KULTUR & NÖJE 2023-01-03 KL. 18:30

Julsport med Ung i Kungsbacka

Av Anton Lorentzson

Redan under måndagen startade Julsport i Varlaskolan idrottshall. En jullovsaktivitet för barn i Kultur och fritid – Ung i Kungsbackas regi. Under fem timmar om dagen från måndag till och med torsdag får barnen bland annat spela fotboll, spökboll och leka lekar.

Julsport med Ung i Kungsbacka
Spökboll var en uppskattad aktivitet på Julsport. Foto: Anton Lorentzson

TV-klipp och nyheter

En grupp på omkring tio-tolv jullovs-barn, fem i varje lag, springer fram mot bänkarna där skumbollarna ligger. Det spelas spökboll i Varlaskolans idrottshall. Ungdomsledare håller i aktiviteterna som pågår mellan 10-15 under måndag, tisdag, onsdag och torsdag av 2023 första vecka. Ungdomsledarna (Raghad Marawi, Astrid Slottner, William Brantebäck och Nassar Yousef) har också jullov men jobbar mer än gärna med att få barnen att röra på sig.
– Vi vill att barnen ska ha det bra under jullovet och ha något att göra. Det är väldigt roligt att vara här och se att barnen är glada och har det bra här. Här vinner eller förlorar ingen, utan vi är här för att ha det kul och röra på oss, säger Raghad Marawi.

Det är dock inte tomt på vuxna. Vid sidan av står hälsopedagogerna Kajsa Ingemansson och Jenny Sjöström som stöttar och hjälper till vid behov.
– Men ungdomarna är rätt så självgående, menar Jenny Sjöström.


Jenny Sjöström, Raghad Marawi, Astrid Slottner, Nassar Yousef, William Brantebäck och Kajsa Ingemansson. Foto: Anton Lorentzson


Kultur och fritid – Ung i Kungsbacka brukar anordna fritidsaktiviteter under loven. I somras höll man i Sommarsport.
– Det är därför det heter Julsport nu. Många av ungdomsledarna jobbade med oss i somras så det är roligt att se deras utveckling och hur de växer som ledare. De blir förebilder för de här barnen, säger Kajsa Ingemansson.
Jenny Sjöström fyller i:
– Det är unga som leder unga. De får lära sig att ta ansvar och de växer extremt mycket av det. De utvecklar sina färdigheter och kunskaper inom ledarskap och det kommer de ha med sig hela livet.

Barnen och ungdomsledarna bestämmer tillsammans vilken aktivitet de ska ägna sig åt. Syftet med Julsport är att få barnen i rörelse.
– Här är det helt prestationslöst och man kan göra lite som man vill och utefter sin egen förmåga. Det är en hälsfrämjande insats, säger Kajsa Ingemansson.

Två av de deltagande barnen är syskonen Hugo Selander, 11 år, och Mim Andersson, 5 år. Mim är egentligen för liten eftersom Julsport riktar sig till lite äldre barn, men så länge pappa Mike Andersson är med så går det bra. Syskonen dricker vatten och pausar lite mellan aktiviteterna. De trivs i idrottshallen.
– Vi är här för att vi tycker det är väldigt roligt och för att vi gillar att röra på oss, säger Hugo.
– Ja. Det är bra också, så att man inte glor på plattan hela tiden, fyller Mim i.

Hugo tycker att spökbollen har varit roligast hittills. Mim längtar innerligt tills den stora hinderbanan ska byggas upp.
– Det är med de stora mattorna och massa rep och sånt. Man får inte nudda det blåa golvet, så jag hoppas det blir det snart, utbrister hon.

Vattenpausen är över. Nästa aktivitet ska ta sin början. Det blir fotboll, så Mim får vänta lite till på sin hinderbana.


Syskonen Hugo Selander och Mim Andersson tycker det är roligt att röra på sig. Foto: Anton Lorentzson

TV-klipp och nyheter

Nästan alla busslinjer inställda
TRAFIK 2023-11-29 KL. 19:57
Premium

Nästan alla busslinjer inställda

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret
FOTBOLL 2023-11-29 KL. 18:00
Premium

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret

Sportchefen om den nya ekonomiska verkligheten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
En bandymånad som kan avgöra allt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.