KULTUR & NÖJE 2022-09-26 KL. 08:00

Konstbad och graffiti under Konstens vecka

Av Christina Forlin

En vecka med en uppsjö av olika konstnärliga uttryck väntar i början av oktober. Konstens vecka växer och innehåller allt från utställningar till filmvisning på fastighet.

Konstbad och graffiti under Konstens vecka
Konstens vecka är nationell och har förekommit återkommande i Kungsbacka, sedan 2016 varje år i ett samarbete mellan Norra Hallands Konstförening och Kungsbacka kommun. Här är några av de engagerade i år: Per-Olof Widheden, Lisbeth Hedelin, Diana Rönnberg, Irene Eriksson och Britta Nyström. Foto: Christina Forlin

TV-klipp och nyheter

Konstutställningar på flera platser, föredrag, guidade turer, verkstäder, vaggvisor från olika delar av världen som visas upp i några kulturakter och mycket mer.
– Under denna vecka ska konst finnas lättillgängligt överallt, tröskeln ska sänkas, säger Britta Nyström, konstutvecklare på Kungsbacka kommun.
– Vi öppnar upp, det ska inte vara konstigt med konst.
Artscape kommer åter hit och gör muralmålningar, i år på två fasader.
– Dels på gaveln på huset där Handelsbanken låg, dels på Estetens fasad mot stadsdelen Valand, säger Britta Nyström.
Det kommer också bli möjligt att själv testa på graffiti på lördagen den 8 oktober med en välkänd graffitimålare, konstnären Adam Algotsson.
Och en vandring runt i stan kommer visa upp de målningar som redan finns.
– Glöm inte gångtunneln under järnvägen, det är den äldsta muralmålningen vi har. Den renoverades nyligen, och skapades 1992, säger Britta Nyström.

Konstutbyte
Silversmeden Per-Olof Widheden är engagerad i projektet Grannkonst, ett konstutbyte mellan de halländska kommunerna där 19 halländska konstnärer ur Konstliv Halland medverkar.
Själv ska han ställa ut i Falkenberg på Lynga Mek medan konstnärer söderifrån ställer ut dels på Kulturtorget i Fyren, dels på Båt- och sjöfartsmuseet i Onsala.
Invigning av Konstens vecka blir det på måndag den 3 oktober klockan 17 på Kulturhuset Fyren. Efter den går det bra att vandra vidare till Galleri Hjertstedska villan och föreningen Fritidskonstnärernas utställning där ett femtiotal medverkar.
– Där blir även korv med bröd till alla, säger Irene Eriksson som driver galleriet och är med i föreningen.
– Förra året kom det över hundra personer.
Efter trädgårdsfesten fortsätter kvällen på Rosa villan, med konst, mingel och jazz och där en av vaggvisorna tolkas av dansare Jenny Larsson.
På lördag kväll visas för övrigt en av vaggvisorna som en projektion på väggen på Storgatan 10 mellan klockan 19 och 21.

Nytt med konstbad
Uppstarten sätter tonen, och programmet under veckan är digert. Det rymmer även exempelvis utställning på Hembygdsmuseet, Esteten, utomhusverkstad med Ung i Kungsbacka där man målar sin skateboard, utställningar på Våra Kvarters innergård, bäbis-måleri och konstbad, en uppföljning på skogsbad men här i konsthallen där man sitter ner i stillhet och försjunker i ett konstverk.
Fortfarande är programmet inte helt spikat.
Bäst kollar man upp allt som händer på Kungsbacka konsthalls hemsida.


TV-klipp och nyheter

En bandymånad som kan avgöra allt
BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
Premium

En bandymånad som kan avgöra allt

Nästan alla busslinjer inställda
TRAFIK 2023-11-29 KL. 19:57
Premium

Nästan alla busslinjer inställda

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.