Annons

Kulturskolan satsar på talanger

En satsning på musiktalanger, musikkurser för unga med funktionsvariationer och öppet kulturhus på Fyren varje torsdag – det är resultatet av de drygt 800 000 kronor Kulturskolan fått i extrabidrag av Kulturrådet.

Skola | 15 September 2020 21:00

Under våren fick Kulturskolan 832 000 kr i bidrag av Kulturrådet för att kunna göra fler riktade insatser för barn och unga i kommunen. Kungsbacka tillhör de tio kommuner i landet som fick de högsta bidragen.

Talanger

Pengarna gör det möjligt för Kulturskolan att under läsåret 2020-2021 vidareutveckla fler unga musiktalanger.

– De som är särskilt intresserade får göra en provspelning. Går det bra, kan de få längre lektioner varje vecka, de kan få spela ytterligare ett instrument ochfå  undervisning i musikteori, berättar Per Graneld, chef för Kungsbacka kulturskola.

– Det kommer inte att kosta något extra – men vi ställer krav på dem också!

En annan satsning handlar om musikundervisning för barn med funktionsvariationer. Redan tidigare finns en konstsatsning och en ”kulturmix” där barnen får prova på lite av varje.

– Men det här blir en renodlad musikkurs. De får prova på olika instrument, så får vi se vad vi får till, det får ju avgöras av vilka som är med.

Mötesplats

Den sista punkten som extrapengarna ska räcka till är en mötesplats på Fyren varje torsdag där unga kan upptäcka kultur i olika former.

– Vi har haft det i liten skala tidigare, men nu ska vi satsa mer. Det blir dropin, där man kan testa olika saker. Vi jobbar även på att få igång en mötesplats i Fjärås, men där har formen inte satt sig än.

Blir det bara ett år?

– Vi hoppas ju kunna få bidrag till att hålla igång det i alla fall tre år, och nu har ju regeringen aviserat att Kulturskolorna ska få 200 miljoner kronor extra, och det är ju väldigt roligt. De borde kunna bli en förlängning.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Stoppade lastbil – hittade tjuv med motorcykel

Blåljus När polisen kontrollerade en lastbil i natt, hittade de en misstänkt tjuv med en nystulen motorcykel i skå...

Älgolycka på E6

Blåljus Flera fordon har krockat på E6 mellan Kungsbacka och Sandsjöbacka. Det är mycket begränsad framkomlighet. Olyckan inträffade 06:16 ...

Halländsk bokmässa inställd

Nöje & Kultur För första gången på sju år ställs bokmässan i Halland in. Restriktionerna som följer ...
Annons