Unik plats för konst och skapande
Av Julia Sandstén Vikberg
Ett gammalt pannhus där det på 80- och 90-talet anordnades ravefester har i dag blivit ett rum för samtida konst och skapande verkstäder. Men Röda Sten lockar även till sig skejtare och graffitimålare.
– Det finns inte många sådana här platser bevarade i dag, säger Elin Liljeblad, kommunikatör på Röda Sten Konsthall.
Konsthallen har fått sitt namn från den röda stenen som ligger i vattenbrynet i närheten av konsthallen. Varför den någon gång har målats röd finns det många teorier om. Foto: Julia Sandstén Vikberg
När Norra Halland besöker konsthallen är det en vecka kvar till vernissagen, den 11 juni, och arbetet med att bygga upp sommarens utställning är i full gång. En av konstnärerna, Julia Schuster, sitter på huk och håller på att klä väggarna i sin konstinstallation med lera.
– Leran kommer från botten av Arktis. Några forskare åkte dit för att ta prover under marken och en vän till min familj var en av dem. Han är marinbiolog och behövde inte just leran så han frågade om jag ville ha den. Han gav mig 100 kilo lera som kommer från den sista istiden. För mig som är konstnär känns det heligt att använda den, säger Julia Schuster.
Julia Schuster, en av konstnärerna, jobbar med ett verk där hon använder lera från botten av Arktis. Foto: Julia Sandstén Vikberg
Arijit Bhattacharyya och konstnärsduon Hillside Projects är de andra konstnärerna som medverkar i utställningen som har fått titeln ”dhak dhak ho-hum ah eekff iii ie”, vilket är en transkribering av ljudet från gamar. Den röda tråden grundar sig i konstnärernas gemensamma intresse för frågor kring transformation, rörelser och kretslopp.
– Konstnärerna har inget med varandra att göra men de förhåller sig till varandra i utställningen. Utställningen innehåller framför allt stora installationer men även video-performances och målningar, säger Elin Liljeblad.
Workshops under sommarenUnder sommaren håller Röda Sten Konsthall även flera skapande workshops som är inspirerade av utställningen. Det finns en för personer över 60 år där deltagarna under tre dagar får skapa masker samt tre workshops för personer över 18 år där konstnärer från utställningen själva medverkar.
– Alla workshops utgår från konstnärernas konstnärskap. Två av konstnärerna kommer att delta, säger Elin Liljeblad.
Det finns även en hel del för barn och unga att göra på konsthallen under sommaren. Det anordnas flera workshops även för dem och varje onsdag och torsdag kan unga utöva graffiti och street art på graffitiplank som är uppsatta bakom konsthallen. Även baksidan på konsthallsbyggnaden är prydd av målningar, men det har inte ingått i planen.
– Huset får man inte måla på, men folk har gjort det i alla tider och nu tror alla att man får göra det, säger Elin Liljeblad.
Bakom konsthallen hade graffitiplank satt upp för den som vill måla. Även baksidan av fastigheten har det målats på, men det är egentligen inte tillåtet. Foto: Julia Sandstén Vikberg
Historisk byggnadPå tal om färg så är konsthallens namn baserad på den välkända rödmålade stenen som ligger i vattenbrynet ett stenkast från konsthallen. Varför den har målats röd en gång i tiden finns det många teorier om, men ingen vet säkert. Konsthallsbyggnadens historia vet man däremot mer om. Huset är ett gammalt pannhus som byggdes 1940 för att värma upp närliggande industrier. Efter att värmecentralen lades ner började människor husera i den ödelagda byggnaden.
– Det finns fortfarande spår från 80-90-talets ravefester och från graffitimålare som huserade i huset. Mycket är bevarat från den tiden, säger Elin Liljeblad.
I dag är konsthallen under Älvsborgsbron så mycket mer än bara en tillhåll för konstintresserade. Till området lockas skejtare, graffitimålare, dansare som har danslektioner på bryggan eller personer som vill fika på kaféet intill konsthallen.
– Man måste inte vara konstintresserad för att komma hit. Det händer mycket i området, det är en spännande och levande plats. Det finns inte många sådana här platser bevarade i dag, säger Elin Linjeblad.