KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Av Linnea Andersson

Efter flera års uppehåll är Kungsbacka kulturfestival snart tillbaka. Under två dagar kan invånarna uppleva musik, dans, teater, konst och sport runt om i staden.

Snart dags för kulturfestival igen
Pernilla Andersson är en av de artister som kommer till kulturfestivalen. Foto: Gustav Gräll

SENASTE TV-NYHETERNA

Mellan den 18 och 19 juni är det kulturfestival i Kungsbacka. Festivalen arrangerades senast för några år sedan av den ideella föreningen ”Den kulturella byrån”. Nu ska kommunen återuppta traditionen, men vill att årets festival ska ses som något nytt.
– Vi skapar något helt annat, vi satsar stort och vill visa att Kungsbacka är en plats där det händer spännande saker. Sedan vill vi lyfta fram bredden i stadens kulturliv och ge fina upplevelser till invånarna, säger Harald Tjelle, projektledare för årets kulturfestival.

Tema frihet
Temat för festivalen är frihet. Ett budskap som är aktuellt på flera sätt, menar Harald Tjelle. Han syftar dels på Rysslands invasion av Ukraina, dels på att vi nu kan röra oss fritt och umgås efter att restriktionerna lättade tidigare i år. En annan aspekt är konstnärlig frihet, genom att alla ska ha rätt att uttrycka sig fritt.
Budskapet kommer synas och höras över hela staden och lyftas fram i flera av aktiviteterna. I tunneln vid Resecentrum får invånarna skapa ett konstverk genom att sätta ett handavtryck i någon av Pride-färgerna. Syftet är att skapa gemenskap och framtidstro.
– När människor går förbi konstverket blir det en påminnelse om att vi lever i ett fritt samhälle, där alla har rätt att leva som man vill och ha den läggning man har, säger Harald Tjelle.

Musik
En viktig del av kulturfestivalen är musiken. Flera artister kommer framträda live. På torget blir det allsång med Åsa och Ulf Nomark och i Idrottsparken uppträder punkartister. Flera lokala band har också bjudits in. Festivalens huvudartister är Pernilla Andersson och Isak Danielsson. Under avslutningskonserten kommer Stina Velocette uppträda med DJ och dansare.
– Alla artister blev väldigt glada över att få komma till just Kungsbacka. Både Pernilla Andersson och Isak Danielsson är ju uppväxta i närheten. Dessutom tyckte de att temat var inspirerande.
Tanken är att det ska finnas något för alla på festivalen. I Valandsparken kan de yngre bygga en egen käpphäst och vara med i en käpphästtävling. Tonåringar får möjlighet att delta i en skatetävling i Idrottsparken. Den politikintresserade kan lyssna på en kulturdebatt mellan stadens politiska partier och den dansintresserade kan prova på linedance.
– Vi vänder oss till alla som vill uppleva kultur. Man får läsa igenom programmet och se vad som intresserar en. Jag uppmanar alla att testa något nytt.
Harald Tjelle tror att kungsbackaborna kommer uppskatta festivalen.
– Kungsbacka kommer vara en väldigt spännande stad under de här dagarna. Det blir mycket folk och mycket glädje.SENASTE TV-NYHETERNA

Äntligen – nu har de tagit studenten!
NYHETER 2023-06-08 KL. 14:37

Äntligen – nu har de tagit studenten!

Se bildspel och film från firandet

Över 100 miljoner satsas på reningsverk
NYHETER 2023-06-08 KL. 11:45
Premium

Över 100 miljoner satsas på reningsverk

Budgeten har skrivits upp med 50 miljoner

Jönssons fullträff – slog till på SM
SPORT 2023-06-08 KL. 11:00
Premium

Jönssons fullträff – slog till på SM

Lärare lämnar tjänst efter stöld från skola
NYHETER 2023-06-08 KL. 09:30

Lärare lämnar tjänst efter stöld från skola

Ny mätmetod gör baden i Kungsbacka godkända
MILJÖ 2023-06-08 KL. 07:00
Premium

Ny mätmetod gör baden i Kungsbacka godkända

Honungskafé nästa steg för paret i Dotetorp
JOBB & PENGAR 2023-06-07 KL. 20:00

Honungskafé nästa steg för paret i Dotetorp

Yrkeseleverna bäst i länet på yrkesprov
NYHETER 2023-06-07 KL. 18:00
Premium

Yrkeseleverna bäst i länet på yrkesprov

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nu söks hyresgäster till rosa sagoslottet

Nu söks hyresgäster till rosa sagoslottet

Sugen på att bo i ett rosa sagoslott? Då är det nu du ska skrapa ihop dina besparingar och slå till. Gåsevadholm är ledigt!