KULTUR & NÖJE 2022-03-06 KL. 20:00

Fyra decennier i humorns tjänst

Av Ronny Karlsson

Rent formellt till hör han After Shave. Men trots det har det blivit en hel del galenskaper genom åren.
Nu är Per Fritzell dessutom kungsbackabo på riktigt och redo för både 40-årsjubileum och att spela sin senaste föreställning i nya hemstaden i höst.

Fyra decennier i humorns tjänst
TRIVS I KUNGSBACKA. Per Fritzell har blivit kungsbackabo på heltid, men har genom hela livet haft en nära koppling till kommunen. Foto. Ronny Karlsson.

TV-klipp och nyheter

Ni känner förstås igen honom från alla de sketcher, filmer, shower och tv-serier som Galenskaparna och After Shave skapat genom åren. Men Kungsbacka var en viktig del av Fritzells liv långt före berömmelsen.
- Vi hade en sommarstuga i Vallda och den har vi faktiskt kvar. Jag bodde i Göteborg, men vi flyttade ut till stugan direkt när skolan slutade.
Det har gett honom en hel del fina barndomsminnen.
- Jag minns hur vi gick på marknad på torget. Sedan var jag på Thorins Herrekipering och köpte gabardinbyxor.

Träffade Rippe
Det är nu faktiskt 47 år sedan man kunde se det första embryot till det som skulle bli en del av en av Sveriges mest populära humorgrupper genom tiderna.
1975 träffades nämligen Per Fritzell och Jan Rippe när de studerade på Chalmers.
- Vi började att träffas och det funkade jättebra direkt. Vi var båda bra på att festa och var kanske inte så studiemotiverade. Vi var nog inte så teknikintresserade heller även om vi läste det, minns Frizell.
Under tiden på Chalmers var de med i kören. Där hade man en årlig kvartettsångartävling och på så sätt började de att samarbeta med Peter Rangmar och Knut Agnred. 14 december 1979 gjorde de fyra sitt första gemensamma framträdande under namnet After Shave
- Vi tränade in en del barber shop och vi vann tävlingen. Vi märkte redan första gången att det fanns något speciellt.
Kvartetten fortsatte att satsa mer på sång än på studier och efter att han vunnit en talangtävling blev det uppträdande på Lisebergs stora scen. Vid midsommar 1980 gjorde man tv-premiär.
- Det var ett program med bland annat Birgitta Andersson och Lars-Gunnar Björklund, och vi delade loge med Thore Skogman.

Ingen succé
Festandet på Chalmers lockade även en annan viktig person. Anders Eriksson lärde nämligen känna kvartetten, de repeterade en del tillsammans, och det första samarbetet mellan det som var After Shave och åtminstone en del av Galenskaparna skedde på en after ski i Åre, när Anders uppträdde med sånggruppen.
- Vi hade på oss sådana där gammaldags rödvita baddräkter. När vi gick av och Anders gick på scenen skrek publiken ”inte en sån töntig jävel till”, berättar Fritzell skrattande.
Ingen jättesuccé direkt alltså, men det skulle vända.
Även Kerstin Granlund och Claes Eriksson blev mer involverade och man satte upp flera revyer. Den första hette ”Skruven är lös”.
- Vi hyrde Stenhammarsalen i Konserthuset under två söndagar och skulle köra fyra föreställningar. Men vi fick fortsätta och bokade in oss när det var ledigt.
Det blev även ett gästspel på Södra Teatern i Stockholm och totalt gjordes 48 föreställningar.
- Då var det verkligen i gång, det kände vi, säger Fritzell.
Det som hände sedan har många koll på. Revyerna ”Träsmak” och ”Cyklar” blev stora succéer och när tv-serien ”Macken” hade premiär 1986 var succén total.
- Den figur jag spelat som fått mest uppmärksamhet är absolut Milton, husvagnsägaren. Den låten låg på Svensktoppen och det är fantastiskt att unga människor i dag kommer fram och känner igen låten.

Jubileum väntar
Framgångarna ledde till hårt jobb. Filmer, revyer och tv-satsningar avlöste varandra och framgångarna fortsatte. Per Fritzell är tacksam för att han haft roligt nästan hela tiden.
- Vi spelade Stinsen Brinner 450 gånger. Jag hade väldigt roliga roller att göra, men det är inte lika kul när man gör det den 387:e gången.
De båda grupperna har hållit samman genom åren. Men tiden går och det sätter sina spår. Peter Rangmar avled tragiskt i cancer 1997, och Kerstin Granlund tackade för sig på scenen för ganska många år sedan.
Fritzell berättar att Knut Agnred haft en del hälsoproblem, och Anders Eriksson har inte riktigt haft motivationen.


Per Fritzell kommer med sin senaste föreställning till Kungsbacka i höst. Foto. Ronny Karlsson.


Men till hösten ska gruppen samlas igen. Då är det nämligen 40 år sedan som man startade sitt samarbete och det ska bli en jubileumshelg på Lorensbergsteatern i Göteborg.
Samtidigt har Per Fritzell och Jan Rippe sin egen föreställning. ”Gott och blandat” stoppades av pandemin men kommer tillbaka under året.
- Vi har roligare än någonsin tidigare, kanske beror det på att man är så sugen efter pandemin. Vi har alltid varit ett stort kollektiv men nu får vi bestämma helt själva. Man får till en speciell kemi när det är två personer på scenen.

Trivs i Kungsbacka
Det handlar om en show där det finns nya nummer, men där det också spelas upp en del klassiker. Under hösten fortsätter turnén och då blir det en föreställning i Kungsbacka.
- Ja det är klart nu att vi spelar. där 12 november. Det ska bli kul, säger Fritzell.
Kopplingen till Kungsbacka har nästan alltid funnits där. Sedan 2020 är han faktiskt bosatt på heltid i kommunen.
- Vi bodde i tio år i Lindesberg, men min son började på hockeygymnasium här. Nu bor vi i Västra Villastaden.
Det lockar fram mina barndomsminnen, men ger också en positiv känsla idag.
- Kungsbacka är en fantastisk stad där det satsas på anläggningar. Det jobbiga är att hitta boende, det tog tid att hitta rätt.
Ronny Karlsson
0300-52 13 64
ronny.karlsson@norrahalland.se

Fakta Per Fritzell
Ålder: 66 år.
Familj: Fyra barn, fru och hund.
Fritidsintressen: Fiske, segling, vara ute i naturen, skidåkning.
Bästa film du sett: Life of Brian.
Världens roligaste person: Jan Rippe, det är något oberäkneligt med honom.
Aktuell med: ”Gott och blandat” en föreställning tillsammans med Jan Rippe, här väntar en turné runt om i Sverige under året.

TV-klipp och nyheter

Stor genomgång: Så är läget i ditt lag
FOTBOLL 2024-03-18 KL. 14:00
Premium

Stor genomgång: Så är läget i ditt lag

NH betygsätter klubbarnas truppbyggen inför säsongen

Stärkt samarbete för fyra spår genom Kungsbacka
TRAFIK 2024-03-18 KL. 06:58
Premium

Stärkt samarbete för fyra spår genom Kungsbacka

Kommunen vill få in projektet i nationella planen

Jubilaren Annika är alltid på språng
FAMILJ 2024-03-17 KL. 17:45
Premium

Jubilaren Annika är alltid på språng

Aupair-åren i Florida gav minnen för livet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.