Annons

Kungsbacka når inte bredbandsmålet

82 procent av hallänningarna har tillgång till snabbt bredband via fiber. Men i Kungsbacka är bara 74 procent av befolkningen ansluten till fibernätet. Vår kommun och vår region har alltså en bit kvar innan målet om att 90 procent ska ha fiber vid utgången av 2020 är uppnått.

Vård | 07 April 2021 13:19

Det är en bit kvar innan Kungsbacka lever upp till regeringens bredbandsmål.

FOTO: Pixabay

Regeringens bredbandsmål

År 2020 bör 95 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s.

År 2023 bör hela Sverige ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet.

År 2025 bör hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband.

Källa: Post- och Telestyrelsen

Det visar uppgifter från bredbandskartan.se och Post- och Telestyrelsen, PTS.

Halland, som i många år legat i topp avseende den pågående bredbandsutbyggnaden, står sig fortfarande väl i konkurrensen.

Kungsbacka halkar efter

82 procent av länsborna har bredband via fiber vilket är ett par procentenheter mer än riksgenomsnittet på 80 procent. Och länets fibertillgång utanför tätort är näst bäst i landet – 66 procent. En siffra som kan jämföras med riksgenomsnittet på 50 procent.

Men medan Hallandskommuner som Halmstad, som är åttonde bäst på fiberanslutning i landet, kan stoltsera med en fiberanslutning på 93 procent, har bara 74 procent av Kungsbackaborna tillgång till bredband via fiber.

Når inte målet

I kommunens tätorter är andelen visserligen högre, 76 procent, men andelen fiberanslutna på landsbygden är betydligt lägre, 61 procent.

Det gör att vi som kommun hamnar ganska långt under regeringens mål om en 90-procentig fiberanslutning vid utgången av 2020.

Sämre på landsbygden

Ett annat mål är att 95 procent av svenskarna bör ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s vid utgången av 2020. Även där har Kungsbacka halkat efter, med en 81-procentig tillgång, totalt sett.

I Kungsbacka innerstad har dock fler, 84 procent, tillgång till 100 Mbit/s eller mer. På landsbygden kommer däremot endast 61 procent upp till samma hastigheter.

På länsnivå har 84 procent tillgång till 100 Mbit/s. 87 procent i tätort och 66 procent på landsbygden.

Fler kan om de vill

91 procent av alla kommuninvånare och företag har dock sådan närhet till bredbandsuppkoppling att de skulle kunna vara uppkopplade med hastigheter på 100 Mbit/sekund och 1 Gbit/sekund. Men även här skiljer sig tätorterna (94 procent) stort från landsbygden (65 procent).

86 procent av Kungsbackaborna skulle kunna koppla upp sig mot nätet med fiberanslutning, om de ville. Även här är läget bättre i våra tätorter, där 89 procent har sådan närhet till fiber att anslutning är möjlig, än på vår landsbygd, där 35 procent (en dryg tredjedel) står helt utan möjlighet att surfa via fiber – hur gärna de än vill.

Står sig ändå väl

På länsnivå kan 93 procent surfa i 100 Mbit/s om de vill. 96 procent i tätorterna och 74 procent på landsbygden. I genomsnitt saknar alltså knappt var fjärde boende på den halländska landsbygden möjlighet att koppla upp sig mot Internet med snabbt bredband.

Kungsbacka kommun och Halland som helhet är dock inte ensamma om att ha mindre bra bredbandstäckning på landsbygden, än i staden. Riksgenomsnittet för fibertillgång på landsbygd är knappt 55 procent.

Mot bakgrund av det måste man nog trots allt säga att både Kungsbacka och Halland ligger förhållandevis väl till, jämfört med andra kommuner och regioner.

”Ett viktigt verktyg”

– Det är mycket glädjande att vi nått en så hög bredbandsanslutning på landsbygden i Halland. Vi är angelägna om en hög fiberanslutning eftersom det ger invånarna stora möjligheter att bo och verka i hela Halland, pandemin har visat på hur stort behovet är. Fler studerar och arbetar hemifrån, vården har börjat jobba med digitala möten och nya tjänster utvecklas. Bredbandsutbyggnaden är ett viktigt verktyg för att hela Halland ska leva och utvecklas, kommenterar Helene Andersson (C), ordförande i regionstyrelsens tillväxtutskott i Region Halland.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 Kommentar

Läs Även

Cykla i natursköna Kungsbacka

Familj För dig som vill njuta av våren utomhus eller semestra på hemmaplan i sommar kan cykling vara bå...

Förvaltningschefen nöjd med alternativa verksamheten

Vård Den dagliga verksamheten för personer med funktionshinder har varit utflyttad till och från i ett år. Nu fö...

Jakten på havets silver

Familj Laddade och välklädda, med spön drag och flugor. I veckan var det premiär för fiskeklubbens ...
Annons