Annons

Kullavik

Namnet på orten är ganska nytt. Den hette tidigare bara Kullen. Till slut tröttnade de som sysslade med post och telefoni på att orten idelige

| 06 Maj 2019 11:46

Namnet på orten är ganska nytt. Den hette tidigare bara Kullen. Till slut tröttnade de som sysslade med post och telefoni på att orten ideligen sammanblandades med skånska Kullen. Det blev ett namnbyte tidigt 1900-tal. För övrigt ligger Kullen kvar som ett litet område i Kullavik.

 

I Kullavik fanns en gång en gård som hette Smörhålan, ett namn som är ganska vanligt på bondgårdar runtom i Sverige. Smörhålan syftar på den grop man gör i grötfatet och där lägger man i smör för att det ska smälta i den varma gröten och förhöja njutningen. Gott tycker en del. Inte alla.

 

Detta kom sedan att i överförd betydelse bli till en gård med fet och bördig jord. Man plöjde runt i smörhålan. Vi kan se oss lite vidare runt i Kullavik. Här ligger Hålan som en gång skrevs som Hulan och det handlar i det här fallet om att platsen ligger lågt, som i en håla och det syns i terrängen.

 

En liten bit norrut ligger Ramshult. Först trodde jag att det kunde handla om ramslök, alltså wild garlic som det heter på engelska. Nej, här har korpen varit framme igen som på många andra håll i Sverige.

 

Hult i slutet på namnet betyder som det brukar vara i ortnamn. Det betecknar en liten skogsdunge, men förleden är ingen ramslök. Här talar vi om samma ram som i ramsvart som betyder korpsvart. Ramn heter det på gammal svenska, Ravn på danska och på engelska Raven. På isländska heter det Hrafn som han heter i förnamn, regissören som gjorde ”Korpen flyger”. Det måste alltså ha funnits gott om korpar just här i Ramshult eftersom det fick ge namn åt platsen. Hur det är med korparna här idag vet jag inte riktigt.

 

Kjell Wigers

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Hanhals

Man kan tänka sig en hane i början. Är det en hane som ger hals som gett namn ...

Förlanda

Man kan ta sig till Förlanda för att besöka kyrkan. Då behöver man inte bry sig ...

Vallda

Man kan börja med att fråga sig vad det är för typ av vall som gett namn å...
Annons