KULTUR & NÖJE 2022-06-18 KL. 12:30

Unik plats för konst och skapande

Av Julia Sandstén Vikberg

Ett gammalt pannhus där det på 80- och 90-talet anordnades ravefester har i dag blivit ett rum för samtida konst och skapande verkstäder. Men Röda Sten lockar även till sig skejtare och graffitimålare.
– Det finns inte många sådana här platser bevarade i dag, säger Elin Liljeblad, kommunikatör på Röda Sten Konsthall.

Unik plats för konst och skapande
Konsthallen har fått sitt namn från den röda stenen som ligger i vattenbrynet i närheten av konsthallen. Varför den någon gång har målats röd finns det många teorier om. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

När Norra Halland besöker konsthallen är det en vecka kvar till vernissagen, den 11 juni, och arbetet med att bygga upp sommarens utställning är i full gång. En av konstnärerna, Julia Schuster, sitter på huk och håller på att klä väggarna i sin konstinstallation med lera.
– Leran kommer från botten av Arktis. Några forskare åkte dit för att ta prover under marken och en vän till min familj var en av dem. Han är marinbiolog och behövde inte just leran så han frågade om jag ville ha den. Han gav mig 100 kilo lera som kommer från den sista istiden. För mig som är konstnär känns det heligt att använda den, säger Julia Schuster.


Julia Schuster, en av konstnärerna, jobbar med ett verk där hon använder lera från botten av Arktis. Foto: Julia Sandstén Vikberg


Arijit Bhattacharyya och konstnärsduon Hillside Projects är de andra konstnärerna som medverkar i utställningen som har fått titeln ”dhak dhak ho-hum ah eekff iii ie”, vilket är en transkribering av ljudet från gamar. Den röda tråden grundar sig i konstnärernas gemensamma intresse för frågor kring transformation, rörelser och kretslopp.
– Konstnärerna har inget med varandra att göra men de förhåller sig till varandra i utställningen. Utställningen innehåller framför allt stora installationer men även video-performances och målningar, säger Elin Liljeblad.

Workshops under sommaren
Under sommaren håller Röda Sten Konsthall även flera skapande workshops som är inspirerade av utställningen. Det finns en för personer över 60 år där deltagarna under tre dagar får skapa masker samt tre workshops för personer över 18 år där konstnärer från utställningen själva medverkar.
– Alla workshops utgår från konstnärernas konstnärskap. Två av konstnärerna kommer att delta, säger Elin Liljeblad.
Det finns även en hel del för barn och unga att göra på konsthallen under sommaren. Det anordnas flera workshops även för dem och varje onsdag och torsdag kan unga utöva graffiti och street art på graffitiplank som är uppsatta bakom konsthallen. Även baksidan på konsthallsbyggnaden är prydd av målningar, men det har inte ingått i planen.
– Huset får man inte måla på, men folk har gjort det i alla tider och nu tror alla att man får göra det, säger Elin Liljeblad.


Bakom konsthallen hade graffitiplank satt upp för den som vill måla. Även baksidan av fastigheten har det målats på, men det är egentligen inte tillåtet. Foto: Julia Sandstén Vikberg


Historisk byggnad
På tal om färg så är konsthallens namn baserad på den välkända rödmålade stenen som ligger i vattenbrynet ett stenkast från konsthallen. Varför den har målats röd en gång i tiden finns det många teorier om, men ingen vet säkert. Konsthallsbyggnadens historia vet man däremot mer om. Huset är ett gammalt pannhus som byggdes 1940 för att värma upp närliggande industrier. Efter att värmecentralen lades ner började människor husera i den ödelagda byggnaden.
– Det finns fortfarande spår från 80-90-talets ravefester och från graffitimålare som huserade i huset. Mycket är bevarat från den tiden, säger Elin Liljeblad.
I dag är konsthallen under Älvsborgsbron så mycket mer än bara en tillhåll för konstintresserade. Till området lockas skejtare, graffitimålare, dansare som har danslektioner på bryggan eller personer som vill fika på kaféet intill konsthallen.
– Man måste inte vara konstintresserad för att komma hit. Det händer mycket i området, det är en spännande och levande plats. Det finns inte många sådana här platser bevarade i dag, säger Elin Linjeblad.


TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.