Av Kristian Alm
Han fördjupar han sig i Taubes syfilis, nästa ögonblick i halländska kulturpersonligheter, när han inte målar eller vinner en fototävling. Nu har författaren och läkaren Carl-Magnus Stolt kommit med ännu en bok.
"Ögonblick – osannolika outsiders & halländska historietter" är titeln, och det täcker väl in arkivnörden Carl-Magnus Stolts förmåga att hitta människor och historier på alla håll och sen knyta ihop dem så gott det går.
För något år sedan kom en bok om Evert Taube, där Stolt fördjupade sig i poetens sjukdomshistoria och avslöjade att det snarare var syfilis än spanska sjukan som låg bakom ohälsan. Dessförinnan var det Livsöden, där författaren samlade "vänner" ur historien, personer han kände frändskap med och gärna lyfte fram.
Även "Ögonblick" är en imponerande samling kunskap och trivia i salig blandning.
I Livsöden hittade du 500 vänner ur historien. Hur många är det denna gång?
– Min nya bok ”Ögonblick” skiljer sig en hel del från ”Livsöden”. Visst, det är hundratals levnadsöden som sveper förbi. Men den här gången söker jag inte ”döda vänner” utan mer fascinerande och ofta bortglömda människor i det förflutna vars liv väcker frågor om livets mening. Allt med utgångspunkt i Halland.
Några favoriter bland alla historier och äventyr?
– Några avsnitt i ”Ögonblick” är nästan litteraturvetenskaplig grundforskning. Som när jag lyfter fram den bortglömde men ännu mycket läsvärde 1930-talsförfattaren Krister Kuylenstierna från halländska Sperlingsholm. Ingen har skrivit om honom tidigare.
– Andra favoritberättelser är från det vackra Gåsevadholm, där nuvarande ägaren Carl Silfverschiöld vänligt låtit mig ströva runt i slottet för att hämta inspiration. Nära mitt hjärta är förstås också ett knippe dramatiska berättelser från Nidingen.
Du hoppar friskt mellan associationer och låter det ena leda till det andra?
– Ja, så är min metod, allting hänger ihop på något vis. Bara man ger sig tid att fundera och leta samband.
Blir det fler essäböcker med halländsk koppling?
– Visst, det finns fler idéer, och jag är redan inne i ett nytt skrivande. Men denna gång handlar det om västkustens värsta förlisning, mätt i antal döda. Det var vid Nidingen 1920. Återigen halländskt fokus med andra ord…
Du verkar skriva en bok om året. Dessutom dikter och fotograferande. Hur hinner du med?
– Om man hittar guldkorn i olika arkiv, är hängiven och har arbetsdisciplin så är det inga problem! Allt under förutsättning att man får vara frisk!
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.