KULTUR & NÖJE 2023-02-24 KL. 19:45

Ståupp-pionjären Lennie redo att roa igen

Av Anton Lorentzson

Under hösten 2022 spelade Lennie Norman sin ståupp-show, Gubbvarning Live 2.0. Showen blev en succé och turnén förlängs nu med 18 föreställningar i 18 orter. Den 5 mars kommer han till Kungsbacka.
– Kungsbacka är ett favoritställe, säger Lennie Norman.

Ståupp-pionjären Lennie redo att roa igen
Lennie Norman ger sig ut på turné och gästar Kungsbacka Teater den 5 mars. Foto: Pressbild

Lennie Norman, 74, är en legendarisk ståuppkomiker som kommer till Kungsbacka Teater i början på mars. Han kommer med humorshowen Gubbvarning Live 2.0. Det blir en nypremiär den 2 mars av showen som hyllats när den spelades under hösten 2022.
– Då gjorde jag 22 föreställningar och det var väldigt nervöst eftersom det var helt nytt material jämfört med Gubbvarning (som spelades mellan 2018-2021). Men nu är det endast glädje eftersom vi såg i höstas att materialet håller, säger Lennie Norman.

Under loppet av en dryg månad ska komikern besöka 18 orter vilket innebär mycket resande för Norman, som kör till ställena själv.
– Jag är van vid det livet och tycker om det på något sätt. Min far (Charlie Norman) var också turnerande och han hade en devis som löd: Det är bättre att längta hem än att längta bort. Turnélivet är bra på det sättet, man inser hur trevligt det är att vara hemma.

Stopp och ort nummer fyra på turnén blir Kungsbacka. Det blir ett kärt återseende för Norman.
– Jag har en kraftig relation till Kungsbacka. Mitt första möte med Kungsbacka var en sommar för många år sedan när jag gick i mellanstadiet. Jag behövde tenta upp något betyg och min lärare bodde i Åsatrakten, så då tillbringade jag en månad där. Jag spenderade också två-tre somrar på Västra Hagen på Gottskär i min ungdom. Där har jag blivit bränd av maneter, fångat tångkrabbor och så blev jag förälskad i en flicka som bodde där omkring. Jag känner väldigt mycket för Kungsbacka, det är ett favoritställe.

"Mycket jag och mycket skillnader"
Själva föreställningen då? Det är en uppgraderad version av Gubbvarning från 2019, med nyskrivet material och mycket mer personligt.
– Det är nog den mest personliga föreställningen som jag har gjort. Generellt är min publik 55+ som har samma referensramar och samma utgångsläge när det gäller ålder och erfarenhet. Jag kan göra mig själv till en ciceron som kan sätta ord på alla förändringar som har skett. Förändringar på både gott och ont är ju väldigt kul i sig, framförallt de mentala, säger han och fortsätter:
– Så det blir mycket jag och mycket skillnader. Ett exempel är språket. Hur vi i offentliga rum vårdar språket till överdrift och hur vi pratar hemma privat. Det är stora skillnader och ett tacksamt ämne att prata om.

Lennie Norman är en pionjär i ståupp-branschen. 1989 började han framträda.
– Vi var ett gäng som startade upp det där. Adde Malmberg, Jonas Gardell, Ulla Skoog och en handfull till. Ingen visste vad ståupp-komik var på den tiden, så man kunde ju hamna på de mest obskyra ställena.

Han berättar om en gång när han var på ett diskotek i Västerås. Scenen var DJ-båset där mikrofonen var fastskruvad.
– Där stod jag, klockan halv ett på natten, framåtböjd och försökte skämta i Västerås. Men det var ingen som märkte att jag var där ens. Så jag höll på i två minuter. Jag fick lite pengar i handen och bokaren tackade för en fantastisk show. Det var så mycket kaos på den tiden. Det är en bättre scen nu, med ståupp-klubbar i varannan stad.

Gubbvarning Live 2.0 den 2 mars i Uddevalla. Turnén avslutas i Stockholm den 5 april.
– Jag är väldigt taggad på att möta publiken igen. Föreställningen funkade så bra i höstas så jag är redo för nypremiären och sedan Kungsbacka den 5 mars, säger Lennie Norman.SENASTE TV-NYHETERNA

Misshandlade partner tre gånger – nu döms han
NYHETER 2023-03-22 KL. 12:45

Misshandlade partner tre gånger – nu döms han

Ännu en klass från Kungsbacka vidare i radiotävlingen
NYHETER 2023-03-22 KL. 11:11

Ännu en klass från Kungsbacka vidare i radiotävlingen

Från ångest till handling för bättre klimat
NYHETER 2023-03-22 KL. 09:00

Från ångest till handling för bättre klimat

FN-föreningen vill visa vad alla kan göra

JO kritiserar tingsrätten – inspelning stoppades
JOBB & PENGAR 2023-03-22 KL. 08:00
Premium

JO kritiserar tingsrätten – inspelning stoppades

Nytt stormöte på Särö skola
NYHETER 2023-03-21 KL. 21:45
Premium

Nytt stormöte på Särö skola

Fortsatt ja till bostadsprojekt
JOBB & PENGAR 2023-03-21 KL. 16:41
Premium

Fortsatt ja till bostadsprojekt

S stödde Alliansen i kommunstyrelsen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.