Kungsbacka klarar krisen bäst
När coronakrisen slår mot företag drabbar det kommunerna i Halland väldigt olika. Kungsbacka har bästa utgångsläget, visar en sårbarhetsanalys från Region Halland.
Elinor Filipsson, näringslivschef.
Man kan titta på effekterna av corona på olika sätt. Hur slår den mot olika branscher? Här är det uppenbart att turism, restauranger och till viss del service drabbas hårt.
För andra näringar är det inte lika självklart. En branschanalys som Region Halland gjort av transporter ger en spretig bild. Om man levererar till livsmedelsföretag, kan det vara full sysselsättning, medan de som kör varor till bilindustrin följer samma krismönster.
Konkurs
Ser man på handel går bygg, trädgård och livsmedel utmärkt, ja till och med bättre än i vanliga fall. Men kläder och skor genomgår ett stålbad där redan MQ har gått i konkurs och Intersport är under rekonstruktion.
Man kan också se det ur individens perspektiv. För den som har fast anställning har staten hittills täckt upp det mesta. Karensdagen får man viss ersättning för, och permittering ger nästan hela lönen.
Men förlorar man jobbet, eller är timanställd eller frilans, är det fritt fall i ekonomin.
Slutligen kan man se hur kommunerna klarar krisen ekonomiskt. Staten har lovat att täcka upp för vårdkostnaderna, och om det stämmer blir det ingen baksmälla (sen är det givetvis en enorm ansträngning, framför allt för personal inom vård och omsorg, men det är en annan sak).
Sårbarhet
Men hur klarar företagen det i kommunen? Region Halland har gjort en sårbarhetsanalys. Resultatet är inte förvånande. Laholm och Hylte med lägre utbildningsnivå och beroende av färre företag, ligger risigt till om krisen drar ut på tiden.
Kungsbacka med hög utbildningsnivån på invånarna och ett brett spektrum av småföretag är minst känsligt för krisen.
Inget av de tio största företagen i Halland finns i Kungsbacka. De företag som anställer flest kungsbackabor finns i hög grad i Göteborg. Volvo personvagnar med 663 kungsbackapendlare och Astrazeneca med 279 kommer toppar innan A-hus i Älvsåker med 211 anställda kommer trea på listan.
– Det är lätt att glömma hur många det är – en analys vi gjort visar att det handlar om 14 425 personer som jobbpendlar till Göteborg, säger Elinor Filipsson, näringslivschef i Kungsbacka.
Hon är just nu inte så orolig för de större företagen, och än så länge har ju som sagt Volvopermitterade och andra fått sin lön täckt av staten.
– Det är värre för alla små och enmansföretags vi har i Kungsbacka. En del av dem har små marginaler. Och ingen vet ju hur länge detta ska hålla på. Är det två månader? Är det hela året? Det kommunen kan göra är att exempelvis hjälpa dem med rådgivning, och tillfälligt anstånd med fakturor.
Läs också: Gleitmo nöjd med statens stöd