Vädret idag
Klart
16°C
Prognos juni 16, 2019
dag
Mestadels molnigt med skurar
18°C
 

Kullavik

Namnet på orten är ganska nytt. Den hette tidigare bara Kullen. Till slut tröttnade de som sysslade med post och telefoni på att orten ideligen sammanblandades med skånska Kullen. Det blev ett namnbyte tidigt 1900-tal. För övrigt ligger Kullen kvar som ett litet område i Kullavik.

 

I Kullavik fanns en gång en gård som hette Smörhålan, ett namn som är ganska vanligt på bondgårdar runtom i Sverige. Smörhålan syftar på den grop man gör i grötfatet och där lägger man i smör för att det ska smälta i den varma gröten och förhöja njutningen. Gott tycker en del. Inte alla.

 

Detta kom sedan att i överförd betydelse bli till en gård med fet och bördig jord. Man plöjde runt i smörhålan. Vi kan se oss lite vidare runt i Kullavik. Här ligger Hålan som en gång skrevs som Hulan och det handlar i det här fallet om att platsen ligger lågt, som i en håla och det syns i terrängen.

 

En liten bit norrut ligger Ramshult. Först trodde jag att det kunde handla om ramslök, alltså wild garlic som det heter på engelska. Nej, här har korpen varit framme igen som på många andra håll i Sverige.

 

Hult i slutet på namnet betyder som det brukar vara i ortnamn. Det betecknar en liten skogsdunge, men förleden är ingen ramslök. Här talar vi om samma ram som i ramsvart som betyder korpsvart. Ramn heter det på gammal svenska, Ravn på danska och på engelska Raven. På isländska heter det Hrafn som han heter i förnamn, regissören som gjorde ”Korpen flyger”. Det måste alltså ha funnits gott om korpar just här i Ramshult eftersom det fick ge namn åt platsen. Hur det är med korparna här idag vet jag inte riktigt.

 

Kjell Wigers

Redaktionen
redaktionen@norrahalland.se 0300- 101 75

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

6 000 står i bostadskö i Kungsbacka. Är du nöjd med ditt boende?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 14 juni

Kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem.

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter. 

kl 12–15 Skattjakt runt Naturum Fjärås Bräcka tillsammans med Fjärås AIK. 

kl 14–16 Afternoon Tea i Tölö församlingshem. 

kl 19 The Cadillac Band spelar på Hasses Loge. 

Lördag 15 juni

Kl 9 Club Show för Labrador retriever på Tjolöholms slott. 

kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan,...

Läs Mer

Så här funkar eNH!