KULTUR & NÖJE 2023-02-25 KL. 09:00

Fullt upp för Christian varje lördagskväll

Av Ronny Karlsson

Han ska hinna med att lyssna, rösta, skriva recension och gärna även äta lite chips på lördagskvällarna. För politikern Christian Johansson är Melodifestivalen helig och han har redan klart för sig vilken låt som vinner i år.

Fullt upp för Christian varje lördagskväll
Christian Johansson är laddad inför lördagskvällen. Foto: Ronny Karlsson.

Christian Johansson är moderat politiker på regionsnivå och är dessutom vice ordförande i valnämnden i Kungsbacka. Men just nu är det fokus på en helt annan typ av röstning. Nämligen i Melodifestivalen.
- Den har funnits där så länge jag kan minnas, när jag växte upp var det något som samlade hela familjen, säger han.

Schlager intresset började alltså i unga år. Hemma hos faster Eva såg man på festivalen och det gjorde att han fick ett stort intresse för musik.
- Jag har alltid varit musikintresserad, schlagern har varit nästan helig och jag växte upp med att lyssna på Carola och lena Philipsson, berättar han.

Bjuds inte hem
På lördag är det dags för den fjärde deltävlingen i årets upplaga av Melodifestivalen. Christian har suttit som limmad framför tv-n under de tidigare lördagarna, och så blir det även nu på lördag.
- Folk har nog lärt sig att de inte ska bjuda hem mig under de här lördagarna, jag är nog inte så trevlig då, säger han med ett leende.


Carola Häggqvist är en av Christians favoriter. Foto: Kenneth Thorén/SVT


Sändningarna på lördagskvällarna handlar om mycket mer än att bara lyssna på musiken. Det är ganska intensiva kvällar när Christian följer de olika låtarna. Bland annat använder han Facebook för att skriva ett betyg på varje låt.
- Det blir som en chat, och där är jag nog nördigast. Det går nog inte att störa mig under en sändning. Jag vill se vad de har på sig, sedan ska jag tycka till om låten, och så måste jag rösta. Jag hjärtröstar via appen. Och helst ska jag hinna dricka lite vin också.

Laddad på flera sätt
Inför varje sändning gäller det att ha laddat både paddan och mobilen.
- Man kan ju behöva ta reda på något under sändning, säger han och återigen lyser det stora intresset i genom.
Och det är faktiskt framför tv-n som Christian Johansson helt följer det hela.
- Jag har varit i Stockholm och sett det live en gång, men det var inte lika roligt. Då hade vi ändå VIP-biljetter med mat och allt. Men det gav mig faktiskt ingenting, det fungerar mycket bättre framför tv-n, intygar han.

Han ser och andra, mer seriösa sidor med sitt favoritprogram. Inte minst kan sändningarna från Europafinalen sätta fokus på olika länder, så var det till exempel med Ukraina i fjol, och så lär det bli även i år.
- Det är viktigt för ett land att få Europas ögon på sig. Jag hoppas förstås att Sverige vinner, så att vi kan få arrangera en final.Vill sjunga med
Musik betyder mycket för Christian Johansson, och han lyssnar även på annat än schlager. Men han vill lyssna på musik som sätter sig i huvudet, och som är hyfsat enkel att ta in.
- Jag är allätare av musik, men en riktigt bra låt ska man kunna sjunga med i vid ett rödljus när man kör bil. Då kan man kanske också se någon i en annanbil som sjunger på samma låt.

Det politiska arbetet lägger han bakom sig på lördagskvällarna, fram till finalen om några veckor. Även om han gillar politik också, får det här med att rösta en helt annan betydelse med schlagern.
- Det är lite roligare att rösta i Mellon, och där får man dessutom rösta fel.Herreys från 1984 tillhör också favoriterna. Foto: SVT.SENASTE TV-NYHETERNA

Misshandlade partner tre gånger – nu döms han
NYHETER 2023-03-22 KL. 12:45

Misshandlade partner tre gånger – nu döms han

Ännu en klass från Kungsbacka vidare i radiotävlingen
NYHETER 2023-03-22 KL. 11:11

Ännu en klass från Kungsbacka vidare i radiotävlingen

Från ångest till handling för bättre klimat
NYHETER 2023-03-22 KL. 09:00

Från ångest till handling för bättre klimat

FN-föreningen vill visa vad alla kan göra

JO kritiserar tingsrätten – inspelning stoppades
JOBB & PENGAR 2023-03-22 KL. 08:00
Premium

JO kritiserar tingsrätten – inspelning stoppades

Nytt stormöte på Särö skola
NYHETER 2023-03-21 KL. 21:45
Premium

Nytt stormöte på Särö skola

Fortsatt ja till bostadsprojekt
JOBB & PENGAR 2023-03-21 KL. 16:41
Premium

Fortsatt ja till bostadsprojekt

S stödde Alliansen i kommunstyrelsen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.