De behövde artister till sin egenordnade festival i Torpa Dala i Fjärås. Så vännerna och kusinerna från Kungsbacka skapade bluegrass-bandet Croft Valley Farmboys. I dag har de släppt låtar, gjort flera uppskattade spelningar och bandets trummis står även bakom ett gin som har inspirerats av musiken.
Norra Halland träffar de två av bandmedlemmarna Gustav Bengtsson och Marcus Schulz på platsen där allting började. I Gustavs trädgård i Torpa Dala där de 2016 ordnade en egen redneck-festival.
– Vi var ironiska. Ingen trodde att Trump skulle vinna valet, men sedan blev han ju president, säger Gustav Bengtsson.
De byggde upp en bar och en scen i trädgården inför festivalen, men behövde fler musiker som kunde spela. De bestämde sig därför för att själva ta instrumenten i händerna.
– Vi tänkte; hur svårt kan det vara? Så vi började repa. Sedan tyckte vi att det var så skoj att vi fortsatte att spela ihop, säger Gustav Bengtsson.
Bandet döpte de till Croft Valley Farmboys, en engelsk översättning på Torpa Dala. Det består av Gustav Bengtsson på trummor, sångaren Marcus Schulz, Daniel Bengtsson på bas, Simon Alexandersson på mandolin och Johan Wickström på banjo. Gustav, Daniel och Simon är kusiner. Marcus spelade i samma punkband som de två sistnämnda på 90-talet. Christian Hollbjär som är bandets ljudtekniker är också en kusin. De är en blandad kusin/vänner-skara från Kungsbacka som tillsammans skapar bandet som riktat in sig på musikgenren bluegrass.
– Det är tillbaka till den amerikanska söderns folkmusik, men i en modern tappning. Vi spelar allt från Bruce Springsteen till Britney Spears men alla låtar går igenom vårt bluegrass-filter, säger Gustav Bengtsson.
Bandet har nu släppt flera låtar på olika streamingplattformar och har spelat på olika platser runt om i kommunen.
– Vi är uppskattade. Vi har fått spela på krogar, på Tjolöholms skördefest och på Höstfesten på torget. Den sjunde oktober ska vi spela på Prinsen i Kungsbacka, säger Gustav Bengtsson.
Att åka runt och spela tycker bandmedlemmarna är väldigt roligt.
– Om vi inte hade tyckt att det vore roligt hade vi inte gjort det. Det är ganska mycket jobb med att ha spelningar. Man ska packa alla instrument, rigga instrumenten, soundchecka. Det är nästan en hel helg som går åt. Så vi hade inte gjort det om vi inte hade tyckt att det vore roligt, säger Marcus Schulz.
– Vi har roligt och trivs väldigt bra ihop, säger Gustav Bengtsson.
Producerar gin
Vid sidan av detta har Gustav också dragit igång en annan verksamhet som är frikopplad från bandet, men ändå inte helt. När han under pandemin var permitterad från sitt jobb påbörjade han ett nytt projekt tillsammans med en vän som driver Ahlafors bryggeri. De började producera gin under namnet Hellcroft.
– Det första ginet som vi gjorde heter BlueGrass Gin. Det var inspirerat från musiken. Sedan har vi gjort två till gin, Pineapple Weed Gin och Sichuan Pepper Gin, säger Gustav Bengtsson.
Alla tre sorterns finns i Systembolagets sortiment och kan beställas. BlueGrass Gin finns att köpa direkt i Systembolaget-butiken vid Hede Fashion Outlet. Enligt Gustav är planen att släppa fler produkter.
– Vi vill ha en organisk tillväxt. Växa långsamt. Men vi vill göra fler gin och även vodka och punsch, säger han.
Vad har ni för framtidsplaner med bandet då?
– Nu ska vi spela in fler låtar och fortsätta att göra spelningar. Vi skulle gärna vilja spela på större festivaler, på olika countryfestivaler, säger Gustav Bengtsson.
Bandets egna redneck-festival har för övrigt också blivit en framgång. Det har blivit ett årligt evenemang, förutom en paus under pandemiåren och i år på grund av ett 50-årsfirande, som senaste gången lockade runt 300 besökare.
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.