Kyrkotextilier måste saneras
Av Kristian Alm
När Hanhals kyrka renoverades användes impregnerat trä som visade sig lukta starkt. Nu måste kyrkans textilier saneras för att gå att använda.
Att det luktar starkt i kyrkan ibland har varit ett återkommande problem under många år. Troligen beror det på impregnerade träreglar som användes vid en renovering på 90-talet.
– Vi har lokaliserat de källor som orsakar den starka doften och håller nu på med att åtgärda dessa. Som en följd av den periodvis starka kemiska doften i kyrkan har porösa material "smittats" och det är på grund av detta som textilierna skall saneras, berättar David Holmström, fastighets och kyrkogårdschef.
Det handlar om sju stycken så kallade antependier, ett altarbrun, sex mässhakar, tre kalkkläden med tillhörande bursor, fem predikstolskläden, sex stolor, tre altardukar samt en matta.
Lukten har stundtals varit besvärande.
– Vissa av plaggen har inte varit bekväma att ha på sig , och lukten har satt sig i ens kläder, säger kyrkoherde Christofer Rogestedt.
Hårda kravNu har Kungsbacka-Hanhals församling fått tillstånd av Länsstyrelsen att sanera textilierna, men det kan inte göras hur som helst.
I beslutet står:
"Åtgärderna ska utföras av konservator med relevant utbildning och erfarenhet av textilkonservering. (...)
Alla foder avlägsnas och kasseras före åtgärd. Textilierna värmebehandlas och våtrengörs (förutom en violett mässhake) samt behandlas vid behov med fotokatalytisk rengöring. Nya fodertyger monteras efter sanering på de textilier som används."