alla beslut som fattas av landets 290 kommuner.

På många håll står man helt oförberedd. Det gäller även i Halland. Här saknar två tredjedelar av kommunerna strategi för införlivande av Barnkonventionen i kommunens beslutsfattande och arbete. Allt enligt en kartläggning gjord av organisationen Bris – Barnens rätt i samhället.

Unikt arbetssätt

Men Kungsbacka kommun går tvärt mot trenden. Här jobbar kommunen sedan lång tid tillbaka med vad man kallar social hållbarhet. Inom ramen för detta arbete har kommunen sedan länge också en särskild utvecklare för barns rättigheter och jämställdhet.

Ingen annanstans i länet finns något liknande.

Storsatsar på utbildning

Tjänsten som utvecklare innehas idag av Emma Snelder. Det senaste året har hon arrangerat särskilda utbildningar om vad införandet av Barnkonventionen som lag kommer att innebära, för såväl politiker som tjänstemän.

Det är ganska mycket att tänka på inför lagändringen. Barnens rättigheter ska inte bara tillvaratas när kommunala beslut diskuteras. Barnkonventionen ska genomsyra förvaltningarnas hela arbetssätt och det ska synas tydligt i de styrdokument som finns för de kommunala verksamheterna.

För- och grundskolan har redan gjort en storsatsning där samtlig personal har utbildats, parallellt med att man nu ser över alla dokument. Men arbete för att säkerställa barnens rättigheter pågår på alla kommunala förvaltningar.

“En lag som ska följas”

– Säkerställandet av barnperspektivet är något som måste komma från alla håll i organisationen. Arbetet för att nå dit pågår fortfarande. Alla vet inte hur vi ska arbeta ännu. Men vi är på god väg och förhoppningsvis kommer alla ledningsgrupper inom kort att se över hur de ska arbeta för att kunna fatta beslut som är förenliga med den nya lagen, säger Emma Snelder till Norra Halland.

Emma Snelder, utvecklare barnkonventionen och jämställdhet, Kungsbacka kommun
Emma Snelder.

I sitt arbete med Barnkonventionen har Emma Snelder stött på en del i den kommunala verksamheten som ifrågasatt nyttan med att barnen plötsligt ”ska bestämma”.

– Men det handlar inte om att barnen ska bestämma. Det som behövs är ett barnrättsbaserat synsätt, där barnen ges rätt att vara delaktiga och att göra sina röster hörda, förklarar Emma Snelder.

– I fråga om det finns dessutom inget ”förhandlingsutrymme”. Det är en lag som ska följas och det är jätteviktigt att förstå, fortsätter hon.

”Besluten blir bättre”

Emma Snelder tror att införlivandet av Barnkonventionen kommer att märkas mest bland de barn som idag av olika skäl hamnar mellan stolarna. För dem som arbetar i den kommunala organisationen tror hon däremot inte att införandet av den nya lagen kommer att innebära någon dramatisk skillnad. Allt som egentligen krävs är ett nytt förhållningssätt, som Snelder är övertygad om att de flesta kommer att uppleva som positivt.

– Barnkonventionen är ett verktyg för bättre beslut. Så våra beslut kommer att bli bättre. Tänk vad bra det kommer att bli! säger hon.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Allt fler tunga bilar trafikerar våra vägar

Trafik Den svenska personbilsflottan har länge varit för tung och i behov av modernisering. Men nu visar det sig ...

Beslut: Personligt ombud läggs ner

Politik Personligt ombud läggs ner i Kungsbacka kommun. Det beslutades när Individ och familjeomsorg hade nämndsmöte igå...

Dags att söka pengar ur Kungsbackafonden

Kungsbacka Vill du hitta på något nytt i din barn- och ungdomsförening? Då kan du ha pengar att hä...
Annons