KULTUR & NÖJE 2022-06-25 KL. 14:00

Upptäck geologiska sevärdheter till fots

Av Julia Sandstén Vikberg

Onsalas geologi är unik, menar Fredrik Klingberg som släppt en bok om vad som hände här för länge sedan och var man kan se spår av det i dag. Han vill att folk genom vandringar ska upptäcka de geologiska sevärdheterna.

Upptäck geologiska sevärdheter till fots
Fredrik Klingberg, pensionerad geolog, har undersökt Onsalas geologi vilket har landat i boken "Vandringar på Onsala". Hans förhoppning är att folk ska vandra och samtidigt se de geologisk sevärdheterna i Onsala. Foto: Julia Sandstén Vikberg

När Fredrik Klingberg, pensionerad geolog som tidigare jobbade på Sveriges geologiska undersökning, flyttade till Onsala under pandemin reflekterade han över upp- och nedförsbackarna på Onsalavägen. Han började titta närmare på det.
– Vägen är som en berg- och dalbana. Det är för att du åker upp och ner för ändmoräner, säger Fredrik Klingberg.
Han har nu grävt i geologin i hela Onsalaområdet och nyligen släppt boken ”Vandringar på Onsala. Ändmoräner, drumliner och stengärdsgårdar” som guidar läsaren genom spåren som finns i området efter de geologiska processerna som ägde rum här för länge sedan. Genom vandringsleder som finns utmarkerade kan man utforska dessa spår närmare.
– Många tittar på blommorna, växterna och djuren när de är ute i naturen. Men i Sverige tittar vi inte så mycket på geologin. Vi har inte geologi som ett ämne i skolan, vilket man har i många andra länder, så vi har inte så mycket kunskap inom området, säger Fredrik Klingberg.


"Här är en ändmorän!", säger Fredrik Klingberg. Foto: Julia Sandstén VIkberg


Onsala låg under vatten
Norra Halland möter upp Fredrik Klingberg vid Onsala kyrka. Gravstenar är inte de enda stenarna på kyrkogården här. Stora stenblock, som en gång i tiden spolats fram av vågor, sticker upp ur marken och en stengärdsgård ringlar sig runt kyrkogården.
– Stenblocken är minnen från när kyrkan låg nära stranden för länge sedan. Stengärdsgårdar ser olika ut på olika platser, men den här har stora block med rundade kanter och är väldigt vacker. Den härstammar från ändmoränen vid kyrkan. På Nidingen har stengärdsgårdarna mindre stenar och är mycket ostadigare, säger Fredrik Klingberg.


Ungefär här, cirka 20 meter över havet, var strandhaket i Onsala för 8000 år sedan. Här finns många stenblock som havet tidigare spolat upp. Foto: Julia Sandstén Vikberg


Havet spolade upp stenar
För länge, länge sedan var hela Onsala täckt av en tjock inlandsis. Efterhand när isen så småningom smälte nådde iskanten Onsala och tryckte då upp ändmoräner på flera platser. Under denna tid låg hela Onsala dränkt i havet. Efterhand när havet sjönk har det inneburit att olika geologiska processer gjort att Onsala ser ut som det gör idag.
– Onsalaområdet är extremt ovanligt geologiskt. Det är unikt. Hela området är en stor jordhög, en jättelimpa som sträcker sig från Forsbäck till Mårtagården. Det kallas drumlin. En drumlin är inte ovanligt men det ovanliga är att den ligger så nära havet, i detta fall nära Kungsbackafjorden, säger Fredrik Klingberg.
För cirka 8000 år sedan låg havet i Onsala cirka 20 meter över havet och bildade ett strandhak. I dag kan man vandra på den höjden längs en lång sträcka vid fjorden och se spår efter tiden då vågorna spolade fram stenblocken ur drumlinen och bildade strandhaket.
– Man ser att under 20 meter över havet finns massor av sten och block till skillnad från områden som ligger över 20 meter-nivån, säger Fredrik Klingberg.
Man ser att på sidan under 20 meter över havet finns det massor av sten, till skillnad från sidan som ligger under. Precis som det ser ut vid dagens strandhak, säger Fredrik Klingberg.
När Norra Halland promenerar med Fredrik Klingberg vid fjorden ser han geologiska fenomen överallt. ”Här är en ändmorän!”, kan han säga. Eller ”De som bor här har ingen aning om hur fint de bor. De bor på sidan av drumlinen”. Hans förhoppning är att fler ska upptäcka de geologiska sevärdheterna som finns i Onsala.
– Jag gav boken till en vän och hon sa att hon hade gått i Onsala hela sitt liv men att hon nu helt plötsligt såg massa saker som hon inte hade sett förut. Det är det jag vill, att de som bor här ska få upp ögonen för geologin, säger Fredrik Klingberg.

Mer information om boken finns på onsalavandringar.wixsite.com/vandra.
Ordförklaringar:
Drumlin: är landformer av jord som skapats subglacialt, det vill säga under en glaciär eller inlandsis.
Ändmorän: är en mindre vall eller rygg av morän som uppstått vid kanten av en inlandsis eller glaciär genom att material avsatts längs iskanten och sedan ofta skyfflats samman när isen gjort en tillfällig framryckning.
Strandhak: kan bildas vid en sluttande strand när vågorna slår mot stranden. Kraftigt vågsvall underminerar slänten så den rasar. Fortsatt vågpåverkan för senare bort det nedrasade materialet.
Källa: ”Vandringar på Onsala. Ändmoräner, drumliner och stengärdsgårdar” av Fredrik Klingberg.SENASTE TV-NYHETERNA

Tre nya poäng i svängig match
FOTBOLL 2022-08-14 KL. 13:41

Tre nya poäng i svängig match

Misstänkt påverkad förare
BLÅLJUS 2022-08-14 KL. 10:15

Misstänkt påverkad förare

Förlust i cuppremiären:
HANDBOLL 2022-08-13 KL. 17:21

Förlust i cuppremiären: "Usel match"

KD snabbast med paddeln
NYHETER 2022-08-13 KL. 16:26

KD snabbast med paddeln

Delad pott i slätstruket derby
FOTBOLL 2022-08-13 KL. 16:10

Delad pott i slätstruket derby

Veteranbilar samlades för lunch vid slottet
KULTUR & NÖJE 2022-08-13 KL. 14:00

Veteranbilar samlades för lunch vid slottet

Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.