KULTUR & NÖJE 2022-06-03 KL. 18:00

Barnmusikal i S:ta Gertruds kyrka

Av Linnea Andersson

Barnkörerna i S:ta Gertruds kyrka framför på söndag den nyskrivna musikalen Skapelsemysteriet. Förberedelserna har pågått sedan påsk och syftet med musikalen är att få publiken att förstå hur viktigt det är att vi tar hand om vår jord.

Barnmusikal i S:ta Gertruds kyrka
Under genrepet i tisdags fick barnen för första gången stå på scenen och framföra Skapelsemysteriet. Foto: Linnea Andersson

S:ta Gertruds kyrka i Kungs-backa har som tradition att varje vår låta barnen i barnverksamheten framföra en musikal. På söndag den 5 juni är det återigen dags och i tisdags övade de på framträdandet en sista gång. Förberedelserna har pågått ända sedan påsk. Barnen har övat in sånger och repliker, hittat på dansrörelser och tillverkat kulisser och rekvisita. De har målat teckningar som är uppsatta på sidorna av scenen och gjort rör med ärtor, bönor och spikar som ska låta som regn.
– Barnen lär sig väldigt mycket av att göra den här musikalen. Till exempel blir de bättre på att samarbeta och lyssna på varandra, säger Helena Wik som är kyrkomusiker.

Sånger och ramsor
Musikalen är skriven av Helena Wik och församlingspedagog Kajsa Juréus och innehåller sång, ramsor och vanliga repliker. Den handlar om skapelseberättelsen och klimathotet. En detektiv får i uppdrag av en ängel att ta reda på hur det gick till när jorden skapades och hur vi bäst tar hand om den. Jorden har nämligen blivit sjuk eftersom vi människor inte sköter om den.
– Svenska kyrkan har som uppdrag att tänka extra på miljön och vi ser den här musikalen som en del i det arbetet. Vi vill skicka med barnen och publiken att vi bara har jorden till låns och att vi därför måste ta hand om den, säger Kajsa Juréus.

Jord och busfrö
Barnen som deltar i musikalen är mellan sex och fjorton år. Två av dem är tioåringarna Ester Åhsberg och Alicia Nyhren. Ester har fått rollen som jorden och Alicia spelar ett busfrö. De tycker att det har varit väldigt kul att arbeta med musikalen.
– Det har varit jätteroligt. Jag får hoppa i en vattenpöl på scenen, säger Alicia.
– Och jag är täckt med rockringar och har en stor filt över mig, det tycker jag är kul, tillägger Ester.
Kyrkan räknar med att mellan 100 och 150 personer kommer för att se Skapelsemysteriet.
Alla välkomna
Framträdandet sker under en familjegudstjänst och alla är välkomna. Alicia och Ester känner sig inte nervösa inför söndagen.
– Jag kan replikerna bra, så det känns mest kul och spännande, säger Alicia.SENASTE TV-NYHETERNA

Risk för ras – vägsträcka måste flyttas
NYHETER 2023-05-30 KL. 07:42
Premium

Risk för ras – vägsträcka måste flyttas

Sjönära villa mest uppmärksammad
KULTUR & NÖJE 2023-05-29 KL. 20:00
Premium

Sjönära villa mest uppmärksammad

Konstnärer ställer ut vid Tjolöholm i sommar
NYHETER 2023-05-29 KL. 18:00

Konstnärer ställer ut vid Tjolöholm i sommar

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset
NYHETER 2023-05-29 KL. 14:00

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka
NYHETER 2023-05-29 KL. 11:45
Premium

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.